در این گزارش به مرور اتفاقات و اخبار بازار مسکن در تاریخ 13 آذر 97 میپردازیم. اخبار امروز به واحدهای مسکونی خالی و رکود مسکن و رکود تورمی مسکن و سفته بازی در بازار مسکن و قیمت ساخت هر متر مربع مسکن و سقوط آزاد قیمت اوراق تسهیلات مسکن در بازار توجه دارد.
خانههایی که روی دست سازندگان میماند
خبرگزاری ایرنا، به نقل از روزنامه مردمسالاری از واحدهای مسکونی خالی نوشته که به علت افزایش نرخ دلار روی دست سازندگان ماندهاند. آمار افزایش 34 درصدی پروانههای ساختمانی در مقابل کاهش 54 درصدی معاملات پایتخت، حاکی از آن است که با وجود 490 هزار واحدهای مسکونی خالی در کلانشهر تهران، احتمالا تا پایان سالجاری تعداد واحدهای مسکونی خالی بیشتر خواهد شد.با وجودی که آخرین آمار از افزایش 34 درصدی صدور پروانههای ساختمانی نسبت به زمان مشابه سال قبل خبر میدهد، تورم مصالح ساختمانی و افت 54 درصدی معاملات احتمالا اثر منفی در تولید مسکن خواهد داشت.
بانک مرکزی مهرماه امسال گزارش داد که طی شش ماهه ابتدای سال جاری 32 هزار پروانه ساختمانی در کل کشور و 3000 پروانه در شهر تهران صادر شده که نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب رشد 7.5 و 34 درصدی را نشان میدهد.با اینکه صدور پروانههای ساختمانی در ماههای مختلف از روند ثابتی برخوردار نیست، اگر میانگین 6.2 واحد مسکونی برای هر یک از 3000 پروانه صادر شده در شهر تهران را ملاک قرار دهیم تا پایان سال جاری حدود 37 هزار واحدهای مسکونی خالی تولید میشود…
سایه سنگین رکود بر سر مسکن
روزنامه ابتکار نوشت: این روزها شاهد سرمازدگی در بیشتر بازارها هستیم. دیگر خبری از جنبوجوش در بازار ارز نیست، علاوه بر آن در ماههای اخیر آشفتگی در بازار خودرو به امری طبیعی تبدیل شده است و در این میان مسکن هم سایه سنگین رکود مسکن را برسر خود احساس میکند.
خرید و فروش ملک نسبت به ماههای گذشته کاهش پیدا کرده است و افراد حضور کمرنگتری در این بازار دارند. اما حالا که قیمت ارز در حال ریزش است، برخیها انتظار دارند که کاهش قیمت مسکن در راه باشد و دوباره رونق به این بازار برگردد.
بازار مسکن ماهها است که شوک قیمتی را تجربه میکند و با کمبود مشتری و خریدار مواجه شده است. اگرچه بررسیها نشان میدهد که شیب افزایش قیمت ملک نسبت به ماههای گذشته کمتر شده است اما با این حال هنوز هم قیمتها با قدرت خرید افراد هماهنگ نیست و با توجه به مسائل پیشروی بازار مسکن، برخی از کارشناسان معتقدند که این بازار دیگر کشش افزایش قیمت را ندارد. از طرفی دیگر برخی از مسئولان و سیاستگذاران برای جبران و تقویت قدرت خرید افراد اقدام به افزایش وامهای خرید مسکن کردهاند. حال باید منتظر ماند و دید که کاهش قیمت دلار و اعمال سیاستهایی برای بالا بردن توان خرید افراد میتواند حال بازار مسکن را کمی بهتر کند و رکود مسکن تمام شود؟
رکود تورمی مسکن ؛ حاصل عدم مقابله با سوداگران
خبرگزاری مهر در گزارش ویژهای رکود تورمی مسکن رخ داده در بخش مسکن را حاصل عدم مقابله با سوداگران دانسته است. این خبرگزاری در ادامه نوشت: علیرغم تشدید رکود تورمی مسکن در بازار مسکن بویژه در پایتخت، طرح مالیات بر عایدی مسکن که سوداگری در این بازار را مهار خواهد کرد، بلاتکلیف است. در یک سال اخیر رشد غیرمنطقی قیمتها در بازار مسکن در کلان شهرها بویژه شهر تهران، قدرت خرید مردم را به شدت کاهش داده است؛ به طوری که دیگر قیمت ملک، تناسبی با ارزش واقعی آن ندارد.
بر اساس گزارش اخیر وزارت راه و شهرسازی، در آبان ماه سال ۹۷ متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع واحد مسکونی در شهر تهران ۹ میلیون و ۱۸۵ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۶.۳۹ و ۹۰.۹ درصد افزایش داشته است.
