در این گزارش به مرور اتفاقات و اخبار بازار مسکن در تاریخ 03 بهمن 97 میپردازیم. گزارش امروز به خانهدار شدن مستاجران و ترمز تورم ماهانه مسکن و هنگ کنگ گران ترین بازار مسکن جهان و توان خرید مسکن ایرانیان و خانه لاکچری تهران و حاکمیت جو احتیاطی بر بازار مسکن میپردازد.
رویای بیتعبیر خانهدار شدن مستاجران!
جهش بیش از حد قیمت مسکن همزمان با کاهش محسوس معاملات ملک سوالات بیشماری درباره آینده بازار مسکن و همچنین چشمانداز خانهدار شدن خانوارهای دارای درآمدهای متوسط و پایین در ذهن مردم ایجاد کرده است.این روزها صاحبخانه شدن تقریبا به یک رویا تبدیل شده و دغدغه خانه به دوشی مستاجران به اوج خود رسیده است. اجارهبهای بسیار بالا برای مردم به موضوعی نگرانکننده تبدیل شده است.
بلاغ نیوز با پرداختن به این نیاز مهم خانوارها در گزارشی نوشت: داشتن سرپناه و محل مناسبی برای زندگی یکی از ابتداییترین و اساسیترین نیازهای افراد است. در اصول 3، 31 و 43 قانون اساسی، مسکن بهعنوان یکی از حقوق اصلی مردم مورد تاکید قرار گرفته و دولت موظف به پیریزی اقتصادی صحیح و عادلانه برای تامین آن متناسب با «توانمندی اقتصادی خانوارها» شده است.
با این وجود، نهتنها «خانهدار شدن» برای عده زیادی از مردم، یک «رویا» بوده و هست، بلکه افزایش نجومی و سرسامآور اجارهخانهها در سالهای اخیر، موجب شده است پیدا کردن خانهای قابل سکونت با اجارهبهای مناسب نیز به آرزوی بزرگی برای بسیاری از مردم بهخصوص زوجهای جوان تبدیل شود. این موضوع نشاندهنده بیسامانی و بههمریختگی عمیق حوزه مسکن در کشور است و باید هر چه زودتر سروسامان پیدا کند.
این روزها صاحبخانه شدن تقریبا به یک رویا تبدیل شده و دغدغه خانه به دوشی مستاجران به اوج خود رسیده است. اجارهبهای بسیار بالا برای مردم به موضوعی نگرانکننده تبدیل شده است، چراکه افزایش سرسامآور نرخهای اجاره و کاهش چشمگیر قدرت مالی متقاضیان باعث شده تا آنها به واحدهای قدیمیتر و فرسودهتر در مناطق حاشیه با امکانات کمتر و متراژ پایینتر هم راضی باشند…
ترمز تورم مسکن پایتخت کشیده شد؟
تورم ماهانه مسکن در تهران با سقوط آزاد در اولین ماه زمستان، به مرز «صفر» نزدیک شد. روند رشد ماهانه قیمت بعد از چرخش مسیر از نقطه اوج شهریور، در ماه پایانی پاییز نرخ ۸/ ۴ درصد را ثبت کرد و در دی ماه، دامنه رشد در حد ۵/ ۱ درصد محدود شد. اکنون ۳ واحد درصد از تورم نقطهای مسکن کاسته شده و حجم معاملات به کف جدید رسیده است. متوسط قیمت هر مترمربع آپارتمان در تهران ۷/ ۹ میلیون تومان است. کندتر شدن سرعت رشد قیمت احتمال تحقق یک پیشبینی را تقویت میکند.
دنیای اقتصاد با بررسی آمارهای مسکن در دیماه پیشبینی کرده که ترمز تورم مسکن کشیده شده است. به گزارش دنیای اقتصاد، سردترین ماه بازار معاملات مسکن شهر تهران در سال ۹۷، همزمان با سقوط تورم ماهانه مسکن به مرز صفر در دی ماه، رکورد جدیدی از کمترین میزان خرید و فروش آپارتمان در پایتخت را رقم زد. بررسیهای «دنیایاقتصاد» براساس آماری که روز گذشته از سوی دفتر اقتصاد مسکن درخصوص تحولات بازار مسکن شهر تهران در دی ماه ارائه شد،نشان میدهد، تورم ماهانه مسکن که از ابتدای پاییز به سمت صفر شدن تغییر جهت داده بود در دی ماه به کمترین فاصله با نقطه صفر رسید؛ تورم ماهانه مسکن در حالی از شیب ۹ درصدی در شهریور ماه که نقطه اوج رشد ماهانه قیمت مسکن در سال جاری محسوب میشود در دو ماه اول پاییز به ۶ درصد کاهش یافت که این میزان در آذرماه امسال به کمتر از ۵ درصد رسید؛ در ادامه کاهش سرعت رشد قیمت مسکن در دی ماه بازار ملک شاهد سقوط آزاد محسوس شیب تورم ماهانه ۸/ ۴ درصدی مسکن در آذر به ۵/ ۱ درصد در اولین ماه فصل زمستان بود.
