در این گزارش به مرور اتفاقات و اخبار بازار مسکن در تاریخ 02 دی 97 میپردازیم. در گزارش امروز به علت وجود خانههای خالی در شمال تهران و افزایش نیافتن وام مسکن و پیشفروش ساختمان و املاک بسیار گرانقیمت و کمیاب شدن فایلهای اجاره می پردازد.
علت وجود خانههای خالی در شمال تهران چیست؟
ایسنا در گزارشی به بررسی علت وجود خانههای خالی در شمال تهران پرداخته. یک کارشناس اقتصاد مسکن گفت: دام میانگین، بسیاری از سرمایهگذاران و حتی تحلیلگران بازار مسکن را به اشتباه انداخته و عاملی برای وجود خانههای خالی در شمال تهران شده است.
مهدی روانشادنیا در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: گاهی قیمت، مطلوبیت و تعداد معاملات مسکن دو کوچه در یک محله تفاوتهای معنیداری با یکدیگر دارند؛ در حالی که بسیاری از سرمایهگذاران بزرگ، روند عمومی قیمتها را مبنای تصمیمگیری ساخت مسکن قرار میدهند.
وی افزود: عدم تطابق عرضه و تقاضای بازار مسکن فقط مختص متراژ نیست و بعضا مناطق پرطرفدار ساخت با مناطق مورد علاقهی مصرفکننده انطباق ندارد.
این کارشناس اقتصاد مسکن با اشاره به وجود ۴۹۰ هزار واحد مسکونی خالی از سکنه در استان تهران گفت: دام میانگین، بسیاری از سرمایهگذاران و حتی برخی تحلیل گران بازار مسکن را به اشتباه انداخته و عاملی برای وجود خانههای خالی در شمال تهران از یک طرف و تقاضای انباشت از طرف دیگر شده است…
افزایش وام مسکن منتفی شد
با وجود آنکه طی هفته گذشته اخبار متعددی از احتمال افزایش دوبرابری وام مسکن منتشر شده بود، اما صحبتهای محمد اسلامی، وزیر جدید راه و شهرسازی در برنامه نگاه یک تلویزیون حاکی از افزایش نیافتن وام مسکن بود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمد اسلامی گفت: با اجرای طرح مکمل می توان قیمت گذاری بهاء تفاهم شده مسکن را مهار کرد در ضمن فعلا افزایش نرخ وام مسکن در دستور کار ما نیست و افزایش نیافتن وام مسکن در برنامه است.
محمد اسلامی در برنامه نگاه یک شبکه اول با بیان اینکه به طور طبیعی حداقل سالانه باید ۹۰۰ هزار واحد مسکونی تهیه و آماده عرضه کنیم، اظهار کرد: این اقدام می تواند به تقاضای سالانه مسکن پاسخ درستی دهد و به عنوان راهبرد اساسی باید به آن پایبند باشیم اما متاثر از شرایط دخالت های موجود، مسکن هایی ایجاد شده که نمی تواند پاسخگوی تقاضای فعلی باشد زیرا این مسکن ها گران قیمتند.
وی با بیان اینکه دوره جدید وزارت راه و شهرسازی حدود ۲ هفته قبل آغاز (۶ آبانماه ۹۷) و ایجاد ۴۰۰ هزار واحد مسکونی در ۳ تألیف رسما اعلام و به سازمان های مربوط اعلام شد، افزود: باید تقاضای اجاره را جایگزین تقاضای تملک واحدهای با قیمت مناسب کنیم ایجاد ۴۰۰ هزار واحد از جمله اقداماتی است که در این راستا صورت می پذیرد. شناسایی و در اختیار سازندگان قرار دادن زمین های موجود در بافت فرسوده شهری یکی از اقدامات در دست کار ماست البته این عرضه زمین تنها در مورد اراضی دولت و زمین هایی که در دست دولت باشد صورت می پذیرد. امسال حدود ۲۰۰ هزار هکتار از این دست زمین ها توسط دولت واگذار شده است و افزایش نیافتن وام مسکن در دستور کار است…
اعتبار اسناد غیررسمی؛ پاشنه آشیل پیشفروش ساختمان
خبرگزاری مهر در گزارشی به معضل پیشفروش ساختمان و خلا قانونی در قراردادهای پیشفروش ساختمان اشاره کرده و نوشت: انجام معاملات معارض یا به عبارتی فروش یک ملک به چند نفر در حوزه پیش فروش ساختمان با واکنش سرهنگ محمد رضا اکبری، معاون مبارزه با جعل و کلاهبرداری پلیس آگاهی ناجا نیز روبرو شده است به طوری که این سرهنگ نیروی انتظامی پیرامون دقت در انجام معاملات پیشفروش ساختمان گفت: «بسیاری از کلاهبرداران اقدام به پیشفروش ساختمان و واحدهای مسکونی میکنند و هیچ وقت واحدهای آپارتمانی آماده سکونت نمیشوند. در موارد زیادی انواع کلاهبرداریها در خصوص واحدهای آپارتمانی پیشساخته و نیمهساز به پلیس آگاهی گزارش شده است».
