در این گزارش به مرور اتفاقات و اخبار بازار مسکن در تاریخ 18 آذر 97 میپردازیم. اخبار امروز به آمادگی بورس برای خریدوفروش مسکن و افزایش وام مسکن در بافت فرسوده و سود ساخت و ساز در تهران و ساخت ٢٠٠ هزار واحد مسکونی در شهرهای جدید و تسهیلات مسکن و گرانی مسکن در ایران می پردازد.
آمادگی بورس برای خریدوفروش مسکن
خبرگزاری مهر به نقل از رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از آمادگی بورس برای خریدوفروش مسکن بدون محدودیت خبر داد و گفت: فرایندهای اداری سبب شده استقبال از اوراق تسه زمانبر باشد.
شاپور محمدی در گفتوگو با خبرنگار مهر درباره آمادگی بورس برای خریدوفروش مسکن اظهار داشت: سازمان بورس و اوراق بهادار یکی از اقداماتی که در این زمینه انجام داده، انتشار اوراق رهنی مسکن است؛ استقبال از این اوراق خوب بود اما فرآیندهای اداری موجود بر سر راه این اوراق از سوی بانک عامل بخش مسکن، سبب شده است تا استقبال بیشتر از این اوراق، زمانبر باشد.
وی ادامه داد: تاکنون دو سِری اوراق رهنی مسکن منتشر شده و با استقبال خوب خریداران این نوع ابزار مواجه شده است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار به صندوقهای زمین و ساختمان به عنوان دومین آمادگی بورس برای خریدوفروش مسکن اشاره و تصریح کرد: یکی دیگر از وجوه تعامل بازار سرمایه و بازار مسکن، حضور شرکتهای سرمایه گذاری ساختمان در بازار سرمایه است و سهام این شرکتها در حال خرید و فروش از سوی سرمایهگذاران است؛ بنابراین سازمان بورس و اوراق بهادار از طریق سه بخش اوراق رهنی مسکن، صندوقهای زمین و ساختمان و خرید و فروش سهام شرکتهای سرمایهگذاری ساختمانی در بخش مسکن ورود کرده است. این ابزارها بسیار مناسب و معقول است اما اینکه بازار مسکن تا چه حد از این ابزار بهره ببرد، مسئلهای است که فعالان بخش مسکن برای آن باید برنامهریزی کنند…
افزایش وام مسکن در بافت فرسوده
شبکه خبر به نقل از مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری از افزایش وام مسکن در بافت فرسوده خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری گفت: تسهیلات ساخت مسکن در بافت فرسوده ویژه انبوه سازان به 110 میلیون تومان شامل 40 میلیون وام 9 درصد و 70 میلیون وام 18 درصد افزایش یافت و شاهد افزایش وام مسکن در بافت فرسوده خواهیم بود.
عشایری با بیان اینکه از هفته آینده فرآیند اعطای وام به سازندگان آغاز می شود، افزود: به تدریج صدور پروانه ها نیز آغاز و بلافاصله افراد به بانک معرفی می شوند.
معاون وزیر راه و شهرسازی از اعطای وامی با مبلغ 60 میلیون تومان به خریداران این مسکن ها خبر داد و گفت: سود تسهیلات این وام 6 درصد و دوره بازپرداخت آن 12 ساله است که سپرده گذاران صندوق مسکن یکم را هم شامل می شود و افزایش وام مسکن در بافت فرسوده را شاهد هستیم…
سود ساخت و ساز در تهران چقدر است؟
دنیای اقتصاد در مطلبی جذاب به محاسبه سود ساخت و ساز در تهران پرداخته است.
بنا بر گزارش دنیای اقتصاد، عایدی ساختوساز در تهران براساس متوسط قیمت زمین و برآورد واقعی از هزینه احداث، محاسبه شد. «ارقام رسمی» مربوط به میانگین بهای خرید ملک کلنگی و همچنین «فراخوان مجهز به ریزهزینهها» برای سرمایهگذاری ساختمانی نشان میدهد تابستان امسال مابهالتفاوت قیمت فروش آپارتمان و قیمت تمام شده ساخت و ساز در تهران ۵۷ درصد بوده است. این میزان عایدی با لحاظ مدت زمان اجرای پروژه -۱۸ تا ۲۴ ماه- قابل وصول است. حاشیه سود ساختوساز در تهران و پایین شهر، زیر ۵ درصد و در مناطق شمالی تا دو برابر است.
عایدی ساخت و ساز در تهران بر اساس یک آمار رسمی و یک برآورد واقعی محاسبه شد. آمار رسمی مربوط به میانگین قیمت زمین در مناطق بیستودوگانه شهر تهران است و هزینه ساخت هر مترمربع آپارتمان مسکونی نیز بهطور میانگین برآورد شده است. بر این اساس در حال حاضر عایدی ساخت و ساز در تهران بهطور متوسط ۵۷ درصد برآورد میشود. این رقم براساس وضعیت بازار زمین و مصالح ساختمانی پس از وقوع بخشی از شوکهای ارزی در سال جاری یعنی در تابستان سال ۹۷ استخراج شده است. میانگین قیمت زمین در تهران در فصل تابستان ۸ میلیون و میانگین قیمت هر مترمربع آپارتمان مسکونی در این فصل ۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بوده است…
ساخت ۲۰۰ هزار واحد مسکونی در شهرهای جدید تا سال ۱۴۰۰
روزنامه ایران به نقل از حبیب اله طاهرخانی، عاون وزیر راه و شهرسازی از ساخت ٢٠٠ هزار واحد مسکونی تا سال 1400 خبر داده است.
بیب اله طاهرخانی در همایش مدیران عامل شهرهای جدید با اشاره به رویکرد جدید وزارت و راه و شهرسازی در احداث ٢٠٠ هزار واحد مسکونی تا سال ١٤٠٠ در شهرهای جدید بیان کرد: خوشبختانه ما با درک این ضرورت برنامه خود را از مدتی قبل آغاز کرده و در سال جاری حداقل اقدامات لازم برای ساخت و آماده سازی ٥٠ هزار واحد مسکونی را آغاز کردیم که قطعا زمینه ساز تولید مسکن در سنوات آتی نیز در این مناطق خواهد بود.
طاهرخانی با بیان اینکه شرکت عمران شهرهای جدید به دلیل ورود جدی به حوزه عرضه و تولید مسکن در کشور در مقطع خاصی قرار دارد گفت: در حال حاضر مسکن مهر در بسیاری از شهرهای جدید پایان یافته و فرصت مناسبی است تا بتوانیم در این حوزه گام برداریم و ٢٠٠ هزار واحد مسکونی این فرصت را دراختیار ما قرار میدهد.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به رویکرد جدید وزارت و راه و شهرسازی در احداث ٢٠٠ هزار واحد مسکونی تا سال ١٤٠٠ در شهرهای جدید بیان کرد: خوشبختانه ما با درک این ضرورت برنامه خود را از مدتی قبل آغاز کرده و در سال جاری حداقل اقدامات لازم برای ساخت و آماده سازی ٥٠ هزار واحد مسکونی را آغاز کردیم که قطعا زمینه ساز تولید مسکن در سنوات آتی نیز در این مناطق خواهد بود…
تسهیلات مسکن جوابگوی خرید نیست
خبرگزاری دانشجویان جوان نوشت: یرج رهبر دبیر انجمن انبوه سازان استان تهران در گفتوگو با خبرنگار مسکن گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه افزایش میزان تسهیلات مسکن در وضعیت کنونی این بازار تأثیرگذار نیست، گفت: وعده رئیس کل بانک مرکزی درباره افزایش نرخ تسهیلات مسکن، بعید است که اثر چندانی در بازار ساخت و ساز و مسکن داشته باشد.
وی ادامه داد: در بخش تسهیلات مسکن باید نرخ سود کاهش و مدت زمان بازپرداخت آن افزایش یابد و حداقل 70 تا 80 درصد قیمت تمام شده خرید مسکن را شامل شود.
رهبر تصریح کرد:افزایش تسهیلات خرید مسکن تاثیری در ارتقا قدرت خرید متقاضیان خانه اولیها ندارد و دولت باید با افزایش تولید مسکن قدرت خرید اقشار کم درآمد را بالا ببرد…
چرا مسکن در ایران گران است؟
ایسنا به نقل از کامران پاکیزه نوشت: کاهش چشم گیر قدرت خرید ریال در مقابل ارزهای خارجی نقش اصلی را افزایش غیرقابل مهار قیمت مسکن داشته است.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم مالی دانشگاه خوارزمی گفت: کاهش چشم گیر قدرت خرید ریال در مقابل ارزهای خارجی نقش اصلی را در سوق مردم به سفته بازی در مسکن داشته و نتیجه آن گرانی مسکن در ایران بوده است.
دکتر کامران پاکیزه در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به ناکارآمدی سیستمهای کنترلی مستقیم در تعیین قیمت مسکن، گفت: کشورهای توسعه یافته قیمت مسکن را به صورت مستقیم کنترل نمیکنند، این روش کنترلی حتی در کشورهای در حال توسعه مثل چین هم دیگر اجرا نمیشود اما متأسفانه معمولاً کنترل مستقیم قیمتها راهکاریست که عموم مردم از سیاستمداران انتظار دارند و آنها نیز معمولا اجابت میکنند و نتیجهای نیز حاصل نمیشود.
وی ادامه داد: مسائل اقتصادی و قیمتگذاری را باید ابتدا به صورت ریشهای و سیستمی بررسی کرد؛ مشکل مسکن در کشور ما به چند عامل بر میگردد، اول وجود تقاضای واقعی است؛ افزایش جمعیت ایران از 30 میلیون به 85 میلیون در چهار دهه بعد از انقلاب به افزایش تقاضا برای مسکن منجر شد، بنابراین با وجود افزایش عرضه و وجود خانههای خالی، تقاضای واقعی همچنان موجود است و گرانی مسکن در ایران مشکل زا است.
وی افزود: دوم توسعه اقتصادی نامتوزان و نابرابر در سطح کشور و در نتیجه افزایش مهاجرت از روستاها و شهرستانها به سمت شهرهای بزرگ و بنابراین افزایش تقاضا برای مسکن شهری است که به گرانی مسکن در ایران میانجامد …