تورم ماهانه ۵/ ۱ درصدی مسکن در دی ماه کمترین میزان رشد ماهانه قیمت مسکن از اردیبهشت امسال تاکنون بوده است؛ این در حالی است که سقوط آزاد تورم ماهانه مسکن در شهر تهران، شیب رشد تورم نقطهای مسکن را نیز تحت تاثیر قرار داده و باعث چرخش آن شده است؛ طوریکه برای اولین بار در سال ۹۷،شیب رشد نقطهای قیمت مسکن در شهر تهران منفی شده است. فروردین ماه امسال تورم نقطهای مسکن ۲۸درصد به ثبت رسید؛ این در حالی است که تورم نقطهای مسکن در اردیبهشت ماه از ۳۰ درصد،در خرداد از ۴۰ درصد، در تیر از ۵۰ درصد، در مرداد از ۶۰ درصد، در شهریور از ۷۰ درصد، در مهر از ۸۰درصد و در آبان از ۹۰ درصد عبور کرد و در آذرماه به ۹۳ درصد رسید. اما این نرخ رشد (تورم نقطهای مسکن) در دی ماه با شیب منفی به سطح ۹۰ درصد کاهش یافت…
هنگ کنگ گران ترین بازار مسکن جهان شناخته شد!
هنگ کنگ برای نهمین سال متوالی گرانترین شهر جهان از نظر قیمت مسکن انتخاب شده است، به نحوی که یک خانواده با درآمد متوسط برای خانه دار شدن باید حدود ۲۱ سال کل درآمد ماهانه اش را پس انداز کند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از روزنامه چاینا دیلی آسیا، برای نهمین سال متوالی هنگ کنگ گران ترین بازار مسکن جهان از نظر قیمت مسکن انتخاب شده است، به نحوی که یک خانواده با درآمد متوسط برای خانه دار شدن باید حدود 21 سال کل درآمد ماهانه اش را پس انداز کند.
بر اساس تحقیق شاخص بین المللی مقرون به صرفگی مسکن، قیمت آپارتمان در این شهر آسیایی در سه ماهه سوم سال 2018 به 9/20 درصد متوسط درآمد خالص سالانه خانواده های هنگ کنگی بوده است، در حالی که این رقم در سال گذشته 4/19 برابر بوده است.
هنگ کنگ گران ترین بازار مسکن جهان به عنوان تنها شهر چین در این مطالعه، در صدر 29 شهر جهان قرار گرفته که لقب «به شدت گران» از نظر قیمت مسکن به آنها داده شده است. این شهر پرجمعیت حداقل از سال 2010 میلادی تاکنون این عنوان را به خود اختصاص داده است. در سال 2010، نسبت قیمت متوسط مسکن نسبت به درآمد متوسط خانوار 4/11 درصد بود که در طی 9 سال اخیر این رقم نزدیک به دو برابر شده است…
۸۰ درصد مردم توان خرید مسکن را ندارند
خانه ملت به نقل از محمد دامادی، عضو کمیسیون عمران مجلس نوشت: 80 درصد ایرانیان در شرایط کنونی توان خرید مسکن را ندارند در نتیجه ناچار به سمت اجاره میروند.
محمد دامادی عضو کمیسیون عمران مجلس در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به پیش بینی های صورت گرفته برای کاهش قیمت مسکن در سال آینده، گفت: به طور حتم مشکل مسکن در شرایط کنونی تنها در تهران خلاصه نشده و تمام شهرها عملا با این معضل درگیر هستند و این نیست که تلاطمات بازار مسکن تنها بر خانوارهای تهرانی اثر سوء گذاشته باشد، بلکه تمام استان ها به این مسئله روبه رو هستند.
وی گفت: یکی از اهداف کشور در ادوار گذشته، خانه دار شدن خانواده ها بوده، اما امروز مردم نه تنها نمی توانند خانه خریداری کنند، بلکه حتی قدرت پرداخت اجاره بها را نیز ندارند و این شرایط واقعا بحرانی است.
