در این گزارش به مرور اتفاقات و اخبار بازار مسکن در تاریخ 09 دی 97 میپردازیم. سرخط اخبار امروز به رونق حاشیه نشینی در تهران و رشد ۸۰ درصدی قیمت مسکن و کاهش خرید آپارتمانهای نوساز و کم شدن معاملات و مالیات بر عایدی سرمایه و افق زمستانی بازار مسکن میپردازد.
رونق حاشیه نشینی در تهران
رکود بازار از سال 92 و ثبات قیمت مسکن در مدت 5 سال، در کنار افزایش میزان تسهیلات خرید موجب امیدواری متقاضیان بویژه اقشار متوسط برای خرید مسکن شد که این مساله به رونق حاشیه نشینی در تهران انجامید.
روزنامه ایران در همین رابطه نوشت: تحرکات بازار مسکن در سال گذشته این موضوع را بخوبی نشان میهد بعد از چند سال شاهد افزایش ماهانه معاملات مسکن بدون جهش قیمت بودیم اما خیلی طول نکشید تا قیمت مسکن مانند گذشته تحت تأثیر عوامل اقتصادی و بازارهای دیگر، افزایشی شد و در نیمه دوم سال گذشته تا کنون روند افزایش قیمت مسکن ادامه دارد. بر اساس آخرین آمار رسمی، میانگین قیمتها در این بازار آذرماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته در تهران 92 درصد رشد را نشان میدهد.با وجود تلاش دولتها در اجرای برنامههایی برای تأمین مسکن مردم اما مشکل مسکن در کشور به مشکلی پابرجا تبدیل شده که افزایش قیمت دائمی آن دسترسی اقشار متوسط و ضعیف را به آن سخت یا غیرممکن کرده است. روزنامه ایران با دعوت از مصطفی بهزاد فر استاد دانشگاه و فردین یزدانی، پژوهشگر اقتصاد شهری و مسکن، مشکلات مسکن را ریشهیابی کرد. آنها تبدیل شدن مسکن به کالا و بیثباتی اقتصادی که توان مالی خانوار را بشدت کاهش داده است، در کنار عوامل دیگر دو دلیل اصلی معضلات حوزه مسکن دانستند و نسبت به افزایش حاشیه نشینی در تهران که نتیجه فقیرشدن خانوار است هشدار دادند.
اگر بخواهیم وضعیت مسکن در ایران بعد از انقلاب را بررسی کنیم، برنامههای مختلفی برای ساخت و عرضه مسکن تدوین شده است. علاوه بر این برنامهها در قانون اساسی تأمین مسکن برای مردم برعهده دولت گذاشته شده است اما اجرای این برنامهها نتوانسته مشکل تأمین مسکن برای اقشار متوسط و دهکهای کم برخوردار را حل کند. ایراد از برنامهها است یا باید جای دیگر بهدنبال ایراد بگردیم؟ اصلاً دولتها توانستند برنامهها را اجرا کنند یا خیر؟…
رشد ۸۰ درصدی قیمت مسکن از ۹۵ تاکنون/ کاهش ۲۵ درصدی معاملات
خبرگزاری مهر نوشت: ر اساس اعلام بانک مرکزی در خصوص بازار مسکن شهر تهران در ۹ ماهه ابتدایی امسال، ۹۷ هزار و ۹۰۰ فقره معامله مسکن به ثبت رسیده است.
این در حالی است که بر اساس اعلام دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی در ۹ ماهه ابتدایی سال گذشته ۱۳۳ هزار و ۹۲۷ فقره معامله مسکن انجام شده بود.
براین اساس، آمار تعداد معاملات دو مرجع رسمی کشور، یعنی بانک مرکزی و وزارت راه و شهرسازی، ۳۴ هزار و ۲۷ فقره معامله یا به تعبیری ۳۵ درصد اختلاف وجود دارد.
براساس گزارش تازه بانک مرکزی، در ۹ ماهه سال ۱۳۹۶ نسبت به ۹ ماهه سال ۱۳۹۵ تعداد معاملات مسکن ۱۲.۶ درصد رشد داشت اما این شاخص در ۹ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۵.۶ درصد کاهش داشته است که علت آن رشد ۸۰ درصدی قیمت مسکن بوده.
متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در ۹ ماهه امسال بر اساس اعلام دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، ۷ میلیون و ۵۶۱ هزار تومان برآورد شده است و نشانگر رشد ۸۰ درصدی قیمت مسکن است…
رکورد کاهش خرید آپارتمانهای نوساز
دنیای اقتصاد به بررسی مطلب جالبی در تغییر وزن فروش آپارتمانهای نوساز و قدیمی در تهران پرداخته است.
وزن «نوساز»ها در بازار معاملات مسکن تهران در ادامه دومینوی «کاهش»، به پایینترین حد طی ۸ ماه گذشته رسیده و در مقابل، سهم در حال افزایش آپارتمانهای «قدیمی» از فروش، در همین بازه زمانی، رکورد زده است. این افتوخیز سهم دو گروه سنی واحدهای مسکونی در معاملات املاک پایتخت، عملا خانههای کمسن اما گرانقیمت را از دایره انتخاب اول متقاضیان خارج و خانههای ۱۶ تا ۲۰ سال ساخت را جایگزین کرده است. سه علت از جمله اختلاف ۲۳ درصدی سطح قیمتها، در این تغییر سریع وزن نقش دارد.
دومینوی تغییر وزن آپارتمانهای نوساز و قدیمیساز در معاملات ماهانه مسکن که همچنان ادامه دارد، در آخرین ماه فصل پاییز رکورد زد. سهم نوسازها از کل معاملات مسکن انجام شده در آذر ماه به پایینترین حد خود در هشت ماه اخیر رسید و به همین نسبت رکورد ۸ ماهه بیشترین سهم آپارتمانهای قدیمیساز ۱۶ تا ۲۰ ساله از معاملات نیز شکست. در حالحاضر آپارتمانهای قدیمی تحتتاثیر سه عامل به انتخاب اول خریداران مسکن تبدیل شده و وزن آنها از معاملات بهحدی رسیده که دستکم در طول سالهای ۹۵ و ۹۶ بیسابقه بوده است.
به گزارش «دنیایاقتصاد»، روند کاهش خرید آپارتمانهای نوساز از ابتدای امسال که معاملات رونق گرفت آغاز شد. برخلاف انتظار، رونق معاملات در دوره کنونی بهجای اینکه موجب تقویت سهم آپارتمانهای نوساز از معاملات تحتتاثیر افزایش تمایل به خرید واحدهای نوساز شود، به دلیل جهش قیمت مسکن به کاهش سهم این گروه سنی از کل معاملات انجامید و این روند در هشت ماهه اخیر به شکل مستمر ادامه پیدا کرد. از اواسط تابستان به بعد که ریزش معاملات تحتتاثیر همین شرایط آغاز شد، سرعت کاهش وزن نوسازها از کل آپارتمانهای مسکونی فروخته شده بیشتر شد چراکه شاهد ثبت رکورد در زمینه رشد قیمت مسکن نیز بودیم تا اینکه در آذرماه ریزش سهم نوسازها از معاملات رکورد زد. بر اساس گزارش بانک مرکزی از ردهبندی گروههای سنی در معاملات مسکن، سهم آپارتمانهای نوساز که در دوره رکود و پیشرونق بازار مسکن در سالهای ۹۵ و اوایل ۹۶ بیش از ۵۰ و بعضا تا حدود ۵۵ درصد و در آذر پارسال ۸/ ۴۸ درصد بود، در آذر ماه امسال به ۴/ ۴۳ درصد رسید و رکورد هشت ماهه پایینترین سهم فروش در پایان پاییز ثبت شد. دانستن این گزاره که چنین سهمی در طول سالهای ۹۵ و ۹۶ برای آپارتمانهای نوساز تا ۵ سال ساخت بیسابقه بوده است، نشان میدهد تا چه اندازه تحولات قیمتی بر رفتار متقاضیان خرید مسکن در سالجاری اثر گذاشته است و کاهش خرید آپارتمانهای نوساز تا چه حد متاثر از قیمتها است…
مردم پول کافی برای خرید مسکن ندارند؛ معاملات کم شد
خبرگزاری دانشجو به نقل از معاون امور مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی گفت: معاملات مسکن شیب کاهش داشته است به همین دلیل هدف دولت ایجاد تعادل در بازار مسکن با استفاده از افزایش تولید مسکن است.
حامد مظاهریان در خصوص وضعیت بازار مسکن بیان کرد: چهار شاخص بخش مسکن در سال گذشته مثبت بودند تا اینکه تکانههای اقتصادی ناشی از افزایش قیمت ارز بر این بازار تأثیر گذاشت.
