به منظور تأمین بودجه برای خرید خانه تنها قیمت آن ملاک نیست. بلکه هزینه جانبی خرید خانه هم به آن اضافه میشود. در مراحل خرید خانه هزینههای اضافی چون هزینه انتقال سند و هزینه اثاثکشی و مالیات، هزینه دفترخانه و … را نیز باید بپردازید.
خرید خانه عموماً در بازهای 1 تا 1.5 ماه پس از انتخاب و معامله آن تکمیل میشود و علاوه بر قیمت ملک شما در هر مرحله باید هزینهای را جداگانه بپردازید. در صورت تمایل به سکونت در آن نیز هزینه اثاثکشی و دردسرهای آن را نیز باید پیشبینی کنید. بنابراین در زمان تخمین بودجه برای خرید خانه این موارد را نیز باید در نظر بگیرید.
برای تخمین تمام موارد هزینه جانبی خرید خانه ، مطالب زیر میتوانند اطلاعات مفیدی را به شما ارائه کنند. دانستن این مطالب پیش از اقدام به خرید خانه میتواند جلوی غافلگیر شدن شما در فرآیند معامله یک ملک را بگیرد و شما را برای پرداخت هزینههای جانبی آماده کند. |
مراحل خرید خانه
- پس از انتخاب ملک مورد نظر باید به آژانس املاک برای عقد قرارداد مراجعه کنید.
- در این مرحله بین شما و فروشنده توسط مشاور املاک مجاز مبایعه نامه تنظیم میشود و ملک موردنظر به نام شما با کد رهگیری منحصر به فرد در سامانه ثبت املاک کشور ثبت میشود.
- در این مرحله از مراحل خرید خانه باید طبق توافق طرفین حداقل یک سوم مبلغ کل خانه را به فروشنده بپردازید. ضمن آنکه حق کمیسیون مشاور املاک نیز در همین زمان معمولاً از شما اخذ میشود.
- در ادامه با توجه به تاریخ تعیین شده توسط طرفین یک سوم الباقی مبلغ کل ملک را باید پرداخت کرده و در ازای آن کلید ملک را از فروشنده دریافت کنید.
- در ادامه مراحل خرید خانه در زمان انتقال سند نیز با مراجعه به دفتر اسناد رسمی نسبت به ثبت آن اقدام کنید. مابقی مبلغ ملک را در این مرحله باید پرداخت کنید همچنین نیمی از هزینه دفترخانه و هزینه انتقال سند را باید بپردازید و جزو هزینه جانبی خرید خانه هستند.
هزینه جانبی خرید خانه – حق کمیسیون مشاورین املاک
- یکی دیگر از موارد هزینه جانبی خرید خانه پرداخت حق کمیسیون مشاور املاک است.
- این مبلغ با توجه به اطلاعیه رسمی اتحادیه مشاورین املاک هرساله بهصورت ثابت تعیین میشود.
- آگاهی از تعرفه رسمی آن برای جلوگیری از دریافت مبالغ بیشتر توسط آژانسهای املاک ضروری است.
- حق کمیسیون مشاور املاک معمولاً در زمان تنظیم مبایعه نامه از مراحل خرید خانه از شما اخذ میگردد.
- در خصوص خرید و فروش معاملات ملک حق کمیسیون به روش زیر محاسبه میشود:
در معاملات ملکی باارزش زیر 500 میلیون تومان برای حق کمیسیون املاک باید 0.5 درصد ارزش ملک را بپردازید. علاوه بر آن 9 درصد کل حق کمیسیون را نیز بابت مالیات بر ارزشافزوده باید پرداخت کنید. بهعنوانمثال اگر ارزش ملک 300 میلیون تومان باشد با فرمول فوق 1.5 میلیون تومان هزینه کمیسیون مشاور املاک میشود. ضمن آنکه 9 درصد مالیات بر ارزشافزوده آن 135 هزار تومان است که در کل باید 1 میلیون و 635 هزار تومان هرکدام از طرفین معامله بابت حق کمیسیون مشاور املاک بپردازند.
