ونک یکی از محلههای اصیل و معروف شمال غرب تهران است، یک محله مدرن و توسعه یافته با برجهای بلند و ساختمانهای تجاری معروف. در این مقاله توضیحی در مورد معرفی و موقعیت و دسترسی محله ونک گفته شده است. این محله که درناحیه ۱ منطقه ۳ شهرداری واقع شده است از محلههای گران قیمت و خوش نشین تهران محسوب میشود.
وجود امکانات آموزشی و ورزشی، فضای سبز و مراکز خرید لوکس از مزایای سکونت در محله ونک تهران است. تراکم برجهای اداری و شعب متعدد بانکهای معروف در حوالی میدان ونک باعث ترافیک و شلوغی روزانه، در این محله شده است.
از لحاظ موقعیت محله ونک درمیان محلههای آرارات، یوسفآباد و کاووسیه قرار دارد. دسترسی محله ونک به مناطق مختلف پایتخت از طریق اتوبانهای حقانی، همت، کردستان و چمران به آسانی امکانپذیر است. این مقاله از کیلید با معرفی محله ونک تهران، شما را با مناطق مختلف و موقعیت محله ونک آشنا خواهد کرد.
در گذشته ونک به دو بخش تقسیم میشد. ونک شرقی یا ونک ارامنه که محل زندگی ارمنیهای مهاجری بود که به دستور محمدشاه قاجار از چهارمحال بختیاری به این منطقه کوچ کرده بودند تا با کشت و زرع، علوفه قشون دولتی را تامین کنند.
محدوده ونک ارامنه ازقسمت غربی خیابان سئول تا شرق بزرگراه کردستان است. از آنجایی که این منطقه خارج از محدوده روستایی بود، قلعهای با ۴ برج نگهبانی برای حفظ امنیت آن ساخته شد که تا چند سال پیش هم بقایای گلی آن در غرب باشگاه آرارات وجود داشت. از آثار حضور ارامنه در ونک شرقی کلیسای میناس مقدس است این کلیسا که در دوره قاجاریه ساخته شده است ثبت ملی نیز شده است.
بخش دیگر، ونک غربی یا ونک مستوفی بود که اکنون به نام ده ونک معروف است. ده ونک به دلیل مشکلات حقوقی حل نشده مالکان آن هنوز مثل قدیم پر از درخت میوه و باغ و فضای سبز است.
ده ونک با مغازههای کوچک، کوچههای باریک و بافت قدیمی خود یادآور خاطرات نه چندان دور ساکنین قدیم شمیران است. یکی از دیدنیترین مناطق ده ونک بوستان «باغ ایرانی» است که نمونهای بازسازی شده از سبک معماری ایرانی اصیل است.
این بوستان بر مبنای الگوی باغ ایرانی طراحی شده است. این باغ و گلهای لاله معروف آن در فصل بهار از جاذبههای گردشگری تهران است.
در همین رابطه بخوانید |
تاریخچه محله ونک
معرفی محله ونک، این محله اصیل و قدیمی بدون بررسی تاریخچه آن ممکن نیست. محله ونک تهران در گذشته یکی از ۳۳ پارچه آبادی شمیران بوده است. این روستا در دوره ناصرالدین شاه قاجار از آبادیهای خالصه بود.
میرزا یوسف خان آشتیانی ملقب به مستوفیالممالک، آن را از ناصرالدین شاه خریداری کرد و با تاسیس چند قنات و وقف بخشی از زمینهای آن برای تاسیس مدرسه عالی دختران، به آبادانی آن پرداخت. قناتهای ده ونک در دهه هفتاد از بیم فروریختن و آسیب به خانهها و همچنین احداث فاضلاب بسته یا کور شدند.
امروز آرامگاه مستوفی الممالک با نام باغ مستوفی در دانشگاه الزهرا قرار دارد و از جاذبههای تاریخی این محله است. زیارتگاه امامزاده قاضیالصابر، از نوادگان امام سجاد(ع) نیز در ده ونک در کوچه امامزاده واقع شده و از آثار تاریخی این محله به شمار میرود.