وی بابیان اینکه بازار مسکن تابعی از اقتصاد کلان است افزود: تأثیرات تکانههای اقتصادی باعث ایجاد تلاطم در بازار مسکن سال جاریشده که نتیجه این تلاطم در افزایش قیمت مسکن مشاهده میشود.
معاون امور مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی در ادامه به گزارش بازار مسکن در ۹ ماهه ابتدای امسال اشاره کرد و ادامه داد: آمارهای ۹ ماهه ابتدای امسال در شهر تهران در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، ۶۶.۳ درصد افزایش قیمت را نشان میدهد همچنین مطابق این آمار تعداد مبایعهنامهها با عددی معادل ۲۴ درصد کاهش داشته است از دیگر سو ارزش ریالی مبایعهنامهها ۱۷.۷ درصد افزایشیافته است…
تلاش برای افزایش قیمت مسکن با مالیات بر عایدی سرمایه از بین میرود
خبرگزاری فارس نوشت: یک کارشناس مسکن با اشاره به اینکه مالیات بر عایدی سرمایه، ذهنیت افزایش قیمت شدید و سود مناسب برخی واسطه را از بین میبرد، گفت:آغاز و اجرای این برنامه در بازار مسکن از سایر بازارها آسانتر است.
مهدی غلامی در گفتوگو با خبرنگار مسکن خبرگزاری فارس، در پاسخ به این سوال که اعضای کمیسیون اقتصادی و عمران مجلس در بررسی و تصویب مالیات بر عایدی سرمایه تا حدودی تعلل میکنند و اعلام می کنند برای تصویب و اجرای مالیات بر عایدی مسکن باید سایر بازارها نیز در این طرح دیده شود، گفت: هدف از مالیات بر عایدی سرمایه این است که تمام بازارها در این طرح حضور پیدا کنند، بنابراین این اقدام به نفع اقتصاد کشور است و هرچه تولید بیشتر باشد رونق اقتصادی نیز بیشتر خواهد شد.
وی افزود:اما تأکید بر آغاز این برنامه با بخش مسکن این است که اجرای این برنامه در بازار مسکن شدنیتر از سایر بازارها است، چون در خرید و فروش مبلغ نهایی میتواند درج شود، در حالی که در خرید و فروش مثلا سایر بازارها چنین چیزی امکان پذیر نیست.
غلامی ادامه داد: دلیل دوم این است که بازار مسکن یک اثرگذاری کیفی و سهم بالایی برای نرخ تورم دارد که براساس آمارهای بانک مرکزی اثرگذاری بخش مسکن بر روی تورم ۳۵ درصد است.
این کارشناس مسکن با اشاره به اینکه پس اگر دولت بتواند نرخ تورم را کاهش دهد، اثر مستقیم و به سزایی در بخش مسکن و بازارهای مواری خواهد داشت، اضافه کرد: مسکن کالای مورد نیاز آحاد جامعه است و بدون مسکن هیچ خانوادهای نمیتواند زندگی کند و نبود آن اثر مستقیمی بر زندگی خانوارها میگذارد، پس این موارد نشان میدهد که باید اجرای این طرح با مسکن شروع شود و آرام آرام با جلو رفتن این طرح سایر بازارها نیز میتوانند وارد مالیات بر عایدی سرمایه شوند.
غلامی در پاسخ به این سوال که به نظر میرسد یک سری مقاومتهایی در داخل مجلس هم برای تصویبب مالیات بر عایدی مسکن وجود دارد، گفت: به هر حال مقاومتهایی وجود دارد و همان طور که همه میدانیم دوره رکود و رونق در بخش مسکن وجود دارد و برخی عنوان میکنند که چون دوران رکود مسکن است، به هیچ وجه سراغ طرح مالیات برعایدی مسکن نرویم، اما بعدها و در سال گذشته و امسال که رونق خرید و فروش رخ داد و قیمتها افزایش یافت، همین مخالفان اعلام میکردند که در این برهه نیز نباید طرح مالیات بر عایدی مسکن اجرا شود…
افق زمستانی بازار مسکن + جدول قیمت
خبرگزاری ایسنا در گزارشی به بررسی بازار مسکن در ماههای پیشرو پرداخته و نوشت: چهار سیگنال از معاملات مسکن شهر تهران در آذرماه ۱۳۹۷ حاکی از آن است که افق زمستانی بازار مسکن این بازار در مسیر رکود غیرتورمی قرار گرفته و احتمالا تا انتهای سال به ثبات قیمت می رسد.
