در این گزارش به مرور اتفاقات و اخبار بازار مسکن در تاریخ 17 آذر 97 میپردازیم. اخبار امروز به تسهیلات ساخت و خرید مسکن و میزان و زمان بازپرداخت وام مسکن و چسبندگی قیمتی و خانه های کمتر از ۱۰۰ متر مربع و تورم ماهانه مسکن و وضعیت خرید و فروش مسکن میپردازد.
جزئیات پرداخت تسهیلات 80 میلیونی با سود 6 درصد به خانه اولیها
باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از هوشنگ عشایری معاون وزیر راه و شهرسازی نوشت: خانه اولیها میتوانند تسهیلات تسهیلات ساخت و خرید مسکن ۸۰ میلیون تومانی با سود ۶ درصد را در محلات هدف بازآفرینی شهری دریافت کنند.
هوشنگ عشایری معاون وزیر راه و شهرسازی در گفتوگو با خبرنگار مسکن گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره جدیدترین جزئیات تسهیلات ساخت و خرید مسکن در محلههای هدف بازآفرینی شهری گفت: در بخش بافتهای فرسوده دو نوع تسهیلات تسهیلات ساخت و خرید مسکن در نظر گرفته ایم که یکی از آنها به سازندگان و توسعهگران پرداخت می شود.
وی با بیان اینکه وام “دوره ساخت” صرفا به سازندگان و توسعهگران تعلق می گیرد، گفت: تسهیلات ساخت و خرید مسکن توسعهگران در کلانشهرها 50 میلیون تومان و در سایر شهرها 40 میلیون تومان است که تمامی این تسهیلات در بافتهای فرسوده و سکونتگاههای غیر رسمی ارائه میشود.
وی اظهار کرد: سود این تسهیلات ساخت و خرید مسکن در دوره مشارکت ساخت 9 درصد است و افرادی که به صورت انفرادی واحدهای فرسوده را بازسازی میکنند، تنها 40 یا 50 میلیون تومان میتوانند دریافت کنند.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری تصریح کرد: سازندگان حرفهای، انبوهسازان و توسعهگرانی که همراه با فناوریهای نوین اقدام به ساخت پروژه میکنند، میتوانند تا سقف 110 میلیون تومان تسهیلات تسهیلات ساخت و خرید مسکن دریافت کنند….
پیشنهاد یک نماینده درباره میزان و زمان باز پرداخت وام مسکن
ساعت 24 به نقل از عضو کمیسیون عمران مجلس نوشت: میزان و زمان بازپرداخت وام مسکن تناسبی با قیمت خانه ندارد. سیدکمالالدین، شهریاری عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، با اشاره به افزایش قیمت مسکن، گفت: میزان و زمان بازپرداخت وام مسکن باید افزایش و زمان بازپرداخت و میزان اقساط آن اصلاح شود.
وی افزود: با توجه به افزایش بیرویه قیمت مسکن بسیاری از اقشار جامعه توان خرید مسکن را ندارد؛ لذا افزایش وام مسکن ضروریست. وی با بیان اینکه میزان تسهیلات مسکن باید متناسب با قیمت مسکن باشد، تصریح کرد: سهم تسهیلات مسکن در خرید خانه موثر است و به هر میزان که افزایش یابد، میتواند به صاحبخانه شدن و افزایش قدرت خرید مردم به ویژه اقشار کم درآمد و زوجهای جوان کمک کند. در این میان میزان و زمان بازپرداخت وام مسکن نقشی اساسی دارد.
شهریاری با بیان اینکه با افزایش قیمت مسکن وام فعلی بخش کمی از قیمت خانه را پوشش میدهد، تاکید کرد: اگر دولت بتواند 60 الی 70 درصد قیمت مسکنهای کمتر از 100 متر را وام دهد، مناسب است که باعث رونق بازار و صاحب خانهشدن اقشار ضعیف جامعه می شود.
