طراحی فضای باز

گیاهان همیشه سبز برای حیاط خانه

درختچه همیشه سبز

 

گیاهان همیشه سبز به‌خصوص درختچه همیشه سبز در تغییر روحیه انسان شهرنشین که خیلی اوقات از طبیعت دور است بسیار موثر است. از نمونه‌های این درختچه های همیشه سبز پیچ امین‌الدوله و ماهونیا هستند.

انس انسان با طبیعت سابقه‌ای به قدمت عمر بشر دارد به همین دلیل گیاهان و به ویژه نوع زینتی آن از دیرباز طرفداران بسیاری داشته است. هرچند با گسترش شهرنشینی و دوری از طبیعت این نزدیکی از بین رفته است اما این علاقه و لذت بردن از طبیعت و گیاهان همچنان در وجود انسان‌ها باقی مانده است.

از همین رو با وجود محدودیت‌های زندگی شهری انسان‌ها باز هم راه‌هایی برای نزدیکی به طبیعت پیداکرده‌اند. همه خانه مادربزرگ‌ها را با حیاط پر از گل و درخت و حوض پر از ماهی و گلدان‌های سفالی کنار آن به یاد داریم.

اما بازگشت به خاطرات خوش آن روزها چندان هم دور از دسترس نیست. تنها کافی است کمی ذوق و سلیقه به خرج داد و اندکی زمان برای این کار صرف کرد.

اگر خانه شما حیاط دارد این کار برای شما بسیار ساده‌تر خواهد بود و می‌توانید با ساخت باغچه و کاشت گل و گیاه در آن از داشتن فضایی سرسبز و زیبا در محیط خانه خود لذت ببرید.

در این مقاله قصد داریم تا به معرفی چند گیاه و درختچه همیشه سبز برای کاشت در حیاط خانه و روش‌های مراقبت و آبیاری آنها و هزینه‌های مربوطه بپردازیم پس اگر علاقه دارید حیاطی زیبا و سرسبز داشته باشید با ما همراه شوید.

 

 

انس انسان با طبیعت سابقه‌ای به قدمت عمر بشر دارد به همین دلیل گیاهان و به ویژه نوع زینتی آن از دیرباز طرفداران بسیاری داشته است.

 

میخک هندی گیاهی همیشه سبز

این درختچه همیشه سبز گیاهی زیبا و بسیار کم‌توقع است و با اغلب شرایط آب و هوایی سازگار است. هرچند طاقت دمای 5- را هم دارد اما در این دما گل و برگ آن از بین می‌رود ولی پس از مساعد شدن دما باز هم به حالت اولیه بازمی‌گردد. میخک هندی یا میخک ژاپنی جزو درختچه‌های زینتی معطر دسته‌بندی می‌شود که تا چند متر قد می‌کشد.

این درختچه همیشه سبز به خاک مرغوب و زهکشی شده نیاز دارد و اگر بافت خاک آن مناسب نباشد گیاه به مرور از بین می‌رود. از لحاظ نورگیری محیط هم این گیاه به نور زیادی نیاز دارد اما اگر آب‌وهوای غالب منطقه گرم است قسمت‌های نیمه سایه بهتر خواهند بود.

 

 

 

 در همین رابطه بخوانید:

 

میخک هندی (ژاپنی) را می‌توان به صورت بذر در اواخر پاییز یا زمستان در محیطی گرم کاشت اما بعد از رشد جوانه‌ها باید به محیطی خنک‌تر منتقل شود تا رشد آن با مشکل مواجه نشود. قلمه زدن هم روش دیگری برای تکثیر این گیاه همیشه ‌سبز و معطر است.

پیچ امین‌الدوله

این درختچه همیشه سبز زیبا و بسیار معطر اصالتاً متعلق به بخش‌های شرق آسیاست. در مورد نام فارسی آن نیز جالب است بدانید این درختچه همیشه سبز زینتی در ایران نخستین بار توسط علی‌خان امین‌الدوله (صدراعظم مظفرالدین شاه) و در باغ امین‌الدوله کاشته شده است و به همین دلیل به پیچ امین‌الدوله شهرت یافته است.

این درختچه همیشه سبز که در کنار دیوار یا سایر درختان تا ارتفاع ده متر هم رشد می‌کند برای کاشت در کنار آلاچیق‌ها هم بسیار مناسب است و از آنجایی که عطر گل‌های پیچ امین‌الدوله انسان را مسحور خود می‌کند نشستن در چنین محیطی بسیار لذت‌بخش روح‌نواز خواهد بود.