در همین رابطه بخوانید: |
در معاملات ملکی باارزش بالای 500 میلیون تومان حق کمیسیون مشاور املاک تا 500 میلیون اول با 0.5 درصد و الباقی با 0.25 درصد بهعلاوه 9 درصد مالیات بر ارزشافزوده محاسبه میشود. بهعنوانمثال اگر ارزش ملک مورد معامله 900 میلیون تومان باشد 500 میلیون آن با 0.5 درصد و 400 میلیون مانده با 0.25 درصد محاسبه میشود. بدین ترتیب شما برای این ملک باید 3.5 میلیون تومان بهعنوان حق کمیسیون املاک بپردازید. علاوه بر آن 315 هزار تومان بابت 9 درصد مالیات ارزشافزوده به این مبلغ اضافه میگردد. درنهایت مبلغ کل آن جمعاً 3 میلیون و 815 هزار تومان میشود.
هزینه جانبی خرید خانه – هزینه انتقال سند
- برای نقل و انتقال سند خانه باید به هزینههای خود هزینه دفترخانه را نیز اضافه کنید.
- جهت محاسبه هزینه انتقال سند در دفتر اسناد رسمی و پرداخت هزینه دفترخانه باید قیمت ملک که ارزش آن را اداره دارایی اعلام میکند را در اختیار داشته باشید.
- از مدارکی که برای نقلوانتقال سند ملک و هزینه دفترخانه از شما در دفتر اسناد رسمی گرفته میشود برگه مفاصا حساب مالیات نقل و انتقال از اداره دارایی است.
- پس از دریافت این برگه از اداره دارایی کافی است مبلغی که دارایی برای ملک شما تعیین کرده را به دفترخانه اعلام کرده تا هزینه انتقال سند و هزینه دفترخانه را برایتان مشخص کند.
- همچنین سیستم آنلاین محاسبه هزینه دفترخانه را با جستجوی ساده در اینترنت میتوانید بیابید.
- برای محاسبه هزینه انتقال سند و هزینه دفترخانه به روش زیر نیز میتوانید از آن مطلع شوید. به عنوان مثال اگر قیمت ملک بر اساس ارزیابی اداره دارایی400 میلیون تومان باشد ریز هزینههای انتقال سند به شرح زیر خواهد بود:
ریز هزینهها |
برحسب تومان
|
حق التحریر | 1 میلیون و 330 هزار تومان |
حق الثبت | 200 هزار تومان |
مالیات بر ارزشافزوده | 119 هزار تومان و 700 تومان |
هزینه صدور الکترونیکی سند | 5 هزار تومان |
جمع کل | 1 میلیون و 654 هزار و 700 تومان |
- البته لازم به ذکر است که هزینه دفترخانه عموماً بین خریدار و فروشنده بهطور مساوی تقسیم میشود مگر در زمان عقد مبایعهنامه توافق دیگری داشته باشند.
مدارکی که برای انتقال سند باید همراه داشته باشید
- شناسنامه و کارت ملی خریدار و فروشنده، سند مالکیت، بنچاق ملک، گواهی پایان کار، گواهی پرداخت مالیات نقلوانتقال، استعلام ثبتی، صورتمجلس تفکیکی، کد پستی و کد ملی خریدار و فروشنده، کپی مبایعهنامه و یا قرارداد به همراه کد رهگیری و آخرین قبضهای پرداختشده مربوط به ملک.
- استعلامهای شهرداری، دارایی و… بر عهده صاحب سند و فروشنده است و در همان زمان مراجعه اولیه به دفتر اسناد رسمی دریافت میشود.
- بهتر است برای جلوگیری از ضرر احتمالی، بدهیهای مربوط به قبوض آب، برق، گاز و تلفن را قبل از انتقال سند بررسی کرده و از تسویه کامل آنها اطمینان حاصل کنید.
- البته تمام مبالغ فوق بر اساس خانههایی که بدون وام واگذار میشوند محاسبه و پرداخت میشود.
- توجه داشته باشید که هزینه انتقال سند رهنی در دفاتر اسناد رسمی بر اساس کل بازپرداخت مبلغ وام محاسبه میشود. بهطور مثال شما ممکن است 50 میلیون تومان وام روی ملک موردنظر گرفته باشید اما درنهایت باید 100 میلیون تومان به بانک بازگردانید. برای پرداخت هزینه دفترخانه 50 میلیون سود بانکی که باید در سالهای آتی بپردازید نیز به ارزش ملک موردنظر افزوده خواهد شد و بر اساس آن از شما هزینه انتقال سند دریافت میشود.