نماینده دشتی و تنگستان در مجلس با بیان اینکه نرخ سود وام مسکن باید پایین باشد، تصریح کرد: البته میزان و زمان بازپرداخت وام مسکن اقساط تسهیلات کم و زمان بازپرداخت آن نیز طولانی مدت و مثلا 25 الی 30 ساله باشد تا دهکهای پایین جامعه هم صاحبخانه شوند….
چسبندگی قیمتی در مسکن؛ عامل گرانی
خبرگزاری مهر به نقل از حسین عبده تبریزی، چسبندگی قیمتی را عامل گرانی بازار مسکن معرفی کرده و نوشت: فروشندگان به بهانه گرانفروشی دیگر مالکان، حاضر به پایین نگه داشتن قیمت ملک خود نیستند.
حسین عبده تبریزی در گفتوگو با خبرنگار مهر درباره اینکه آیا میتوان وضعیت فعلی بازار مسکن را وضعیت رکود تورمی و چسبندگی قیمتی نامید، اظهار داشت: در مورد قیمت مسکن مالکان علاقهمندند قیمت را به میزان افزایش قیمت دلار بالا ببرند، اما بخش تقاضا چنین توانی را برای پرداخت ندارد؛ میدانیم که درآمد یا ثروت خانوارها به اندازه تفاوت قیمت دلار بالا نرفته است. چسبندگی قیمتی وضعیتی است که اکنون شاهد آن هستیم.
وی افزود: بنابراین وقتی به قیمتها در برخی مناطق مانند منطقه ۲۲ یا اطراف میدان انقلاب یا خیابان طالقانی نگاه میکنیم، میبینیم که مظنه قیمت مسکن در این مناطق تا ۱۲ و ۱۳ میلیون تومان در هر مترمربع مسکونی عنوان میشود. یعنی قیمت یک واحد ۶۰ متری، برابر یک میلیارد تومان میشود. وقتی میپرسیم چرا با این قیمت بالا عرضه می شود؟ پاسخ میشنویم که مسکن متری ۵۰ میلیون تومان هم وجود دارد. بله چنین واحدهایی در بعضی نقاط شهر تهران داریم که قیمتهای بالایی دارند و مشتری خود را هم دارند. اما چنین خریدارانی بسیار محدودند و این املاک مشتری خاص خود را دارند…
سکونت ۷۷ درصد تهرانیها در خانه های کمتر از ۱۰۰ متر مربع
خبرگزاری ایسنا به نقل از مهدی روانشادنیا، کارشناس اقتصاد مسکن با بیان اینکه با بیان اینکه در شهر تهران تقاضا برای واحدهای کوچک و عرضه در واحدهای بزرگ انجام می شود گفت: ۲۳ درصد مردم تهران در خانه های بالای ۱۰۰ متر مربع و ۷۷ متر در خانه های کمتر از ۱۰۰ متر مربع زندگی می کنند. اما همچنان میانگین متراژ واحدها در پروانه های صادره، بالای ۱۰۰ متر مربع است.
در شرایطی که ۷۷ درصد مردم تهران در خانه های کمتر از ۱۰۰ متر مربع زندگی می کنند، میانگین متراژ واحدها در پروانه های صادره همچنان بالای ۱۰۰ متر است.
در بازار مسکن خانه های کمتر از ۱۰۰ متر مربع مشتریان فراوانی دارند در حالی که ساخت خانه های کمتر از ۱۰۰ متر مربع رونق چندانی ندارد.
به گزارش ایسنا، بازار مسکن شهر تهران به دلیل سوددهی بالا در بخش مسکن لوکس و نیمه لوکس که طی دهه های گذشته وجود داشته با تناقضاتی مواجه شده که هنوز لاینحل باقی مانده است؛ به طوری که با وجود ۴۹۰ هزار واحد مسکونی خالی در شهر تهران، همچنان روند تولید مسکن تناسبی با الگوی مصرف ندارد…
چرا بازار مسکن قفل شد؟
اقتصادنیوز در گزارشی به دلایل گران شدن و تورم ماهانه مسکن طی یکسال اخیر پرداخته و نوشت: خرید مسکن در تهران طی ماه گذشته به دلیل تورم ماهانه مسکن و شکل کمسابقه و تا نزدیک کف ماهانه معاملات – به اندازه حجم معاملات در ماه نیمهتعطیل فروردین- افت کرد. «فروش کمتر از ۶ هزار واحد مسکونی» در تهران در آبان آن هم در بازاری که سابقه معاملات ماهانه ۸ تا ۹ هزار آپارتمان طی رکود دوره قبل را دارد، بهعنوان یک اتفاق قابلتامل، زیر ذرهبین کارشناسان اقتصاد مسکن قرار گرفته است.
پایینترین مبادلات ملکی در شهر تهران در شرایطی رقم خورده که تورم ماهانه مسکن هر چند با شیب کمتر از قبل اما با نرخی بیشتر از نرخ تورم عمومی ادامه دارد. ماه گذشته متوسط قیمت مسکن در این شهر ۶ درصد ظرف یک ماه افزایش پیدا کرد. ماه قبلتر نیز تورم ماهانه مسکن ۶ درصد گزارش شده بود اما در شهریور، این نرخ، شیب ۹ درصد را ثبت کرده بود. در حال حاضر به اندازه کمتر از نصف سال گذشته، واحد مسکونی در تهران خرید و فروش میشود. کارشناسان اقتصاد مسکن وضعیت موجود بازار املاک پایتخت را به «قفل معاملات خرید» تعبیر میکنند و معتقدند: این تعداد معامله ملکی در یک ماه بیانگر بنبست بازار و سلب امکان خرید برای اکثریت تقاضای موثر است…
۲ قرن انتظار برای خرید خانه ۷۵ متری در پایتخت!
روزنامه جوان در مطلبی به روند طولانی خانهدار شدن در تهران پرداخته و نوشت: وضعیت خرید و فروش مسکن در کشور سختترین روزهای خود را تجربه میکند، اما دولت رسماً هیچ اقدامی برای کنترل این بازار انجام نمیدهد.
این رکود در حوزه وام مسکن نیز تأثیرگذار بوده و استقبال از این ابزار مالی به دلیل از دست دادن کامل ارزشش به پایینترین سطح ممکن رسیدهاست. بر این اساس، قیمت اوراق تسهیلات مسکن در حالی که در هفتههای گذشته در قیمت ۵۷ تا ۶۰ هزار تومان ثابت مانده بود، طی روزهای گذشته با کاهش چشمگیری مواجه شدهاست. علت این کاهش را میتوان در افزایش میانگین قیمت مسکن در آبان ماه بر اساس اعلام دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی جستوجو کرد.
این در حالی است که فرض ما در این خصوص پسانداز همه دریافتیهای کارگر در تمامی این سالها است. وگرنه بنا به اظهارات و معیارهای دولتی کسی که حقوقش کمتر از ۳ میلیون تومان است مستوجب دریافت یارانههای دولتی است. بنابراین اگر بخواهیم به نحو دقیقتری محاسبه و هزینههای خانوار را از مبلغ دریافتی کم کنیم، باید فرض کنیم که یک نفر موفق شود ۲۰ درصد حقوق خود در ماه را پسانداز کند، این رقم در حال حاضر حدود ۲۲۶ هزار تومان میشود. حال اگر بخواهد با پسانداز خود یک واحد آپارتمان ۷۵ متری با متوسط قیمت ۹ میلیون تومان در تهران بخرد، نتیجه این میشود که اگر این فرد بخواهد از محل جمعکردن پسانداز خود، مسکن مذکور را ابتیاع کند نیاز به ۲۳۴ سال فعالیت نیاز دارد. این در حالی است که قیمت خانه بعد از ۲۳۴ سال ثابت بماند.
حال اگر بخواهد تنها حق مسکن ماهانه ۴۰ هزار تومان خود را صرف خرید این آپارتمان کند، به ۱۴ قرن (۱۴۰۶ سال) زمان نیاز است تا خانهای ۷۵ متری با قیمت متوسط در شهر تهران خرید کند. این به معنای ناکارآمدی کامل حق مسکن در فیشهای حقوق کارگران است…