در این گزارش به مرور اتفاقات و اخبار بازار مسکن در تاریخ 30 دی 97 میپردازیم. سرخط امروز به افزایش ناگهانی قیمت مسکن و نبود سرمایهگذاران تخصصی در بازار اجاره مسکن و امید به خانه دار شدن مردم و افزایش تسهیلات مسکن و افزایش قیمت مسکن در اروپا و طرح جدید دولت برای خانه دار شدن مردم میپردازد.
افزایش قیمت مسکن فشار زیادی به مردم وارد کرده است
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه رکود مسکن در سالهای گذشته و همچنین افزایش ناگهانی قیمت مسکن و اجاره بها فشار زیادی را بر مردم آورده است گفت: باید بتوانیم شکاف ایجاد شده را کم کنیم.
به گزارش خبرگزاری دانشجو، محمد اسلامی در نشست شورای معاونان پارلمانی، وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی که به میزبانی وزارت راه و شهرسازی و با حضور حسینعلی امیری معاون پارلمانی رئیسجمهور در ساختمان دادمان وزارت راه و شهرسازی برگزار شد، گفت: شاید امروز مهمترین نیاز ما نیاز کارآمدسازی جمهوری اسلامی است تا بتواند اثربخشی خود را برای پیشبرد و اثرگذاری در اموری که امروز به عنوان مشکلات پیش روی جامعه قرار دارد، روزافزون کند.
وزیر راه و شهرسازی با یادآوری این مطلب که منابع دولتی، منابع محدود است در عین حال انتظارات و مطالبات نیز بسیار گسترده است، افزود: هم اکنون ملاحظه میکنید تعداد ملاحظات و تذکراتی که نسبت به وزارت راه و شهرسازی وجود دارد فراوان است و این واقعیت، نشان دهنده مطالبات محلی و منطقهای از وزارت راه و شهرسازی است.
این عضو کابینه دولت دوازدهم یادآور شد: نکته مهمی که وجود دارد این است که رکود مسکن در سالهای گذشته و همچنین افزایش ناگهانی قیمت مسکن و اجاره بها فشار زیادی را بر مردم آورده است و به همین دلیل باید بتوانیم شکاف ایجاد شده را کم کنیم و دو مسیر انتخاب شده را برای حل مشکلات مردم در حوزه مسکن و حمل و نقل که جزو پیشنهاد وزارتخانه است، تصویب کنیم. نمایندگان مجلس به ما کمک کنند تا پشتوانههای لازم را برای حل مشکلات مردم در حوزه حمل و نقل و مسکن فراهم کنیم…
جای خالی سرمایهگذاران تخصصی در بازار اجاره مسکن
یک تحلیلگر بازار مسکن به نبود شرکتهای بزرگ یا سرمایهگذاران تخصصی در بازار اجاره ایران اشاره و تاکید کرد: بازار اجاره به دلیل بازدهی کم، جذابیتی برای سازندگان ندارد.
به گزارش ایرنا، نوسان های اقتصادی که از اواخر سال گذشته و در ادامه امسال ابتدا دامن بازار ارز و سکه را گرفت و پس از آن به سایر بازارهای موازی مانند بورس، مسکن، خودرو و … نیز سرایت کرد تا قیمتها در برخی بخش ها 100 درصد رشد را ثبت کند.
در کنار این رشد قیمتها، شاهد دو رقمی شدن تورم در کشور بودیم به طوری که گزارش مرکز آمار بیانگر تورم 18 درصدی در آذرماه است.
آمارها نشان میدهد بیشترین افزایش قیمت در بازارهای مسکن، سکه و ارز به ثبت رسیده است. در این میان، مسکن نه تنها در قیمتگذاری برای خرید و فروش، گرانی را تجربه کرد بلکه طبق روال، دامنه آن به بازار اجاره نیز رسید و توان مستاجران را کاهش داده است.