علاوه بر بوی خوش، گل‌های این درختچه همیشه سبز زینتی بسیار زیبا و خوش‌رنگ هستند. گل‌های پیچ امین‌الدوله در هنگام باز شدن به رنگ سفید هستند اما پس از مدتی به زرد تغییر رنگ می‌دهند. میوه‌های پیچ امین‌الدوله نیز معمولاً به رنگ آبی تیره هستند و با ترکیب رنگ سبز برگ‌ها زیبایی خاصی به آن می‌بخشند.

 

 

 

 در همین رابطه بخوانید:

 

پیچ امین‌الدوله به آبیاری زیادی نیاز دارد و محیط آن باید آفتاب‌گیر و خاک آن باید قلیایی و سبک باشد با وجود این در مقابل برودت هوا بسیار مقاوم است و تا دمای 15- درجه را تحمل می‌کند.
یکی از مزایای پیچ امین‌الدوله نیاز نداشتن آن به هرس مداوم است و هرس کردن آن بیشتر به منظور فرم دادن انجام می‌شود و بیشتر از جنبه مراقبتی جنبه زیبایی دارد.
پیچ امین‌الدوله به صورت قلمه، خواباندن شاخه و کاشت بذر قابل تکثیر است و بهترین زمان برای این کار فصل بهار است.

شیشه‌شور

این درختچه همیشه سبز گل هم جزو گیاهان مناسب و پرطرفدار برای کاشت در حیاط خانه است. این گیاه گل‌های قرمز درخشان و زیبایی دارد اما گاهی درختچه‌هایی با گل‌های شرابی، صورتی و حتی زرد و کرم نیز پیدا می‌شوند به همین دلیل دست شما در انتخاب رنگ گل‌های آن نیز تا حدودی باز است. جالب است بدانید نام عجیب این گیاه نیز از شکل خاص گل‌های آن نشئت می‌گیرد.

یکی از ویژگی‌های گل شیشه‌شور تولید شهد نباتی فراوان به هنگام گل دادن است که سبب جذب پرندگان می‌شود. پس اگر به پرندگان علاقه دارید و دوست دارید تا صدای آن‌ها را در فضای حیاط خود بشنوید کاشت گل شیشه‌شور را به شما توصیه می‌کنیم.

شیشه‌شورها معمولاً مابین 60 تا 180 سانتی‌متر شد می‌کنند اما ممکن است تا حدود 3 تا 4 متر هم رشد کنند. شیشه‌شور از آن دسته گیاهانی است که خیلی زود گل می‌دهند و در صورت مساعد بودن شرایط عمری نسبتاً طولانی دارند.

از نظر قدرت تحمل شرایط آب و هوایی نمی‌توان گفت که شیشه‌شور گیاه بسیار مقاومی است و باید در یخبندان شدید از آن محافظت شود در ضمن در تمام طول روز باید نور خورشید را به طور کامل دریافت کند. در مورد نوع خاک مناسب برای آن نیز می‌توان گفت که تقریباً در انواع خاک رشد می‌کند و حتی تحمل خاک رس را نیز دارد اما بهترین نوع خاک برای آن خاک‌های سبک هستند.

 

 

شیشه‌شورها در مقابل گرما و خشکی هوا مقاومت خوبی دارند اما باید به صورت منظم و هر دو هفته یک‌بار آبیاری شوند. بهترین زمان گلدهی آن‌ها نیز در طول فصل بهار است اما در شرایط مساعد در فصل پاییز هم تا حدودی گل‌دهی دارند.

از درختچه همیشه سبز بدون کود هم می‌توان نگهداری کرد اما قطعاً استفاده از کود به ویژه مغز استخوان در پایان فصل گرم تابستان و فصل سرد زمستان شرایط خاک را برای رشد و گل‌دهی هرچه بهتر گیاه فراهم می‌کند.

بهترین زمان هرس کردن هم پایان فصل گل‌دهی است و از آنجایی که شاخه‌های جدید از انتهای گل‌ها رشد می‌کنند هرس کردن آن‌ها به رویش مجدد شاخه‌ها و متراکم شدن آن کمک زیای می‌کند.