هشدار نیروی انتظامی و افزایش کلاهبرداری در این حوزه باعث بی اعتمادی مردم در بازار پیش فروش مسکن هم شده است که ضربه آن را ساختمان سازهایی میخورند که به سبب نبود یک سازوکار مناسب در حوزه پیش فروش مسکن و سوء استفاده برخی از همکاران خود، رجوع مردم را از دست دادهاند که نتیجه این امر نیز رکود بیشتر در بازار زمین و مسکن کشور است.
وضعیت نامشخص قوانین مربوط به پیشفروش ساختمان
مشکلات مذکور، در انتها منجر به ورود خیل عظیمی از دعاوی به دادگاههای دادگستری میشودکه کارآمدی دستگاه قضایی را به مخاطره خواهد انداخت.
سجاد طاهری، کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: شواهد نشان می دهد که ورود حاکمیت به مسئله پیشفروش ساختمان باید جدی گرفته شود و اقداماتی را در راستای بهبود این وضع به وجود آورد. در همین راستا اولین اقدام را میتوان «لایحه قانونی حمایت از پیش خریداران واحدهای مسکونی» در تاریخ ۱۳۵۸/۱۰/۱۷ از سوی شورای انقلاب در نظر گرفت. این قانون توسط هیئت وزیران به تصویب رسید اما هیچ کدام از مشکلات نظیر معاملات معارض یا فروش یک ملک به چند نفر را برطرف نکرد…
عجیب ولی واقعی: یک متر آپارتمان ۷۵ میلیون تومان!
در حالی که فعالان بازار از بازگشت گام به گام رکود به بازار مسکن خبر میدهند،خانههایی در تهران با قیمتهای نجومی و املاک بسیار گرانقیمت در معرض فروش گذاشته میشود.
به گزارش خبرآنلاین، امروز فروش بیش از هفتاد واحد مسکونی با متراژ بالاتر از ۳۰۰ متر در راهنمای همشهری، (نیازمندیهای صبح تهران) آگهی شده است.
این واحدهای مسکونی که غالبا در گرانترین مناطق تهران واقع شدهاند، موقعیتی بسیار بیشتر از یک آپارتمان را دارا هستند. املاک بسیار گرانقیمت مشاعات خاص، چشمانداز ابدی، تعداد بالای پارکینگهای سندی، اتاق خوابهای متعدد، سقفهای بلند، دیزاین داخلی متفاوت، بالکن های بزرگ این واحدهای مسکونی هر به واحدهای سوپر لوکس بدل کرده است.
بررسی فایل های ارائه شده برای فروش املاک بسیار گرانقیمت نشان میدهد پایینترین قیمت برای هر متر مربع از این واحدهای مسکونی در حدود ۲۵میلیون تومان و حداکثر در حدود ۸۰ میلیون تومان است. این واحدها اکثرا با تجهیزات کامل و به صورت مبله فروخته می شوند.
قیمت هر متر مربع از این واحدهای املاک بسیار گرانقیمت در حالی بین ۲۵ تا ۸۰ میلیون تومان است که متوسط قیمت خانه در تهران به ۹ میلیون تومان بنا بر اعلام بانک مرکزی و وزارت راه و شهرسازی رسیده است.