افزایش روز به روز قیمتها، خروج تقاضای واقعی از بازار را به دنبال داشته که منجر به کاهش تدریجی معاملات در ماههای اخیر شده است بهطوریکه بر اساس آمار اخیر وزارت راه و شهرسازی، در آبان امسال تعداد معاملات واحدهای مسکونی شهر تهران به ۷۰۱۷ واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه قبل (مهرماه) ۲۶.۶ درصد کاهش و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۵۳ درصد کاهش را نشان میدهد…
4 دلیل برای مالیات بر سفته بازی در بازار مسکن
روزنامه خراسان در مطلبی به دلایل سفته بازی در بازار مسکن پرداخته و نوشت: مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی، با ذکر چهار دلیل از تصویب طرح مالیات بر عایدی سرمایه در بخش املاک حمایت کرد. چندی پیش کمیسیون اقتصادی مجلس، کلیات طرحی را تصویب کرد که بر اساس آن، قرار است هر نوع نقل و انتقال قطعی زمین، املاک و مستغلات با کاربریهای مسکونی، اداری و تجاری مشمول مالیات بر عایدی سرمایه یعنی مالیات بر ما به التفاوت قیمت خرید و فروش شود.
مطابق این طرح، تولید کنندگان مسکن و مصرف کنندگان واقعی از پرداخت این مالیات معاف هستند.در این باره، دیروز گزارش مرکز پژوهش های مجلس در خصوص این طرح منتشر شد که نشان می داد تصویب این طرح به چهار دلیل ضرورت دارد. به گزارش فارس، در این گزارش با اشاره به این که کارکرد عمده مالیات بر عایدی سرمایه، تنظیمگری و نه الزاماً درآمدزایی برای دولت است، آمده است: «مالیات بر عایدی املاک و مسکن، یکی از اجزای مالیات بر عایدی سرمایه است که بسیاری از کشورهای پیشرفته آن را به عنوان یک پایه مالیاتی پذیرفته و اجرا کردهاند و نزدیک به یک سده، از قدمت آن میگذرد. این مالیات بر رشد قیمت مسکن یعنی تفاضل قیمت خرید و فروش آن، وضع میشود و به این ترتیب، درصدی از عایدی به عنوان مالیات اخذ میشود و موجب سفته بازی در بازار مسکن میشود…
ساخت هر متر مسکن چقدر تمام میشود؟
خبرآنلاین به نقل از فرشید حاجتپور، دبیر انجمن انبوهسازان نوشت: دبیر انجمن انبوه سازان درباره قیمت ساخت هر متر مربع مسکن گفت: هر چند قیمت ها دائما در حال تغییر هستند اما برآوردها نشان می دهد قیمت ساخت هر متر مربع مسکن افزایش قابل توجهی را نسبت به سال گذشته تجربه کرده است.
فرشید حاجت پور با بیان این مطلب در گفتوگو با خبرآنلاین گفت: برای نمونه اگر بخواهیم در یک روستا ۱۰۰متر مربع زیر بنا، ساخت و ساز انجام دهیم با هزینه های امروز حدود ۳۰۰ میلیون تومان قیمت ساخت هر متر مربع مسکن خواهد بود.
وی ادامه داد: باید پرسید هزینه تسهیلات مسکن در مقابل هزینه های ساخت چقدر است؟ که عدد بسیار پایینی است و ۲۰درصد هزینه ساخت مشمول پرداخت تسهیلات می شود…
سقوط آزاد اوراق مسکن در بازار
باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از مهر اعلام کرد: قیمت اوراق تسهیلات مسکن بانک ملی با سقوطی آزاد به ۲۸ هزار تومان و اوراق تسهیلات مسکن بانک عامل مسکن با اندکی کاهش به حدود ۵۰ تومان رسید.
قیمت اوراق تسهیلات مسکن در حالی که در هفتههای گذشته در قیمت ۵۷ تا ۶۰ هزار تومان ثابت مانده بود، طی روزهای گذشته با کاهش چشمگیری مواجه شده است. علت این کاهش را میتوان در افزایش میانگین قیمت مسکن در آبان ماه (بر اساس اعلام دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی) جستجو کرد.
براساس گزارش تازه وزارت راه و شهرسازی، میانگین قیمت هر مترمربع مسکن در شهر تهران در آبان ماه امسال به حدود ۹.۲ میلیون تومان رسیده است که از کاهش بیش از پیش قدرت خرید مسکن خانوارها حکایت دارد؛ براین اساس، اوراق و وامهای مسکن، بیش از گذشته اثرگذاری خود را در افزایش قدرت خرید خانوارها از دست داده اند و به همین دلیل تقاضا برای خرید این اوراق کاهش یافته است که این کاهش تقاضا، منجر به افت شدید قیمت شده است…