در همین زمینه «مهدی سلطان محمدی» تحلیلگر بخش مسکن در گفت و گو با ایرنا به تاثیر تورم ساخت و ساز و تورم عمومی بر اجاره بهای مسکن، گفت: دلیل این تاثیر آن است که اجاره نوعی بازدهی بازار مسکن برای سرمایهگذاری به شمار میآید که این بازدهی سالانه به صورت ناخالص 5 درصد است که با کسر هزینههای نگهداری و مالیات و … به 3 درصد بازدهی خالص اجاره میرسد.
وی ادامه داد: بنابراین با افزایش قیمت مسکن، یا باید انتظار داشته باشیم این بازدهی کاهش یابد که ممکن نیست و یا اینکه اجارهبها نیز افزایش پیدا کند زیرا به طور تاریخی مشاهده شده که این بازدهی در حدود 5 درصد نوسان میکند و زیر 4 درصد و بالای6 درصد نرفته است.
سلطان محمدی افزود: از همین رو نمیتوان انتظار داشت با تغییرات قیمتها در بازار، نرخ بازدهی اجاره تغییرات قابل ملاحظهای داشته باشد…
مردم پاسخ میدهند: آیا هنوز هم میتوان به خانهدار شدن امید داشت؟
تابناک به بررسی آمارها و اتفاقات بازار مسکن و همین طور اظهارات کارشناسان حوزه مسکن پرداخته و با کنار هم گذاشتن این موارد، این بار از مردم خواسته تا پیشبینی خود را از سمت و سوی بازار مسکن در سال آینده اعلام کنند و بگویند با توجه به این شرایط آیا هنوز هم امیدی به خانه دار شدن دارند یا خیر؟
آمارها نشان میدهد، در سال جاری قیمت مسکن در نقاط مختلف شهری و روستایی با افزایش چشمگیر نسبت به سال 96 روبه رو شده است. بر اساس گزارشهای مختلف، بیشترین تورم نقطه ای در بازار مسکن مراکز استانها، متعلق به تهران است؛ تورمی که نشان میدهد، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه های معاملات ملکی شهر تهران در آذرماه امسال، 95.5 میلیون ریال بوده که نسبت به آذر سال گذشته، 91.8 درصد افزایش داشته است. این روند افزایشی در نقاط دیگر کشور هم قابل مشاهده است.
در این میان، کارشناسان و فعالان بازار مسکن، پیشنهادها و راه حلهای مختلفی را بیان میکنند. برخی معتقد به افزایش تسهیلات خرید مسکن هستند و برخی کنترل سوداگری در این بازار را مقدم بر افزایش وام مسکن میدانند و عده ای نیز بر این باورند که دولت با گرفتن مالیات سنگین بر خانه های خالی، میتواند جذابیت احتکار و خالی نگه داشتن مسکن را کاهش دهد و در نتیجه عرضه مسکن افزایش یابد.
تابناک از افراد جویای ملک خواسته تا در انتهای همین گزارش نظرات خود را از وضعیت بازار مسکن و شرایط خودشان در این بازار پرتلاطم مطرح کنند. شما هم میتوانید با مراجعه به همین صفحه نظرات خود را مطرح کنید…
تسهیلات مسکن باید حداقل ۵۰ درصد افزایش یابد
رئیس کمیسیون عمران مجلس گفت: اگر به دنبال کاهش قیمت مسکن و ایجاد اشتغال هستیم باید بازار مسکن رونق پیدا کند.
محمدرضا رضایی کوچی رئیس کمیسیون عمران مجلس در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با ابراز نگرانی نسبت به وضعیت آتی پرداخت تسهیلات مسکن در کشور، گفت: امروز خریداران نیازمند افزایش قدرت خرید هستند، زیرا با افزایش 90 درصدی قیمت مسکن، مردم توان خرید مسکن را ندارند و این مسئله بر مشکلات خانواده ها افزوده است.
ی بر ضرورت افزایش سرمایه مالی بانک های ارائه کننده تسهیلات مسکن تأکید کرد و گفت: امروز این بانک ها با کمبود بودجه و سرمایه روبه رو هستند و این مسئله قطعا در روند ارائه وام مسکن مشکل ساز خواهد بود.