این نماینده مردم در مجلس دهم ادامه داد: وزارت راه و شهرسازی در شرایط کنونی باید به عنوان متولی حوزه مسکن در جهت حل مشکلات مردم در این عرصه گام بردارد، البته به نظر من ارائه تسهیلات بانکی راه حل مشکلات بازار مسکن نیست، از این رو یکی از اقدامات موثر در این بحث، ساماندهی و اعمال سیاست های مالیاتی بر خانه های خالی است.
وی گفت: به نظر من باید بر روی املاک و مستقلات افرادی که به حوزه مسکن به عنوان کالای سرمایه ای نگاه کرده و آن را عمدتا برای افزایش ارزش افزوده، خالی نگه داشته اند، مالیات های سنگین اعمال شود تا افراد مجبور به فروش یا اجاره آن املاک شوند…
تهران چند خانه لاکچری دارد؟
بر اساس آمار منتشر شده از سوی شهرداری تهران، در این شهر تنها حدود ۳۶۰ هزار خانه در مقابل ۲.۵ میلیون آپارتمان وجود دارد.
به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، مطابق آماری که شهرداری تهران منتشر کرده است، بیش از ۲ میلیون و ۸۶۷ هزار منزل مسکونی در شهر تهران وجود دارد.
حدود ۸۷ درصد این منازل، واحدهای آپارتمانی و تنها ۱۳ درصد منازل را خانه شامل میشود. مطابق آمار ۲ میلیون و ۵۰۸ هزار و ۳۵۸ آپارتمان و ۳۵۹ هزار و ۳۱۸ منزل غیر آپارتمانی و خانه لاکچری در پایتخت وجود دارد….
حاکمیت جو احتیاطی بر بازار مسکن آخر سال
بر اساس آمارهای استخراجشده از بانک مرکزی تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران در 9 ماهه سال 1397 به 97.9 هزار واحد مسکونی بالغ شد.
روزنامه تعادل در گزارشی نوشت: بر اساس آمارهای استخراجشده از بانک مرکزی تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران در 9 ماهه سال 1397 به 97.9 هزار واحد مسکونی بالغ شد که در مقایسه با مدت مشابه سال پیش از آن 25.6 درصد کاهش نشان میدهد.
در این مدت متوسط قیمت یک مترمربع بنای واحد مسکونی معاملهشده از طریق بنگاههای معاملات ملکی در شهر تهران7.54 میلیون تومان بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل 63.9 درصد افزایش نشان میدهد.تعداد معاملات مسکن در 9 ماهه امسال 97 هزار 920 فقره بوده که این معاملات در سال 96 در همین بازه زمانی حدود 131 هزار و 537 فقره و در سال 95 نیز حدود 117 هزار و 426 واحد بوده است. این آمارها بهوضوح نشان میدهد که معاملات مسکن در سال 96 نسبت به سال 95 و 97 وضعیت مطلوبتری داشته است. به گفته کارشناسان حوزه مسکن کاهش تعداد معاملات در سال جاری به چند علت نوسانات اقتصادی، جو روانی، انتظارات تورمی، توقف سود روزشمار بانکها و افزایش تسهیلات بوده است. از این 5 مولفه سه مولفه اول جز موارد بسیار تأثیرگذار است و حاکمیت جو احتیاطی بر بازار مسکن را نشان میدهد.
از ابتدای سال جاری نوسانات سکه و ارز باعث شده توازن اقتصادی سال 96 دچار تنش شود. بر اساس آمارهای به دستآمده از بازار رسمی سکه از ابتدای سال تا مرداد 97 با نوسان قیمتی بالایی همراه بوده، بهطوریکه در روز پایانی سال گذشته نرخ سکه تمام بهار آزادی طرح جدید یکمیلیون و ۶۱۴ هزار تومان بود که این نرخ با گذر زمان به بالای 2 میلیون تومان هم رسید. بر اساس آمارها نرخ سکه بهار آزادی در فروردین امسال یکمیلیون و 720 هزار تومان، اردیبهشت حدود 2 میلیون و 96 هزار تومان، خرداد 2 میلیون و 140 هزار تومان، تیر حدود 3 میلیون و 111 هزار تومان و در مرداد حدود 4 میلیون و 120 هزار تومان و هماکنون نیز حدود 4 میلیون تومان است. به گفته بخشی از بازیگران ارزی، ملاحظات انتظامی، فنی و سیاسی 3 عامل مهمی هستند که موجب شکلگیری جو احتیاطی بر بازار مسکن و در بازار سکه و ارز شده و این نظارتها باعث کاهش روند صعودی نرخ سکه شد…