اهالی ده ونک معتقدند با توجه به درخت کهنسال امامزاده قدمت این محله به 800 سال پیش میرسد. ساکنان قدیمی ونک علت نامگذاری این محله را درختان ون یا همان زبان گنجشک میدانند که در باغهای قدیمی این محله زیاد بوده است.
موقعیت محله ونک
طبق اطلاعات شورای شهر ونک در سایت شورایاری، این محله در ناحیه یک شهرداری منطقه ۳ تهران قراردارد. جمعیت این محله معادل ۲۱۳۱۹ نفر و مساحت این محله ۲۳۵ هکتار محاسبه شده است .
موقعیت محله ونک به گونهای است که ضمن دسترسی به محلههای شمال تهران به محلههای مرکزی تهران هم دسترسی مناسبی دارد.
محله ونک تهران از شمال به بزرگراه نیایش از غرب به بزرگراه چمران، از شرق به خیابان آفریقا و چهارراه جهان و از جنوب به بزرگراه همت منتهی میشود.
خیابانهای اصلی این محله ملاصدرا، شیخ بهایی، سئول، عطار و شیرازی است. وجود ساختمانهای تجاری معروف در خیابان ملاصدرا موجب شده است این خیابان بسیار شلوغ و پر رفت و آمد باشد و جای پارک برای ماشینها یکی از مشکلات این خیابان است.
همه بانکها در خیابان ملاصدرا شعبه دارند، خیابان ملاصدرا که خیابانهای شیخ بهایی و شیراز از آن منشعب میشوند نهایتا به بزرگراه چمران میرسد .
سازمان گوشت، موسسه ژئوفیزیک، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله، فرماندهی آتشنشانی و مجتمع پذیرایی و اقامتی ملاصدرا در این خیابان قرار دارد.
معرفی بافت مسکونی محله ونک
این محله از محلههای اصیل تهران است. بافت مسکونی منطقه شرقی محله ونک، نوساز با معماری جدید ومدرن است اما خانههای مسکونی بخش غربی محله که به ده ونک معروف است بافتی قدیمی و سنتی دارد.
در بافت مسکونی ونک همچنان خانههای ویلایی زیادی وجود دارد. اغلب ساکنین قدیمی این منطقه در خانههای ویلایی آن زندگی میکنند. اما برجهای مسکونی این محله هم طرفداران زیادی دارد.
مجتمع مسکونی ونک پارک که شامل دو برج 24 طبقه و سه برج 17 طبقه است از معروفترین و قدیمیترین برجهای مسکونی این محله است. از مزایای زندگی در این برجها فضای سبز وسیع و وجود مراکز خدماتی مانند مهدکودک، فروشگاه و زمین بازی کودکان در طبقات هم کف آنها است.
دسترسی محله ونک
پایانه تاکسیرانی میدان ونک از پایانههای اصلی شهر تهران است که به اکثر نقاط تهران تاکسی خطی دارد و اتوبوس تندرو راه آهن به تجریش هم در این محله ایستگاه دارد.
میدان ونک به اکثر مناطق تهران اتوبوس و تاکسی دارد. اهالی ونک از طریق مترو حقانی که فاصله زیادی با میدان ونک ندارد هم دسترسی کاملی به مناطق دور و نزدیک پایتخت دارند.
ده ونک هم با عبور از چند کوچه دسترسی خوبی به خیابانهای ملاصدرا، شیخ بهایی و اتوبان چمران دارد. موقعیت محله ونک در میان سه بزرگراه همت، حقانی و کردستان دسترسی محله ونک را به مناطق مرکزی تهران را تسهیل کرده است.
مراکز فرهنگی و ورزشی
ساکنین این محله تهران دسترسی خوبی به امکانات آموزشی و فرهنگی دارند. سرای محله ونک در خیابان شیخ بهایی شمالی، کتابخانه باغ ایرانی در مجموعه باغ ایرانی، کتابخانه سرای محله ونک در خیابان شرافتی از مراکز فرهنگی مهم این منطقه است.
دانشگاه ها
- دانشگاه الزهرا که از معروفترین دانشگاههای ایران است در انتهای خیابان ده ونک
- دانشکده مهندسی مکانیک و دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه خواجع نصیر در خیابان پردیس
- دانشگاه لرزه نگاری در خیابان ملاصدرا ،بالاتر از خیابان خوارزمی
باشگاههای ورزشی
- باشگاه ورزشی ملاصدرا
- مجتمع ورزشی آموزشی ونک
- مجتمع ورزشی بامداد
- باشگاه بدنسازی دانیال
- مجوعه ورزشی شهدای ونک
- باشگاه پینت بال
در همین رابطه بخوانید |
مراکز تجاری
این محله در سالهای اخیر از لحاظ اقتصادی رشد زیادی کرده است. تجمع برندهای معروف ، پاساژهای بزرگ ، بانکها و صرافیها این منطقه را به یک مرکز تجاری بزرگ تبدیل کرده است. دسترسی محله ونک به مناطق مختلف تهران به رشد این محله تهران سرعت بخشیده است.
خیابان ونک به سمت اتوبان کردستان بورس فروشگاههای لوازم آرایش و کیف و کفش است. خیابان ونک به سمت پردیس هم بورس پوشاک و رستوران است. برای معرفی محله ونک باید از مراکزخرید و پاساژهای آن هم نام برد.
از پاساژهای معروف این محله پاساژ آیینه ، پاساژآسمان مرکز خرید آفتاب، مرکز خرید گاندی است. مرکز خرید پایتخت یکی از بزرگترین مراکز خرید تجهیزات کامپیوتری تهران نیز در این محله قرار دارد. از دیگر مراکز خرید این محله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مرکز خرید سئول در خیابان شیخ بهایی
- پاساژ ونک در ابتدای خیابان ونک
- مجتمع تجاری برج ونوس در خیابان ملاصدرا
- نمایشگاه بینالمللی تهران در خیابان سئول
- بازارچه سئول در میدان شیخ بهایی
اماکن مذهبی محله ونک تهران
- امامزاده قاضی الصابر در ده ونک جنب دانشگاه الزهرا، کوچه امامزاده
- مسجد جامع ونک در ده ونک
- مسجد امام حسن (ع) در خیابان شهید مجید پور
- مسجد حضرت بقیه الله الاعظم(عج) در خیابان ملاصدرا،خیابان شیخ بهایی جنوبی
- مسجد حضرت علی اکبر(ع) در ده ونک کوچه شاه نقی
- مسجد اباعبدلله(ع) در خیابان شرافتی
مراکز درمانی
- بیمارستان هاشمی نژاد، بیمارستان فوق تخصصی کلیه
- بیمارستان محب مهر در خیابان شهید خلیل زاده
- بیمارستان بقیه الله در خیابان ملاصدرا
- مرکز فوق تخصصی چشم پزشکی ونک در خیابان گاندی
- مرکز چشم پزشکی نور در خیابان اسفندیار
سازمان ها و مراکز دولتی
- سازمان ملی ورزش و جوانان در سئول، نرسیده به نمایشگاه بین المللی
- وزارت مسکن و شهر سازی در میدان شیراز خیابان دانشور شرقی
- دفتر پست و مخابرات در خیابان ده ونک
قیمت خانه در محله ونک
قیمت خانه در این محله تهران بالا است. قیمت خرید و اجاره خانه در بافت قدیمی ده ونک ارزانتر از بافت جدید آن است. ده ونک برای کسانی که به دنبال اجاره و خرید خانه با قیمت مناسب هستند گزینه خوبی محسوب میشود چرا که با عبور از چند کوچه دسترسی خوبی به خیابانهای ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی و اتوبان چمران دارد.
در همین رابطه بخوانید |
مختصری از محله ونک تهران
- منطقه:۳
- محل استقرار: شمال غرب تهران
- بافت محله: مدرن و قدیمی
- همسایههای محلی: محله یوسف آباد در جنوب، محله آرارات در شمال، محله کاووسیه در شرق
- دسترسی: تاکسی و اتوبوس تندرو
- ایستگاه مترو: ندارد
- ایستگاه اتوبوس تندرو: دارد. خط راه آهن به تجریش
- سطح قیمت: بالا