 

 

اگر به پرندگان علاقه دارید و دوست دارید تا صدای آن‌ها را در فضای حیاط خود بشنوید کاشت گل شیشه‌شور را به شما توصیه می‌کنیم.

 

پیروکانتا گیاهی همیشه سبز

اگر قصد کاشت گیاه در حیاط خود را دارید پیروکانتا گزینه بسیار خوبی است. این گیاه هم جزو درختچه‌های زینتی محسوب می‌شود که میوه‌هایی شبیه به زالزالک دارد. هرچند این میوه‌ها خوراکی نیستند اما شکل زیبا و رنگ نارنجی یا قرمز آن در پاییز و زمستان و گل‌های سفید آن در بهار و تابستان روح‌بخش فضای حیاط شما خواهد بود.

این درختچه چهارفصل که معمولاً در کنار دیوار و نرده کاشته می‌شود برای قرار گرفتن در کنار آلاچیق هم بسیار مناسب است و فضا را دل‌پذیرتر می‌کند.

علاوه بر زیبایی نگهداری و مراقبت از این گیاه هم کار چندان دشواری نیست. پیروکانتا با اغلب خاک‌ها سازگار است ولی خاکی که کود کافی دارد و زهکشی شده باشد بهترین محیط برای رشد آن است. این گیاه با آب‌وهوای سرد هم سازگاری دارد اما محیط‌های خیلی سرد برای آن مناسب نیستند.

 

 

از طرفی پیروکانتا جزو گیاهانی است که دچار آفت و بیماری نمی‌شوند و همین یکی از بزرگ‌ترین مزایای این گیاه زینتی است که هزینه‌های نگهداری از آن را کاهش می‌دهد.

هرس کرد شاخه‌های پیروکانتا هم مانند پیچ امین‌الدوله بیشتر جنبه زینتی دارد و چندان ضروری نیست اما انجام آن به رشد بهتر این درختچه چهارفصل کمک می‌کند. بهترین فصل برای این کار هم زمستان است که عمر میوه‌های آن به پایان رسیده است.

ارغوان

با اینکه ارغوان تا حدود 12 متر رشد می‌کند اما بیشتر به عنوان درختچه زینتی شناخته می‌شود. فصل بهار اوج زیبایی و شکوه این گیاه است و گل‌های ارغوانی رنگ آن به سرعت شاخه‌های درخت را می‌پوشانند و چشم‌ها را به خود خیره می‌کنند.

شاخه‌های درخت ارغوان کوتاه و در هم پیچیده هستند و همین سبب شده تا گل‌های خوشه‌ای آن با فاصله کمتری از هم قرار بگیرند و زیبایی درخت را دوچندان کنند.

این درختچه زیبا برخلاف ظرافت ظاهری و زیبایی‌اش در مقابل شرایط متغیر بسیار مقاوم است و حساسیتی به نوع خاک ندارد اما بهترین نوع خاک برای رشد آن خاک‌های آهکی و گچی هستند. ارغوان جزو گیاهان مقاوم در برابر خشکی است و به آبیاری زیادی نیاز ندارد به طوری که در تابستان یک بار آبیاری در هر دو هفته برای آن کافی است و آبیاری بیش از حد و خاکی که همیشه مرطوب باشد برای گیاه مضر است.

 

 

هرچند در محیط‌های سایه بهتر رشد می‌کند اما به حداقل 6 ساعت نور خورشید در روز نیاز دارد. از طرف دیگر این گیاه زینتی در برابر برودت هوا نیز مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهد و تا دمای 15- درجه را تحمل می‌کند.

این درخت معمولاً به کود دهی نیازی ندارد اما برای رشد و سلامت بهتر آن توصیه می‌شود هر سه تا چهار سال یک ‌بار قبل آغاز فصل زمستان این کار انجام شود.

یکی از بیماری‌هایی که ممکن است درخت ارغوان به آن دچار شود بیماری لکه برگی است که در اثر رطوبت زیاد خاک ایجاد می‌شود به همین دلیل باید شرایط آبیاری آن رعایت شود.

ارغوان جزو گیاهانی است که با هر سه روش کاشت بذر، قلمه زدن و خواباندن قابل تکثیر است اما برای افرادی که علاقه‌مند به کاشت و نگه‌داری گیاهان هستند کاشت بذر آن جذاب‌تر خواهد بود.