به گزارش ایسنا، نمایشگر معاملات مسکن شهر تهران حاکی از آن است که نوسان گیران آخرین شانسهای خود را برای فروش واحدهای لوکس و نیمه لوکس در آذرماه امتحان کردند. طبق گزارش بانک مرکزی، در شرایطی که معاملات مسکن پایتخت در آذرماه ۱۳۹۷ به روند نزولی خود ادامه داد و ۶۲ درصد کاهش یافت، قیمت نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۹۲ و ۴ درصد افزایش نشان داد؛ رشدی که بخش قابل توجهی از آن متاثر از صعود ۱۰۵ و ۱۱ درصدی سالیانه و ماهیانه قیمت در منطقه ۱ بوده که نشان می دهد با وجودی که بازار از متقاضیان واقعی، خالی شده، تقاضای سفته بازانه هنوز در جریان است.
ماه قبل، مصطفی قلی خسروی، رییس اتحادیه مشاوران املاک پیش بینی کرد که با توجه به کاهش نرخ ارز، افق زمستانی بازار مسکن شهر تهران در ماههای پیش رو دچار ثبات شود و تلاطم قیمتی فروکش خواهد کرد. تابلوی معاملات مسکن در آذرماه نشان می دهد که این گزاره در مسیر تحقق قرار گرفته است. در آذرماه ۱۳۹۷ بیشترین رشد ماهیانه قیمت مسکن شهر تهران به ترتیب در مناطق ۱، ۱۲ و ۷ رخ داده که نسبت به آبان ماه به ترتیب با ۱۱، ۱۱ و۹ درصد رشد قیمت مواجه بودند. در سایر مناطق رشد محسوسی نسبت به آبان ماه مشاهده نشده و حتی در منطقه ۱۶ که البته تنها ۱۱۹ مورد معامله در آن صورت گرفته میانگین قیمتها ۶.۶ درصد نسبت به آبان ماه کاهش یافته است.
از سوی دیگر همانند ماههای گذشته سهم واحدهای نوساز در معاملات، باز هم شیب کاهشی داشت. با اینکه واحدهای تا ۵ سال ساخت با ۴۳ درصد بیشترین سهم از معاملات مسکن شهر تهران را در آذرماه ۱۳۹۷ به خود اختصاص داده، این سهم نسبت به ماه مشابه سال قبل ۵.۴ درصد از کل قراردادها کاهش یافته و در مقابل به سهم واحدهای با قدمت ۶ سال به بالا ۵.۵ درصد افزوده شده است. حرکت طرف تقاضا به سمت واحدهای کوچکتر، دیگر متغیر بازار مسکن شهر تهران است. سال گذشته در همین زمان واحدهای ۶۰ تا ۷۰ متر با سهم ۱۴.۳ درصد از کل معاملات، بیشترین فروش را به خود اختصاص داده بودند. امسال این رتبه مربوط به واحدهای ۵۰ تا ۶۰ متر با ۱۴.۸ درصد است.
بنابراین افت شدید معاملات، وجود فضای سفته بازانه، رشد سهم واحدهای قدیمی از کل معاملات و افزایش سهم واحدهای کوچک متراژ چهار گزاره اصلی بازار مسکن شهر تهران را تشکیل می دهد که می تواند نشان دهنده قرار گرفتن بازار در بالاترین سطح ظرفیت خود باشد و از ماههای آینده رکود تورمی جای خود را به رکود غیرتورمی خواهد داد..
در پاییز نیز این روند تداوم یافت و طی آذرماه متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در منطقه یک با ثبت یک رکورد جدید به 22 میلیون و 255 هزار تومان رسید. حدود 89 درصد افزایش قیمت نسبت به اولین ماه بهار امسال.
از سوی دیگر قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در منطقه 18 بهعنوان ارزانترین منطقه تهران بر اساس آمار رسمی وزارت راه و شهرسازی طی فروردین امسال 2 میلیون و 638 هزار تومان بود. افزایش قیمت مسکن در این منطقه به صورت آرام و پیوسته در بهار و تابستان ادامه داشت و در شهریورماه به 3 میلیون و 470 هزار تومان رسید…