هزینه انتقال سند یا همان هزینه دفترخانه بر اساس مبلغ ارزش ملک که توسط اداره دارایی مشخص میگردد باید محاسبه شود. |
هزینه جانبی خرید خانه – هزینههای تعمیرات خانه جدید
- پس از انتخاب ملک و تعیین بودجه برای خرید آن از دیگر هزینه جانبی خرید خانه، هزینه تعمیرات است.
- چنانچه بازبینیهای اولیه ملک را به درستی انجام داده باشید با مالک میتوانید برای انجام هزینههای احتمالی تعمیرات به توافق برسید.
- اگر مالک تمایلی به پرداخت این هزینهها نداشته یا شما از وجود آنها بیخبر باشید، آنها را خودتان باید بپردازید.
- ازجمله های هزینه جانبی خرید خانه که شامل تعمیرات میشود میتوان به تأسیسات و لولهکشی، فاضلاب، رنگ دیوارها، تعویض دربها ، رفع نم، قیرگونی و عایق کردن سقف، تعویض کابینتها و… اشاره کرد.
- هرکدام از موارد فوق میتواند هزینههای بسیاری را برای شما به دنبال داشته باشد.
- توصیه مهم و اصولی در جلوگیری از هزینه جانبی خرید خانه بازبینی کارشناسی هریک از موارد فوق در ابتدای شروع مراحل خرید خانه است.
- لازم به ذکر است برخی از تعمیرات خانههای قدیمی بسیار اساسی و ریشهای است که امنیت جانی خانواده شما رامیتواند به خطر بیندازد.
- ممکن است بسیاری از صاحبان ملک این هزینهها را به عهده نگیرند اما به شما موقعیت خوبی برای چانهزنی ارزش ریالی ملک میدهد.
- درهرحال بهتر است قبل از اثاثکشی برای جلوگیری از ضررهای احتمالی تعمیرات خانه را به اتمام رسانده و سپس در آن ساکن شوید.
در زمان انتخاب خانه مناسب برای کاهش هزینه جانبی خرید خانه، بررسی کارشناسی ملک بابت تعمیرات احتمالی ساختمان امری بسیار ضروری است. |
هزینه جانبی خرید خانه – هزینه اثاثکشی
- در آخرین مرحله از مراحل خرید خانه که یکی از پردرد سرترین و لذتبخشترین قسمت آن است هزینه اثاثکشی را باید در نظر گرفت.
- البته شما پس از دریافت کلید و پرداخت دو سوم ارزش ملک به فروشنده نیز میتوانید اثاث خود را به ملک منتقل کنید.
- برای اطلاع از هزینه اثاثکشی تعیین مسافت و زمانبندی پروسه انتقال وسایل بسیار ضروری است. زیرا اکثر سرویسهای حملونقل بر اساس زمان استفاده شما از خدمات خود هزینه اثاثکشی را تعیین میکنند.
- همچنین درصورتیکه نیاز به کمک از سوی کارگران باربری دارید تعداد طبقات نیز در تعیین هزینه اثاثکشی مؤثر است. باربریهای فعال درزمینه حمل و نقل در سطح تهران هزینه اثاثکشی را بهصورت زیر تعیین میکنند.
سه ساعت با ماشین خاور بین 130 تا 150 هزار تومان |
سه ساعت با ماشین نیسان بین 80 تا 100 هزار تومان |
- همچنین دستمزد کارگر بابت حمل اثاثیه منزل برای 3 ساعت و طبقه همکف به همکف 40 هزار تومان است.
- برای طبقات بالاتر دستمزد کارگر برای هر طبقه حمل اثاثیه بین 10 تا 15 هزار تومان بر اساس توافق طرفین تعیین میشود.
- چنانچه زمان اسبابکشی بیش از 3 ساعت طول بکشد کارگران برای هر ساعت اضافهکار بین 7 تا 10 هزار تومان نیز از شما دریافت میکنند.
- لازم به ذکر است که هزینه حمل وسایل سنگین توسط کارگران باربری از قبیل گاوصندوق، یخچالفریزر ساید بای ساید، پیانو، کتابخانه و بوفه سنگین، تردمیل و بوفههای بزرگ شیشهای بهصورت جداگانه محاسبه میشود.
همچنین برای هر ساعت اضافی بیش از سه ساعت اولیه هزینههای حمل بار بهقرار زیر افزایش پیدا میکند.