ماهونیا گیاهی همیشه سبز

گیاه همیشه سبز ماهونیا هم جزو درختچه‌های زینتی به حساب می‌آید و گل‌های براق زردرنگ و معطرش به آن زیبایی خاصی می‌بخشد اما ماهونیا با سایر درختچه‌های زینتی یک تفاوت اساسی دارد که آن هم میوه‌های آبی‌رنگ و زیبای آن است که قابل‌خوردن هستند. این میوه‌ها که طعمی ترش و شبیه انگور دارند در اواسط تابستان می‌رسند و قابل‌خوردن هستند.

گل‌های معطر ماهونیا هم در اواسط بهار رشد می‌کنند و در کنار برگ‌های آبی مایل به سبز آن خودنمایی می‌کنند. البته برگ‌های ماهونیا در طول پاییز به رنگ برنزی تغییر می‌یابند و ظاهری پاییزی به خود می‌گیرند.

 

 

 

 در همین رابطه بخوانید:

 

ماهونیا در مقابل کم‌آبی بسیار مقاوم است اما طاقت سرما یا گرمای زیاد را ندارد. بهترین نوع خاک برای ماهونیا خاک زهکشی شده شنی و لومی است و محیط آن باید اسیدی باشد چراکه گیاه با خاک‌های قلیای سازگار نیست و در صورت قلیایی بودن محیط دچار بیماری می‌شود.

کود دهی ماهونیا هم باید به صورت سالانه انجام شود و یک‌بار در سال کافی است اما هرس کردن آن باید دو بار در سال انجام شود تا گیاه رشد بهتری داشته باشد.

لکه برگی و شته از جمله بیماری‌هایی هستند که ماهونیا را تهدید می‌کند به همین دلیل باید بسیار مراقب باشید و شرایط آب دادن و رسیدگی به آن را به خوبی رعایت کنید تا دچار مشکل نشوید.

ماهونیا به سه روش کاشت دانه، تقسیم ریشه (بهترین زمان برای آن بهار و پاییز است و آسان‌ترین روش برای تکثیر آن به حساب می‌آید.) و قلمه (در فصل بهار باید انجام شود) است.

هزینه باغچه سازی

در بخش قبلی به معرفی چند گیاه و درختچه همیشه سبز برای کاشت در حیاط خانه پرداختیم اما مسئله مهمی که در اینجا مطرح است بحث باغچه سازی، باغچه‌کاری و محوطه‌سازی در حیاط خانه است.

اگر حیاط خانه شما کوچک است برای داشتن یک باغچه و چند گل و گیاه هزینه چندانی متقبل نخواهید شد و نگهداری و رسیدگی به آن‌ها غیر از هزینه کود دهی و آبیاری که مبلغی بسیار ناچیز است هزینه دیگری برای شما نخواهد داشت.

اما در صورتی که حیاط خانه شما محیطی بزرگ داشته باشد باغچه‌کاری و محوطه‌سازی در آن قطعاً هزینه‌بر خواهد بود. بسته به اینکه مساحت حیاط شما چقدر است یا اینکه قرار است چه مقدار از آن را به این کار اختصاص دهید اولین عامل تعیین‌کننده هزینه‌های باغچه سازی است.

 

 

در مرحله بعد نوع محوطه‌سازی مهم‌ترین بخش هزینه‌بر این کار به حساب می‌آید. نوع طرح، ساخت و مصالح به کار رفته در طرح عواملی هستند که سبب تفاوت در هزینه‌های باغچه سازی می‌شوند به همین علت تعیین مقدار ثابتی برای این کار مقدور نیست.

در مورد کاشت گیاه در حیاط و هزینه نگهداری و مراقبت از آن‌ها نیز همه‌چیز بستگی به خود شما دارد. اگر خودتان به باغبانی و گل و گیاه علاقه‌مند هستید و زمان کافی برای رسیدگی به آن‌ها را دارید با توجه به هزینه پایین کود دهی، آبیاری و سم‌پاشی می‌توان گفت که این مسئله هزینه چندانی برای شما نخواهد داشت اما اگر فرصت این کار را ندارید یا علاقه‌ای به انجام این امور نداشته باشید بهترین گزینه استخدام فردی به عنوان باغبان برای رسیدگی به گیاهان شماست که باید مبلغی به عنوان دستمزد به این فرد پرداخته شود.

 

 

اگر حیاط خانه شما کوچک است برای داشتن یک باغچه و چند گل و گیاه هزینه چندانی متقبل نخواهید شد.

