آیا میدانید هرسال در ایران حدود پنجاه هزار حادثه آتشسوزی رخ میدهد؟ بهتر است این نکته مهمتر را نیز بدانید که با وجود این آمار غم انگیز، میزان نفوذ و استقبال انواع بیمه آتشسوزی در بین مردم، در پایینترین رتبه قرار دارد. به هنگام بروز آتش سوزی منازل مسکونی، جدای از ضایعه های جسمی و جانی، خسارات مالی جبرانناپذیری به خانوادهها تحمیل خواهد شد. صاحبان واحدهای مسکونی که متحمل این خسارات جانی و مالیِ ملالت بار شده اند، میتوانستند با پرداخت مبلغی ناچیز، تحت عنوان بیمه آتش سوزی منازل مسکونی، خانه خود را تحت پوشش یکی از انواع بیمه آتشسوزی قرار دهند، تا امکان جبران خسارت برای آنها وجود داشته باشد.
اما معمولاً افراد به دلیل بیاطلاعی از انواع بیمه آتشسوزی یا سهلانگاری، ناخواسته متحمل خسارتی جبران ناپذیر میشوند که تأثیری قابل ملاحظه بر زندگی روزمرهشان خواهد داشت.
خرید و پرداخت حق بیمه ، بیمه آتش سوزی منازل مسکونی و انتخاب یکی از انواع بیمه آتشسوزی باتوجه به رقم ناچیز و شرایط مناسب در کلانشهرهایی چون تهران، به شدت توصیه میشود، چرا که در چنین شهرهایی نظارت های لازم و کافی بر ساخت و ساز منازل مسکونی صورت نمیگیرد و انواع بیمه آتش سوزی لازم است.
در ادامه این نوشتار به توضیح و بررسی بیمه آتش سوزی منازل مسکونی، انواع بیمه آتشسوزی و چگونگی جبران خسارت با انواع بیمه نامه آتش سوزی خواهیم پرداخت. |
پوشش دهی بیمه آتش سوزی منازل مسکونی
انواع بیمه آتشسوزی منازل مسکونی، شامل کلیه واحدهای مسکونی به صورت ویلا، خانه، آپارتمان و مجتمعهای آپارتمانی است. بیمه آتش سوزی منازل مسکونی، شامل ساختمان منازل مسکونی، تآسیسات و اثاثیه منزل، مشاعات و مشترکات میشود.
در همین رابطه بخوانید: |
همچنین بیمه نامه آتش سوزی مجتمع های مسکونی تنها برای مجتمع های مسکونی بیش از 15 واحد صادر میشود که کلیه واحدها (در متراژ مختلف) و مشاعات آنها از قبیل سرایداری، پارکینگ، ساختمان، تآسیسات، انبارها، تآسیسات مشترک شامل موتورخانه، چیلر و آسانسورها نیز تحت پوشش بیمه آتش سوزی و خطرهای اضافی تحت پوشش قرار میگیرد.
انواع خطراتی که در بیمهنامه آتشسوزی قابل پوشش خواهند بود
1– خطرات اصلی:
شامل خطرات حریق (آتشسوزی)، انفجار، صاعقه (رعد و برق) است. در انواع بیمه آتشسوزی این سه خطر با هم تحت پوشش قرار میگیرند و قابل تفکیک نیستند.
2– خطرات اضافی:
شامل سیل و طغیان آب رودخانه و دریا، زلزله و آتشفشان، طوفان، گردباد، تند باد، سقوط بهمن، سقوط و برخورد اجسام خارجی، شکست شیشه، سرقت با شکست حرز اموال و اثاثیه، رانش و فروکش کردن زمین، سقوط هواپیما و هلیکوپتر و اشیای ساقط شده از آنها، ضایعات ناشی از برف و باران، ضایعات ناشی از ترکیدگی لوله آب و فاضلاب، آشوب، بلوا، شورش (SRCC)، ریزش مواد مذاب در کارخانجات ذوب فلزات و ریختهگری، انفجار و دفرمه شدن بویلرها و ظروف تحت فشار صنعتی و پوشش هزینه پاکسازی و… هستند.