یکی از مشاوران املاک در خیابان فرشته در خصوص وضعیت معاملات املاک بسیار گرانقیمت گفت: این واحدها همواره مشتریان بسیار خاص دارند. مشتریانی که بتوانند برای خرید یک واحد مسکونی چند ده میلیارد تومان هزینه کنند همواره کم هستند از این رو این دسته از معاملات رونق چندانی ندارد…
فایلهای اجاره در تهران کمیاب شد
دنیای اقتصاد در گزارشی به وضعیت بازار رهن و اجاره آپارتمان در تهران پرداخته و نوشت: بررسی میدانی فایل واحدهای مسکونی عرضه شده در بازار رهن و اجاره نشان میدهد: در بخش عمده آپارتمانهای عرضه شده در این بخش از بازار مسکن، مالکان به دریافت مبلغ اجاره ماهانه بالا نسبت به ودیعه درنظرگرفته شده تمایل دارند. به تعبیر دیگر حجم فایلهای «رهن کامل» در این روزها در بازار اجاره به شدت کاهش پیدا کرده است و کمیاب شدن فایلهای اجاره معضل این روزها است.
به گفته مشاوران املاک، تعداد اندک فایلهای «رهن کامل» موجود در بازار و کمیاب شدن فایلهای اجاره مربوط به گروهی از مالکان واحدهای مسکونی میشوند که طی چند هفته اخیر از سوی مالکان خریداری شدهاند و به دلیل ناهماهنگی بودجه خرید و قیمت پیشنهادی، بخشی از بودجه خود را از محل رهن آپارتمان تامین میکنند.
از این رو به نظر میرسد بخش عمده مالکان تمایل به دریافت مبلغ اجاره ماهانه بالاتری دارند.
مشاوران املاک عنوان میکنند این موضوع در اکثر مناطق شهر تهران قابل مشاهده است. بهعنوان مثال بخش زیادی از مالکانی که واحدهای خود را در بازار اجاره عرضه کردهاند در صورت ناتوانی متقاضی اجاره ملک برای پرداخت مبلغ پیشنهادی، تمایل بیشتری به کاهش مبلغ ودیعه نسبت به مبلغ اجاره ماهانه دارند. به گفته آنها مالکان در حال حاضر نسبت به تبدیل مبلغ اجاره به ودیعه بیشتر واکنش مثبتی نشان نمیدهند. کمیاب شدن فایلهای اجاره در سایر مناطق شهر تهران نیز قابل مشاهده است از این رو طبق گفته مشاوران املاک افزایش ناگهانی مبلغ اجاره از سوی مالکان سبب شده تا در چندماه اخیر بخشی از مستاجران که امکان افزایش مبلغ اجاره ماهانه را ندارند اقدام به تمدید قرارداد اجاره خود نکنند. بررسی فایلهای عرضه شده در بازار رهن و اجاره شهر تهران نیز این موضوع را تایید میکند. بهطوری که در برخی از مناطق شهر تهران برخی مالکان واحدهای مسکونی ۵۰ تا ۷۰ متر، پیشنهاد مبلغ ودیعهای کمتر از ۲۰ میلیون تومان در مقابل اجاره ماهانه بیش از یک میلیون تومان را دارند…
میانگین قیمت مسکن به بیش از ۹ میلیون تومان رسید
باشگاه خبرنگاران جوان در گزارشی نوشت: آمارها نشان میدهد؛ میانگین قیمت مسکن به ۹ میلیون تومان رسیده است و در این بین منطقه یک باز هم رکوددار گرانیها شد.
به گزارش خبرنگار راه و شهرسازی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی جدیدترین آمارهای مربوط به معاملات و قیمتهای مسکن را منتشر کرده است.
متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع آپارتمان مسکونی در آبان ماه امسال ۹۱.۹ میلیون ریال بود که نسبت به سال گذشته حدود ۹۱ درصد افزایش داشت، این در حالی است که سال گذشته میانگین قیمت مسکن ۴۱ میلیون ریال بوده است.
بر اساس این گزارش طبق آمارهای ارائه شده منطقه یک با ۱۹۶.۸ میلیون ریال بیشترین و منطقه ۹ با ۴۰.۶ میلیون ریال کمترین قیمت را در بین مناطق ۲۲گانه تهران داشته است.
همچنین بیشترین رشد متوسط قیمت در آبان ماه سال جاری نسبت به ماه مشابه سال قبل مربوط به منطقه ۹ به میزان ۱۰۴.۴ درصد و کمترین آن مربوط به منطقه ۱۹ با افزایش ۴۶.۹ درصدی بوده است…