 

جمع‌بندی

  • انسان ذاتا به طبیعت و گل و گیاه علاقه‌مند است و به همین دلیل همیشه سعی دارد تا با گل و گیاه به محیط زندگی خود سرزندگی ببخشد.
  • در میان گیاهان درختچه‌های زینتی و گیاهان همیشه سبز بیشتر از سایر گونه‌ها موردتوجه هستند.
  • گیاهان همیشه سبز در بیشتر روزهای سال سبز هستند و گل می‌دهند از همین رو تقریباً با هر نوع آب و هوایی سازگارند.
  • داشتن یک حیاط سرسبز و زیبا هزینه چندانی ندارد و تنها نیاز به کمی ذوق و سلیقه و زمان دارد.

 

مطالب مرتبط

نگهداری گیاهان حین مسافرت

  تابستان از راه رسیده، مدرسه‌ها تعطیل شده‌اند و بهترین زمان سال برای سفر از راه رسیده. اما همین هوای گرم تابستان باعث می‌شود گیاهانی که به حال خود رها […]

نگهداری از گیاهان آپارتمانی

  وجود گیاهان آپارتمانی سبز در خانه به شادابی محیط و سلامت هوای فضای داخل خانه کمک می‌کند. شما برای نگهداری از گیاهان آپارتمانی نیازی به وسایل زیادی ندارید. اما […]

نمایشگاه گل و گیاه تهران فرصتی برای خرید گیاهان آپارتمانی

  به رسم سال‌های گذشته هفدهمین نمایشگاه گل و گیاه در پارک گفتگوی تهران برگزار می‌شود و فرصتی مناسب برای دوستداران گیاهان و خرید گل و گیاه آپارتمانی ارزان فراهم […]

اصول و روش‌های سبزی‌کاری در آپارتمان

  کاشت یک گیاه کشاورزی و باغبانی و تماشای رشد تدریجی آن، یکی از لذت‌بخش‌ترین تجربه‌هایی است که هر فرد می‌تواند داشته باشد. در گذشته هر خانه‌ای یک یک حیاط […]

معرفی گیاهان تصفیه کننده هوای آپارتمان

  در میان هوای آلوده این روزهای کلان‌شهرها، گیاهان تصفیه کننده آپارتمانی به عنوان دیوار سبز تصفیه هوا و ابزاری برای بهبود هوای خانه تلقی می‌شوند. این ویژگی گیاهان تصفیه […]

10 نظر در مورد : “گیاهان همیشه سبز برای حیاط خانه

  1. سلام و سپاس برای مطالب مفیدتون
    ما آپارتمانی در طبقه اول داریم که یک پاسیو شمالی و یک پاسیو غربی داره. از اونجا که در فصل سرما امکان گرم کردن پاسیوها وجود نداره با اینکه مسقف هستند می خواستم ببینم که چه گیاهانی میشه در این پاسیوها گذاشت؟

  2. منم دنبال گل و گیاهی هستم که تو تابستون تو هوای گرم دزفول تو حیاط خرا ب نشن . بنظرتون چه درختی یا گلی بکارم که تحمل گرما رو داشته باشه

    5
    4
  3. سلام
    من یسری گل رونده و شلوغ برای خیاط میخوام که افتاب اصلا نداره. ساختمونهای اطراف همه ۶ طبقه هستن
    و یسری هم برای بالا پشت بوم(در گلدان) که افتاب دایمیه
    چه چیزهایی رو برای هرکدوم ویشنهاد میدید
    پیچ امین الدوله تو حیاط، یکساله کاشتم حتی بزذگ هم نمیشه چه بریه به گل دادن
    یاس بنفش و سفید هم دارن، هیییچ
    پیروکانتا دارم نهایتا تا رنارنجی شدن پیشرفتن و بعدش قهوه ای و خشک شدن!!!
    نیاز دارم ب باغبون کاربلد بیاد معاینه شون کنه

    1. تو اون حیاط یوکا و شفلرا و درختچه شاهپسند میتونی بکاری و واسه پشت بوم هم بستگی به عمق خاکت داره

      6
      1
    1. سلام، ممنون از اطلاعات مفیدتون، درختچه ارغوان چه فاصله ای با دیوار داشته باشه، چون من میخواستم بیرون خونه بکارم، فاصله اش حداکثر شصت سانت بتونم بکارم، مشکلی برای دیوار پیش نمیاد؟

      28
      9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *