در این گزارش به مرور اتفاقات و اخبار بازار مسکن در تاریخ 14 آذر 97 میپردازیم. اخبار امروز به نزولی شدن قیمت دلار و مرز روانی تورم اجاره مسکن و بهترین مکان برای سرمایهگذاری در بازار مسکن و تامین مالی کمک هزینه خرید مسکن اقشار متوسط و کم درآمد و افزایش قیمت مسکن و تامین مالی مسکن میپردازد.
با نزولی شدن قیمت دلار؛ فضا برای رشد بازار مسکن محدود شد
خبرگزاری ایسنا نوشت: با کاهش التهاب بازار ارز، فضا به تدریج برای ادامهی رشد لجامگسیخته بازار مسکن محدود میشود. به گزارش ایسنا، به دنبال نزولی شدن قیمت دلار و طلا در روز گذشته، فاصله قیمتی دلار و سکه با مدت مشابه سال قبل که در ماههای اخیر به بالای ۲۵۰ درصد هم رسیده بود کاهش پیدا کرده و طبیعتا این موضوع به بازار مسکن قابل تسری است. مصطفیقلی خسروی رییس اتحادیه مشاوران املاک معتقد است که تا پایان سال بازار مسکن به ثبات میرسد؛ چرا که با توجه به پایین بودن توان طرف تقاضا کشش افزایش مجدد قیمتها وجود ندارد. تا روز سهشنبه ۱۳ آذرماه رشد دلار ۱۸۰ درصد، سکه ۲۱۰ درصد و مسکن ۹۱ درصد نسبت به سال قبل به ثبت رسید که در بخش دلار و سکه این فاصلهی قیمتی نسبت به ماه گذشته شاهد نزولی شدن قیمت دلار بودهایم و انتظار میرود همین روند در بازار مسکن ایجاد شود.
اما این استدلال که چون رشد قیمت مسکن تقریبا نصف بازارهای ارز و طلا بوده و با نزولی شدن قیمت دلار باید فاصله خود را پر کند از سوی کارشناسان رد میشود؛ چرا که مسکن کالایی درشت محسوب میشود که خرید آن از نیازمند مبالغ بالایی است و از عهده متقاضیان مصرفی برنمیآید…
مرز روانی تورم اجاره مسکن شناسایی شد
روزنامه دنیای اقتصاد در تازهترین گزارش خود از وضعیت بازار رهن و اجاره آپارتمان شهر تهران از شناسایی مرز روانی تورم اجاره مسکن خبر داد و نوشت: تحقیقات میدانی «دنیای اقتصاد» از بازار اجاره مناطق مختلف شهر تهران با تمرکز بر سه منطقه مصرفی و پرتقاضا(مناطق ۴ و ۵ و یک منطقه واقع در نیمه جنوبی پایتخت) نشان میدهد هم اکنون یک مرز روانی تورم اجاره مسکن قابل شناسایی است که مبنای تعیین این مرز روانی تورم اجاره مسکن آستانه تحمل مستاجران در برابر نوسانات نرخ اجاره در بازار معاملات مسکن است. این مرز روانی تورم اجاره مسکن در شرایط فعلی دستکم از طریق دو شاخص رصد میشود.
شاخص اول، مرز ۲ میلیون تومانی اجارهبهای ماهانه است که هماکنون به خط قرمز مستاجران در بازار اجاره تبدیل شده است؛ به این معنا که آستانه تحمل مستاجران برای پرداخت اجارهبهای ماهانه هماکنون بهطور متوسط در مرز ۲ میلیون تومان قرار دارد؛ بررسیها نشان میدهد عمده مستاجران ساکن در مناطق مصرفی شهر تهران بهطور میانگین توان پرداخت اجارهبهای ماهانه بیش از ۲ میلیون تومان را ندارند و اجاره بهای ماهانه ۲ میلیون تومانی هماکنون به خط قرمز آنها تبدیل شده است.
