با این که بیش از پنجاه سال از ورود آپارتمان به ایران میگذرد، به نظر میرسد که هنوز ایرانیان نتوانستهاند با این نوع سبک زندگی به راحتی کنار بیایند. بسیاری از ایرانیها ترجیح میدهند در خانهی ویلایی به سبک سنتی زندگی کنند اما به دلایل مختلف از جمله قیمت، مجبور میشوند به سبک زندگی آپارتمانی روی آورند. برخی از افراد جامعهی ما با آنکه سبک زندگی آپارتمانی را انتخاب کردهاند، هنوز با اقتضائات آن آشنا نیستند و با قوانین آن به خوبی کنار نیامده و حتی ممکن است از این قوانین اطلاعی نداشته باشند. یکی از مسائلی که معمولاً در مجتمعهای آپارتمانی مشکلساز میشود، پرداخت حق شارژ ساختمان است.
این مسئله هنوز در بسیاری از مجتمعها بعنوان یک چالش اصلی به شمار میرود و بعضی از افراد آن را یک هزینهی اضافی میدانند. در این مقاله قصد داریم نکاتی را دربارهی اهمیت پرداخت هزینههای مشترک ساختمان و بعضی از قوانین وصول شارژ ساختمان را توضیح دهیم.
شارژ ساختمان چیست؟
در هر مجتمع مسکونی هزینههای مشترکی وجود دارد که همهی ساکنان مجتمع باید سهم خود را از آن پرداخت کنند. به این هزینههای مشترک در اصطلاح شارژ گفته میشود.
میزان این هزینهها بسته به نوع مجتمع مسکونی و امکانات آن تعیین میشود و به صورت ماهیانه باید پرداخت شود. این موضوع بر اساس قوانین وصول شارژ ساختمان در قانون تملک آپارتمانها که در سال 1343 به تصویب رسیده، در نظر گرفته میشود و باید به مدیر مجتمع پرداخت گردد.
شارژ ساختمان باید صرف چه مواردی شود؟
بر اساس ماده 28 قانون تملک آپارتمانها شارژ ساختمان باید صرف هزینههای مربوط به سرایدار، هزینهی آب، برق و گاز مشترک، هزینهی تعمیرات و نگهداری از قسمتهای عمومی آپارتمان، هزینهی نگهداری از گیاهان در محوطهی عمومی و رسیدگی به باغچه و هزینهی اقلام مورد نیاز برای استفاده در بخشهای عمومی(مانند تجهیزات نظافت، تجهیزات الکتریکی و…) گردد.
تشخیص این موارد و سایر مواردی که جزو موارد بالا نیستند، بر عهدهی هیئت مدیره خواهد بود. ذکر این نکته نیز لازم است که در صورتی که ساکنان هر واحد به هر نحوی به بخش عمومی خسارت وارد کنند، جبران این خسارت باید از هزینهی شخصی آن واحد صورت گیرد و در این مورد مبلغ شارژ مورد استفاده قرار نخواهد گرفت.
در همین رابطه بخوانید: |
آیا واحدهایی هم که خالی از سکنه هستند، باید شارژ بپردازند؟
بر اساس ماده 4 قانون تملک آپارتمانها تمام واحدهای یک مجتمع آپارتمانی اعم از اینکه مورد استفاده واقع شوند یا نشوند، باید به صورت ماهیانه مبلغ شارژ را پرداخت کنند. البته واحدهایی که مورد استفاده قرار نمیگیرند از پرداخت هزینههای مشترک ساختمان معاف هستند.
اگر واحدی شارژ خود را پرداخت نکرد، چاره چیست؟
پرداخت حق شارژ قبل از اینکه یک امر توافقی باشد، یک امر قانونی است؛ یعنی مشکلات مربوط به آن از طریق حقوقی قابل پیگیری هستند. بر اساس قوانین شارژ ساختمان در ماده 10 قانون تملک آپارتمانها در صورتی که واحدی از پرداخت شارژ ماهیانه سر باز زد، هیئت مدیره میتواند با پر کردن اظهارنامه مبنی بر عدم پرداخت حق ماهیانه و درج مبلغ بدهی به طور حقوقی درخواست پرداخت شارژ کند.
در صورتی که فرد بدهکار باز هم بدهی خود را نپرداخت، هیئت مدیره میتواند به مراجع قضایی شکایت کند و دادگاهها ملزم هستند که به این دسته از پروندهها بصورت سریع و خارج از نوبت رسیدگی کنند. بر اساس حکم دادگاه بر اساس قوانین وصول شارژ ساختمان تا زمانی که فرد به عدم پرداخت حق شارژ ماهیانه ادامه دهد، از هرگونه استفاده از امکانات عمومی مجتمع محروم خواهد بود.
در همین رابطه بخوانید: |
آیا کسی که مستأجر است هم باید شارژ پرداخت کند؟
چیزی که مهم است، آن است که هر واحد باید در هر ماه شارژ خود را بپردازد. در واحدهایی که اجاره داده شدهاند، این موضوع در قرارداد اجاره باید مشخص شود؛ به عبارت دیگر پرداخت حق شارژ از طرف مستأجر یا مؤجر یک امر توافقی است.
در صورتی که بر اساس قرارداد، مستأجر مسئول پرداخت شارژ باشد ولی از پرداخت آن خودداری کند، هیئت مدیره میتواند علاوه بر پیگیری از مستأجر، مالک را نیز مورد خطاب قانونی قرار دهد؛ زیرا در هرحال مسئولیت نهایی پرداخت شارژ متوجه مالک خواهد بود.
در همین رابطه بخوانید: |
آیا در صورت تولد نوزاد باید حق شارژ اضافهتر پرداخت شود؟
در بعضی از مجتمعهای آپارتمانی مبلغ شارژ بر اساس تعداد ساکنان هر واحد مشخص میشود. در این صورت این سؤال همیشه مطرح است که آیا بعد از تولد نوزاد نیز باید برای او مبلغ اضافی در نظر گرفت؟
به طور کلی میتوان گفت که این موضوع بسته به نظر هیئت مدیره و توافق فی ما بین دارد؛ اما از آنجایی که با ورود نوزاد هزینههای مربوط به او مانند آب، برق و… نیز افزایش مییابد، افزایش پرداخت حق شارژ و هزینههای مشترک ساختمان امری غیرمنطقی به نظر نمیرسد.
بعنوان نکتهی پایانی ذکر این نکته نیز لازم است که در بعضی از مجتمعها ممکن است به دلایل مختلف از قبیل کم بودن تعداد ساکنان، بالا بودن سطح فرهنگ و… شارژهای ماهیانه برای چند ماه مورد استفاده قرار نگیرند.
در این صورت این مبالغ باید در صندوق مالی مجتمع ذخیره شوند و این مسئله مانع از پرداخت شارژ در ماههای بعدی نخواهد شد؛ به عبارت دیگر تمامی ساکنان بدون درنظر گرفتن موجودی صندوق، موظف هستند که در هرماه مبلغ شارژ خود را بپردازند تا در صورتی که مجمع با یک مشکل بزرگ روبرو شد، بتوان آن را به سادگی حل نمود.
سلام وقت بخیر. یه ساختمان ۴ طبقه هستیم که ۲ واحد ان پول اب و گاز را مرداخت نمیکنن.اخطار هن دادیم ولی گوش نمیکنن. چه باید کرد؟
سلام در ساختمانی با متراژ یکسان که فقط کنتور آب آن مشترک است و واحد ها کنتور برق و گاز جدا دارند شارژ واحدی حساب میشود یا نفری
سلام یکی از مالک های ساختمان بنایی داشتن و به مدت ۸ماه نظافت انجام نشده و کل پله ها و حیاط از خاک سیمان ….پر بوده و زندگی برای ما سخت الان اومدن میگن باید هزینه شارژ این مدت مربوط به نظافت داده شود آیا درست است
لطفا درمورد اپلیکیشن های شارژ ساختمان هم توضیح بدین چون خیلی میتونه مفید و کاربردی باشه ، من جدیدا با هومتیک آشنا شدم.
سلام
اگر از طرف شرکت سازنده واحد تکمیل و تحویل نشده باشد’ شارژ به این واحد تعلق می گیرد یانه
لطفا پاسخ قانونی را به جمیل اینجانب ارسال فرمائید تشکر
سلام
آیا مدیر ساختمان می تواند طلب دریافت یک ماه شارژ اضافه به منظور هزینه های ویژه نوروز کند؟ با توجه به اینکه مبلغ شارژ ماهانه بالایی هم دریافت می کنند.
و اینکه طلب دریافت شارژ سه ماهه نماید! یعنی به صورت فصلی باید کل مبلغ شارژ پرداخت شود!
باسلام
مجتمع مسکونی بزرگ ۳۱۲ واحدی چگونه سازمانی است ؟ آیا باید در ثبت شرکتها به ثبت برسد ؟
خساب مشترک هیات مدیره که بنام اشخاص می باشد مشمول مالیات است ؟ چون ماهیت حقوقی ندارد .
در مورد مجتمع های باغی که توسط هیات امنا اداره میشود تکلیف حسابهای جمع آوری شارژ چگونه است ؟ فعلا که یارانه قطع شده ولی آیا برای کارتخوان یا حساب مشترک مالیات منظور خواهد شد . باتوجه به غیرانتفاعی بودن اما نداشتن شخصیت حقوقی .
سلام خسته نباشید بنده به تازگی مدیرت ساختمان خودمون قبول کردم ولی یکی از واحدها از دادن شارژ سرباز میزنه و میگه نمیخوام شارژ بدم و نمیخوام تو صندوق پولی باشه همه راضین الی این یکی واحد ممنون میشم بنده راهنمایی کنید
من مالک یک واحداپارتمان ازیک ساختمان ۴واحدی هستم مدتی ست که آیفون واحد من خراب شده مدیرانمان میگن چون فقط سویچ واحد شما سوخته هزینه تعمیر را خود شما باید پرداخت کنید و جز مسافرت نیست آیا درست میباشد
سلام،
دادن رسید پرداخت شارژ از مدیر ساختمان به مستاجر/مالک اجباری است یا خیر؟ مدیر ساختمان متاسفانه در ازای دریافت مبلغ شارژ از دادن رسید خودداری می کند. قوانین و مقررات در این مورد چه نظری دارند؟
سلام ببخشید پول شارژ نفری محاسبه میشود وقتی ۱ واحد مهمان همیشگی مثل فرزند و همسر و نوه به طور همیشگی هفتهای ۲ الی ۳ روز در این واحد زندگی شبانه روزی میکنن به حساب آنها نیز باید شارژ گرفته شود
سلام من در یک مجتمع 18واحدی ساکن هستم ، این مجتمع داخل یک شهرک واقع شده که دارای موتورخانه مرکزی برای حدود 370 واحد هست ، من دوسال قبل از اینکه موتورخانه شهرک راه اندازی بشه ، من سیستم حرارتی واحد خودم رو از شهرک جدا کردم و یک پکیج نصب کردم و اصلا از اب گرم و سیستم حرارتی شهرک استفاده ای نمی کنم ، هیئت مدیره شهرک یه من میگه هم باید شارژ شهرک که بخشی شامل حقوق افراد مشغول به کار در موتورخانه هستند رو پرداخت کنم و هم اینکه هزینه تعمیر موتورخانه شهرک ، هزینه بیمه و سایر موارد موتورخانه رو پرداخت کنم ، ایا من باید این هزینه ها رو پرداخت کنم وقتی اصلا از هیچ کدام از ان امکانات استفاده ای نمیکنم ، لطف میکنید راهنمایی کنید ممنون میشم،
با سلام
لطفا من را راهنمایی کنید، ما یک ساختمان 4 طبقه تک واحدی هستیم، اب و گاز و… مشترک داریم چون ساختمان قدیمی است و موتورخانه دارد، 2 واحد 130 متری و یک واحد 110 متری و واحد من 65 متر میباشد، من اعلام کردم باید شارژ نفر متراژی باشد یعنی نفری 5ت و متری 1 ت، اما مدیر میگه باید نفری باشه، راهنمایی مسکنید که باید چه کنم؟ واحدی که حیوان خانگی داره نحوه پرداخت شارژش فرق داره؟
سلام، هزینه های مربوط به آسانسور جزء کدوم یک از هزینه ها لحاظ میشه؟ جزء هزینه های مشترک یا نه ؟
پرداخت بیمه مسئولیت مدنی هییت مدیره ساختمان از شارژ ماهیانه باید صورت گیرد یا هزینه جدا از شارژ از مالکین به صورت حق مالکانه؟؟؟
سلام ایا کسی که منزلش خالی از سکنه هست و حق شارژ فقط بابت هزینه های مشاع شامل گاز و اب و نظافت فضای مشاع هست باید شارژ را بپردازد.
ممنون میشم جواب این سوال را بدید
سلام،خدمات شارژ توساختمان مافقط شامل نظافت،سرویس آسانسوروبرق مشاعات می باشد.وباتوجه به این هزینه ها 80هزارتومان اضافه پرداخت می شود،ولی اگر بنا به دلایلی 7ماه نظافت انجام نشه وحق نظافت 15000تومان برای هرواحد توهرماه باشه بازهم باید حق نظافت این 7ماه پرداخت شود؟
باسلام
من اپارتماني در تيرماه خريدم .شارژ مالكانه كه بدهي داشته اند را به من اطلاع نداده اند و هييت مديره به من تا اول تير تسويه حساب داده است.مالك قبلي مبلغ يك چهارم را پرداخت كرده است.الان هييت مديره جديد بايد اين بدهي سه چهارم را چه كسي بگيرد؟
سلام.آپارتمان ما 8طبقه است که در هر طبقه 3واحد داره ولی طبقه اول تک واحدی هست. مبلغ شارژ هر واحد 50هزار تومان میگیریم آیا اون واحدی که یک طبقه کامل در اختیارش هست هم باید 50تومن پرداخت کنه یا بیشتر پرداخت کنه.
هزینه نظافت. نقاشی در آسانسور و سرویس دوره ای آسانسور به صورت طبقه ای حساب میکنن برامون
با سلام
در مجتمع آپارتمانی زندگی میکنم،حداکثر ۴ ماه در سال در ایران هستم و بقیه در خارج از کشور هستم،ایا باید مطابق بقیه همسایه ها،شارژ پرداخت کنم؟
با تشکر
با سلام
من مدیر ساختمانم یکی از ساکنین که مستاجر می باشد در واحد اثاثیه داشته ولی سکونت ندارد حال آیا باید هم شارژ ماهیانه و هم شارژ مشاعات (آب و برق و گاز مشترک) را بپردازد ؟ طبق چه ماده ای از قانون؟ با تشکر
با سلام. اگر مستاجري هزينه شارژ رو در مجتمع طي چند ماه پرداخت نكنه آيا مدير مجتمع يا هيات مديره ميتونه ازش جريمه ديركرد بگيره؟
آيا با اظهار نامه ميتونن اب گرم و فن گوئل رو قطع كنن.
و آيا اظهارنامه رو دادگاه و پست بايد بفرسته يا پرينت اون توسط مدير ساختمان لازم الاجراست.
در صورتيكه اظهار نامه بنام مالك ساختمان صادر شده باشه و در دسترس نباشه چجوري ميشه احقاق حق كرد و جواب اظهار نامه رو داد.
خريد ملزومات اداري- صندلي- ميز و آيا از شارژ مستاجر بايد كم بشه ؟؟