قیمت حمل اثاثیه منزل با خاور | به ازای یک ساعت اضافی | 50 هزار تومان |
نیسان | به ازای یک ساعت اضافی | 30 هزار تومان |
وانت | به ازای یک ساعت اضافی | 20 هزار تومان |
دستمزد کارگر | به ازای یک ساعت اضافی | 10 هزار تومان |
دستمزد اضافی کارگر | برای طبقه اول به بالا | 8 هزار تومان |
فاصله از محل تخلیه | برای هر 10 متر بیشتر | 10 هزار تومان |
- با توجه به هزینه اثاثکشی که در بالا به آن اشاره شد، پرداخت آن برای خرید خانه و سکونت در آن در مقایسه با مستاجرینی که مجبور به پرداخت این هزینه بهصورت دورهای هستند، بسیار مقرونبهصرفه به نظر میرسد.
هزینه اثاثکشی در مراحل خرید خانه یکی از موارد هزینه جانبی خرید خانه است که باید بهدقت محاسبهشده و پیشبینیهای لازم را برای آن انجام داد. |
نکاتی برای کاهش هزینه اثاثکشی
برنامهریزی دقیق و اصولی در کاهش هزینه جانبی خرید خانه بسیار مؤثر و راهگشاست. ازجمله مراحل خرید خانه پرداخت هزینه جانبی خرید خانه پرداخت هزینه اثاثکشی است که عموماً هزینه بالایی را نیز به خود اختصاص میدهد. برای کاهش هزینه اثاثکشی بهتر است نکات زیر را مطالعه و تا حد امکان آنها را به کاربندید.
- حتماً قبل از هماهنگی با باربری تمام وسایل خود را بستهبندی و آماده کنید چون شرکتهای باربری هزینه خود را بر اساس زمان دریافت میکنند.
- ساعتی را برای اثاثکشی تعیین کنید که ترافیک کمتری را در مسیر تجربه کنید. این امر هم به کاهش زمان باربری کمک میکند هم در زمان انتقال اثاثیه به داخل ساختمان در صورت شلوغی کوچه کمک میکند.
- سعی کنید از تمام افراد خانواده و آشنایان کمک بگیرید تا کارها سریعتر پیش رود.
در همین رابطه بخوانید: |
- در لحظه ابتدایی حضور کارگران نرخ جابهجایی را با ایشان طی نموده تا بعداً دچار اختلاف نشوید.
- وسایل ریز و شکستنی خود را بهتر است در زمانهای مختلف با وسیله نقلیه شخصی خود منتقل کنید.
- قبل از هر کاری به حجم اثاثیه خود دقت کنید و سعی کنید تخمین بزنید که با چه وسیلهای هزینه اثاثکشی برایتان ارزانتر تمام میشود.
- تا جای ممکن وسایل خود را به روشی اصولی و صحیح برای حمل راحتتر بستهبندی کنید. کارتنهای با وزن بالا حمل آن سختتر و طولانیتر خواهد بود.
- اگر امکان آن رادارید بهتر است زمان اثاثکشی را به وسط هفته و روزهای عادی برنامهریزی کنید. در تعطیلات و روزهای پایانی هفته تعداد تقاضا برای اثاثکشی بیشتر میشود و امکان افزایش نرخ آن نیز هست.
- لوازمی که به درد نخور و اضافه هستند را از فهرست لوازمی که باید به خانه جدید منتقل شوند حذف کنید. با این کار به کاهش حجم درنتیجه هزینه اثاثکشی کمک بزرگی میکنید.
نتیجه گیری
- از قدیم هم در ادبیات ما اشاره شده که هر که بامش بیش برفش بیشتر این مصداق بارز هزینههای خرید خانه است.
- در مراحل خرید خانه هزینههای مختلفی را باید بپردازید که هرکدام به جمع هزینه خرید خانه اضافه میشوند.
- ازجمله هزینه جانبی خرید خانه میتوان به هزینه انتقال سند یا هزینه دفترخانه، حق کمیسیون مشاور املاک و مالیات بر ارزشافزوده آن، هزینه اثاثکشی و … را نام برد.
- بسیاری از این هزینهها ثابت بوده و شما مجبور به پرداخت آنها هستید.
- اما با کمی دقت و برنامهریزی میتوانید برخی از این هزینهها ازجمله تعمیرات و اثاثکشی را به حداقل خود برسانید.
به هر حال خانهدار شدن همانطور که لذتبخش است هزینههای خاص خود را نیز طلب میکند.
خیلی خوب و عالی اطلاعات لازم را ارایه نمودید.ممنون