این در حالی است که بنا بر اعلام واسطههای فعال در بازار اجاره مسکن در دو منطقه مصرفی، پرتقاضا و پرمعامله به لحاظ معاملات خرید واجاره آپارتمان(مناطق ۴ و ۵) و همچنین یک منطقه جنوبی پرتقاضا، عمده فایلهایی که پاییز امسال با اجارهبهای ماهانه بیش از ۲ میلیون تومان به بازار مسکن عرضه شدند تاکنون خالی ماندهاند؛ چرا که این فایلها با عبور از خط قرمز مستاجران برای پرداخت اجاره ماهانه عملا به فایلهای خارج از دایره استطاعت مالی مستاجران تبدیل شدهاند…
ایران بهترین مکان برای سرمایهگذاری مسکن
باشگاه خبرنگاران جوان در گفتوگو با رییس اتحادیه املاک تهران نسبت به سرمایهگذاری در ترکیه هشدار داده و ایران را بهترین مکان برای سرمایهگذاری در بازار مسکن معرفی کرد.
مصطفی قلی خسروی، رئیس اتحادیه املاک استان تهران گفت: وضعیت تولید مسکن نسبت به سالهای گذشته با کاهش چشمگیری روبهرو شده است.
کاهش تولید مسکن نسبت به سالهای گذشته/سرمایهگذاران فریب تبلیغات خرید ملک در ترکیه را نخورندمصطفی قلی خسروی رئیس اتحادیه املاک استان تهران در گفتوگو با خبرنگار مسکن گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه هم اکنون بازار مسکن با کاهش توان خرید متقاضیان با کسادی روبه رو شده است، گفت: برخی از کارشناسان و مسئولان اعلام میکنند که بازار مسکن وارد رکود شده است اما آمار و معاملات مسکن نشان میدهد که این بازار کساد شده است. همچنان ایران بهترین مکان برای سرمایهگذاری در بازار مسکن است.
وی از افزایش خرید مسکن در کشورهای همسایه خبر داد و گفت: سرمایهگذاران و متقاضیان فریب تبلیغات را نخورد زیرا که در آینده و با تغییر حکومت یک کشور ممکن است کل سرمایههای صورت گرفته برای خرید ملک از بین برود و دیگر ترکیه بهترین مکان برای سرمایهگذاری در بازار مسکن نباشد.
خسروی ادامه داد: در چند سال گذشته میزان سرمایه گذاری در بازار مسکن کشورهای دبی، ازمیر، ترکیه برای گرفتن اقامت افزایش یافته اما تجربه نشان داده است نباید به این وعده و وعیدها اعتماد کرد….
تسهیلات مسکن ویژه اقشار متوسط و کم درآمد است
خبرگزاری مهر به نقل از مدیرعامل بانک مسکن اعلام کرد: گروه هدف این بانک برای تامین مالی کمک هزینه خرید مسکن، اقشار متوسط و کم درآمد است.
ابوالقاسم رحیمیانارکی با بیان اینکه صندوق پس انداز مسکن از سال ۶۹ در این بانک تاسیس و استقبال شد، با اشاره به اجرای طرح مسکن مهر و حجم سنگین مسئولیت تامین مالی این طرح از اواسط دهه ۸۰ توسط بانک عامل بخش مسکن، افزود: این طرح در فعالیت های عادی بانک، گسست جدی ایجاد کرد و حجم سنگین مسئولیت تامین مالی این طرح، سایر فعالیت های توسعه ای بانک را تحت تاثیر قرار داد.
رحیمی انارکی با بیان اینکه بانک برای ساخت ۲ میلیون و ۳۷۰ هزار واحد مسکونی مهر تسهیلات پرداخت کرده است گفت: از سال ۸۴ تا ۹۲ به دلیل آنکه همه توان بانک صرف تامین مالی طرح مسکن مهر شد، هیچ افزایشی در سقف انواع تسهیلات صورت نگرفت و عمده فعالیت های بانک به تامین مالی مسکن مهر برای اقشار متوسط و کم درآمد منحصر شد.
مدیر عامل بانک عامل بخش مسکن افزود: تا الان، پرونده مربوط به یک میلیون و ۹۳۰ هزار واحد مسکونی مهر تعیین تکلیف شده اما ساخت ۴۶۰ هزار واحد از این طرح باقی مانده به این معنا که از نظر بانک، پرونده مالی آنها هنوز به سرانجام مشخصی نرسیده است بنابراین لازم است برای این موضوع تدبیر اساسی در دولت و مجلس صورت بگیرد….
گرانی مسکن از زبان کارشناسان: مسکن در گرداب سودجویی
روزنامه ایران در گفتوگو با کارشناسان به علت یابی تداوم افزایش قیمت مسکن پرداخته و نوشته است: طرح موضوع خلاف مسکن در جاده یک طرفه تمام نماگرهای بازار مسکن روند کاهشی در پیش گرفتهاند اما قیمت جدا از شاخصهای دیگر همچنان افزایشی است. تعداد معاملات کم شده، نرخ اوراق مسکن سقوط کرده، ارزش تسهیلات پرداختی به نسبت قیمت ملک افت کرده اما قیمت مسکن از آبان گذشته تا آبان امسال در تهران 91 درصد و در مراکز استانها 39 درصد رشد داشته است.
افزایش قیمت مسکن در کنار افزایش سایر هزینههای زندگی توان مالی متقاضیان را برای خرید کاهش داده است، آمار نزولی تعداد معاملات در تهران و کل کشور این موضوع را تأیید میکند، افزایش قیمت مسکن همزمان با کاهش ماهانه معاملات نشان میدهد بازار مسکن حداقل در شهر تهران در حال تبدیل به بازاری رکودی است. در این شرایط خانه دار کردن متقاضیان مصرفی از یک طرف و تغییر جهت بازار از رکود به سمت رونق 2 موضوعی است که کارشناسان اقتصادی معتقدند سیاستگذاران بخش مسکن باید برای آنها راهکارهای جداگانهای در نظر بگیرند طوری که رونق بدون حباب قیمتی باشد در غیر اینصورت چرخه افزایش قیمتها و کاهش قدرت خرید و حذف متقاضیان از بازار تکرار میشود.
یکی از راهکارهای فوری که دولت یازدهم برای رهایی از رکود سنگین بازار مسکن در نظر گرفت افزایش وام خرید بود. در شرایطی که قیمت مسکن از سال 90 اوج گرفته بود پوشش وام 20 میلیونی مسکن درصد ناچیزی از هزینه ملک را در بر میگرفت در سال 94 افزایش وام خرید در دستور کار دولت قرار گرفت و 2 نوع وام با سپردهگذاری با نرخ سود پایین و بدون سپردهگذاری با نرخ سود بانکی به تصویب شورای پول و اعتبار رسید. مبلغ وام صندوق پسانداز یکم 80 میلیون انفرادی و 160 میلیون برای زوجین با سپردهگذاری 40 میلیون برای هر نفر و وام با خرید اوراق به ارزش 120 میلیون برای زوجین است…
برنامه وزیر راه برای شکستن انحصار بانک مسکن در پرداخت وام
خبرگزاری تسنیم از برنامه جدید وزیر راه و شهرسازی برای شکستن انحصار مسکن در پرداخت وام پرده برداشت. تسنیم نوشت: وزیر راه و شهرسازی با اشاره به نیاز سالانه کشور به ساخت ۹۰۰ هزار واحد مسکونی، گفت: به دنبال آن هستیم سایر بانک های کشور را به عرصه تامین مالی مسکن جذب کنیم تا دامنه پرداخت تسهیلات در بخش مسکن افزایش یابد.
محمد اسلامی از برگزاری اولین جلسه شورایعالی مسکن با حضور رئیس جمهوری و تیم اقتصادی دولت برگزار در آینده نزدیک خبر داد و اظهار کرد: طولانی شدن عملیات ساخت و تکمیل مسکن مهر هم به زیان دولت است و هم به زیان ملت بنابراین در دولت عزم جدی وجود دارد تا کارهای ناتمام در این طرح به پایان برسد و موانع موجود در سر راه تکمیل و بهرهبرداری از واحدهای باقیمانده در طرح مسکن مهر نیز هر چه سریعتر از میان برداشته شود و تامین مالی مسکن به خوبی انجام شود.
وی یادآور شد: با توافق صورت گرفته با کمیته امداد امام خمینی (ره)، لیست 50 هزار واحد مسکونی مهر مازاد از 90 هزار واحد مازاد را در اختیار کمیته امداد قرار دادیم تا به اقشار نیازمند فاقد مسکن واگذار کند. همچنین بنیاد مسکن نیز مسئول ساخت 100 هزار واحد مسکونی در شهرهای کوچک خواهد بود….
قیمت در تهران بیش از دویست در صد بوده چرا میگید 91درصد اگه قیمت رو پایین نیارید فاجعه دوم در شهرستانهای بزرگ رخ میده که قیمت آنجا هم از سی درصد به زودی بیش از دویست در صد میشود