خطرات اضافی آندسته از خسارات هستند که باید پوشش آنها را به صورت جداگانه خریداری و به بیمهنامه اضافه کرد. در واقع مؤثرترین عامل در تعیین قیمت نهایی حق بیمه آتشسوزی خطرات اضافی هستند که بیمهگزار آنها را انتخاب میکند. |
شرایط بیمه آتش سوزی و انواع بیمهنامه آتشسوزی
تا اینجا دانستیم که در بیمه آتش سوزی منازل مسکونی ، ساختمان و کلیه کالاها و لوازم موجود در آن در مقابل خطر آتش سوزی و انفجار و صاعقه بیمه می شود . همچنین خسارت های وارده ناشی از آتش سوزی و هزینه های پیشگیری از توسعه آتش در این بیمه نامه قابل جبران می باشد .
در ادامه بدانید که موارد تحت پوشش بیمه آتش سوزی منازل مسکونی شامل ساختمان، تاسیسات، اثاثیه موجود در منازل مسکونی، مشاعات و مشترکات آنها است.
با بیمه آتش سوزی منازل مسکونی، صاعقه، انفجار، زلزله، طوفان، ترکیدگی لوله آب، سرقت ،ضایعات ناشی از آب باران و ذوب برف، سقوط هواپیما و قطعات آن و … پوشش داده و جبران خسارت میشوند. |
پرداخت حق بیمه
- بیمه گزار موظف است حق بیمه را در مقابل دریافت بیمه نامه، نقداً بپردازد و قبض رسیدی که به امضای مجاز بیمه گر رسیده باشد اخذ کند.
- در بیمه آتش سوزی منازل مسکونی که قیمت مناسبتری نسبت به سایر بیمهها دارد، قیمتی که که در بیمهنامه ثبت میشود با توجه به ارزش ساخت دوباره ساختمان در صورت خسارت دیدن و ارزش اثاثیهای که در منزل مسکونی وجود دارد تعیین میشود.
- مثلاً اگر هزینه خسارت یک منزل مسکونی، یک میلیون تومان برای هر مترمربع باشد، منزل مسکونی که صد مترمربع است، مبلغ صد میلیون تومان در ازای خسارت دریافت میکند و اگر قیمت اثاثیه چهل میلیون تومان باشد، این مبلغ به مبلغ تعمیر ساختمان اضافه میشود. محاسبه این قیمتها ربطی به قیمت اصلی منزل مسکونی و یا زمین و … ندارد بلکه تنها هزینه تعمیر در هر مترمربع محاسبه میشود.
در همین رابطه بخوانید: |
حق بیمه نیز با توجه به همین موارد و موارد مختلف و جزئی دیگری متفاوت است. برای مثال حق بیمه یک منزل مسکونی، به ازای هر صد میلیون تومان، 20 هزار تومان برای یک سال است و برای بیمه زلزله 50 هزار تومان دیگر به آن اضافه میشود.
حق بیمه نیز با توجه به همین موارد و موارد مختلف و جزئی دیگری متفاوت است. برای مثال حق بیمه یک منزل مسکونی، به ازای هر صد میلیون تومان، 20 هزار تومان برای یک سال است و برای بیمه زلزله 50 هزار تومان دیگر به آن اضافه میشود. |
مدت بیمه آتش سوزی منازل مسکونی
- بیمه آتش سوزی منازل مسکونی بر حسب نیاز شما میتواند برای بازه های زمانی 5، 10 و 15 ساله صادر شود.
خسارت و هزینه های قابل تأمین توسط بیمه آتش سوزی منازل مسکونی
- خسارت مستقیم ناشی از آتش، صاعقه و انفجار و هزینه های ناشی از اقدامات لازم که به منظور جلوگیری از توسعه خسارت صورت می پذیرد. همچنین خسارت و هزینه ناشی از نقل مکان ضروری مورد بیمه نامه میباشد.
حدود خسارت قابل تأمین بیمه آتش سوزی منازل مسکونی
- این بیمه نامه خسارت مستقیم وارد به مورد بیمه را که ناشی از آتش، صاعقه و انفجار در مکان و محل مورد بیمه باشد به شرح مندرج در بیمه نامه و به میزان زیان وارد به بیمه گزار نسبت به مال بیمه شده جبران خواهد کرد.
- خسارت قابل پرداخت نمی تواند از ما به التفاوت ارزش هر یک از اقلام بیمه شده بلافاصله قبل و بعد از وقوع خسارت و یا در صورت خسارت کلی از مبلغ بیمه شده هر یک از اقلام خسارت دیده تجاوز کند.
وظایف بیمه گزار در صورت وقوع حادثه
- در صورت وقوع حادثه بیمه گزار موظف است، حداکثر ظرف مدت پنج روز از زمان اطلاع از وقوع حادثه بیمه گر را مطلع کند.
- بیمه گذار موظف است که حداکثر ظرف 10 روز از زمان اطلاع از وقوع حادثه کیفیت حادثه، فهرست اشیاء نجات داده شده، محل جدید آنها و مبلغ تقریبی خسارت را برای بیمه گر ارسال کند .نکته مهم دیگر این است که بیمه گذار باید برای جلوگیری از توسعه خسارت در موقع یا بعد از وقوع حادثه کلیه اقدامات لازم را به عمل آورد.
در همین رابطه بخوانید: |
- بیمه گذار بدون اجازه بیمه گر در مورد بیمه تغییراتی ندهد که تعیین علت حادثه یا ارزیابی خسارت را دچار اشکال کند. مگر آنکه تغییرات در جهت تقلیل خسارت و یا رعایت منافع عمومی ضروری باشد.
- بیمه گذار باید ضمن همه گونه همکاری که بیمه گر برای تعیین حدود تعهدات خود بدان نیاز دارد، حداکثر تا 15 روز بعد از اطلاع از وقوع حادثه فهرست اموال موجود در روز حادثه، فهرست اموال ازبین رفته و آسب دیده و در صورت درخواست بیمه گر بهای آنها بلافاصله قبل از تاریخ حادثه را در اختیار بیمه گر قرار دهد.
در صورت وقوع حادثه بیمه گزار موظف است، حداکثر ظرف مدت پنج روز از زمان اطلاع از وقوع حادثه بیمه گر را مطلع کند.بیمه گذار موظف است که حداکثر ظرف 10 روز از زمان اطلاع از وقوع حادثه کیفیت حادثه، فهرست اشیاء نجات داده شده، محل جدید آنها و مبلغ تقریبی خسارت را برای بیمه گر ارسال کند. |
فرآیند پرداخت خسارت بیمه آتش سوزی منازل مسکونی
درست است که واقعه آتش سوزی یا هریک از حوادث غیر مترقبه ای چون انفجار و … تحت هر شرایطی سخت و دشوار خواهد بود، اما در صورتی که منزل شما دارای بیمه آتش سوزی منازل مسکونی باشد، با جبران خسارت وارده کمی از میزان اندوه و ناکامی شما مرتفع خواهد شد. پرداخت و جبران خسارت با توجه به نوع بیمه نامه و بیمه گزار شامل مراحل زیر میشود.
- اعلام کتبی خسارت از طرف بیمهگذار در فرم مربوطه
- ثبت و تشکیل پرونده خسارت توسط بیمه گر
- جمع آوری مدارک اولیه جهت تشکیل پرونده و بررسی آن
- تعیین و اعزام کارشناس به محل خسارت در صورتیکه خسارت جزو تعهدات بیمهگرباشد .
- رسیدگی و ارزیابی خسارت پس از کارشناسی و تکمیل مدارک و تعیین حدود تعهدات بیمهگر
- محاسبه خسارت
- صدور حواله خسارت
نتیجه گیری:
همانطور که در این مطلب مطالعه کردید، بیمه آتش سوزی منازل از نظر قیمت خرید یکی از ارزان ترین بیمه های موجود است. اما جبران خسارت آن در زمان وقوع حادثه میتواند بار روانی مصیبت وارد شده را تا حد بسیار زیادی کاهش دهد. ضمن آن که فرآیند پرداخت خسارت آن بسیار ساده و کوتاه مدت است. بنابراین شکی باقی نمیماند که هر منزل مسکونی، فارغ از این که در مراحل ساخت آن مسائل ایمنی تا چه میزان رعایت شده است، بدون شک نیاز به بیمه آتش سوزی دارد.