رضایی کوچی با بیان اینکه عدم افزایش تسهیلات مسکن و کاهش قدرت خرید متقاضیان موجب افزایش قیمت مسکن در سال 98 می شود، گفت: مجلس به ویژه کمیسیون عمران مجلس بارها اعلام کرده که امروز بازار مسکن برای رونق گرفتن نیازمند افزایش سقف تسهیلات مسکن است، اما مسئولان بانکی کمبود سرمایه را مانع اصلی این مسئله می دانند.
این نماینده مردم در مجلس دهم ادامه داد: متأسفانه قیمت مسکن در کلانشهرها به ویژه تهران افزایش چشمگیری داشته و این مسئله خانواده ها را از خرید مسکن منصرف کرده، حال به نظر من تسهیلات مسکن با توجه به قیمت کنونی املاک، حداقل باید 50 درصد افزایش یابد…
افزایش قیمت مسکن در اروپا
مرکز آمار اروپا اعلام کرد بهای مسکن در سال گذشته، هم در منطقه یورو و هم در اتحادیه اروپا ۴.۳ درصد افزایش یافته است.
به گزارش ایسنا، در سه ماهه سوم سال ۲۰۱۸ بهای مسکن در کشورهای اروپایی افزایشی بوده است. در مقایسه با سه ماهه دوم سال، این افزایش معادل ۱.۶ درصد در منطقه یورو و ۱.۵ درصد در اتحادیه اروپا و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل معادل ۴.۳ درصد در منطقه یورو و اتحادیه اروپا بوده است.
در بین کشورهای اروپایی، بیشترین افزایش سالانه بهای مسکن مربوط به اسلوونی با ۱۵.۱ درصد بوده است و پس از این کشور، هلند با ۱۰.۲ درصد و ایرلند با ۹.۱ درصد قرار دارند. از طرف دیگر بهای مسکن در سوئد منفی ۲.۱ درصد و در ایتالیا منفی ۰.۸ درصد تغییر داشته است…
سه طرح جدید دولت برای خانه دار شدن مردم
نرگس زربان، رئیس گروه اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی از سه طرح دولت برای خانهدار شدن مردم خبر داده و گفت: ساخت 400 هزار واحد مسکونی، اعطای تسهیلات ارزان قیمت و طرح حمایت اقدام ملی برای تولید 100 هزر واحد مسکن، از طرحهایی هستند که دولت برای خانهدار کردن مردم درنظر گرفته است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، نرگس زربان، رئیس گروه اقتصادمسکن وزارت راه و شهرسازی در خصوص طرح جدید دولت برای خرید مسکن، اظهار کرد: در یک سال اخیر تحولات گسترده ای در حوزه قیمت مسکن به ویژه در کلان شهرها داشتیم، اگرچه در سال های گذشته نیز این بخش در رکود بود و با توجه به اینکه در حوزه مسکن رکود بیشتر از اینکه متوجه قیمت باشد معطوف به خلق ارزش افزوده و تولید است تحولات اخیر به جهش قیمت دامن زد.
رئیس گروه اقتصادمسکن وزارت راه و شهرسازی گفت: با توجه به اینکه دولت در خصوص تامین مسکن اقشار کم درآمد تکالیفی بر عهده دارد و در حال حاضر حجم متقاضیان مورد برنامه ریزی برای مسکن دار شدن بسیار زیاد است، لذا پاسخ دادن به این نیازها در یک گام و مرحله تقریبا آرمانی است.
زربان افزود: دولت برنامه ساخت 400 هزار واحد مسکونی را در گام اول برنامه ریزی کرده که 100 هزار واحد در بافت های فرسوده تحت عنوان بازآفرینی شهری احداث خواهد شد و تاکنون پیشرفت خوبی داشته است، بخشی از تخصیص اعتبار از سازمان برنامه و بودجه دریافت شده و عملیات حدود 60 هزار واحد آغاز شده است…