شگفت‌انگیزها

7 مورد از مرتفع‌ترین برج‌های ایران

 

تا دو، سه دهۀ پیش کمتر ساختمانی بیش از ده یا دوازده طبقه ساخته می‌شد و هر ساختمانی که ارتفاعی بیشتر از این داشت، برج مرتفع و آسمان‌خراش محسوب می‌شد. اما در دو دهۀ اخیر با پیشرفت تکنولوژی ساخت‌وساز و روش‌ها و متریال نوین، امکان طراحی و ساخت سازه‌های مرتفع بیشتری حاصل شده است و شاهد سر برآوردن ساختمان‌های بلند در اکثر شهرهای بزرگ کشور بوده‌ایم. البته مرتفع‌ترین برج‌های ایران در حال حاضر در کلان‌شهرها واقع شده‌اند. برج‌های تهران مانند برج بین‌المللی تهران و برج سفید تهران و از همه برج میلاد است.

برای آنکه سازه‌های مرتفع به صورت اصولی و ایمن ساخته شوند، باید استانداردها و ضوابط حساسی رعایت شود. بررسی‌ها از نوع خاک محل احداث و تحمل حداکثر وزنی که می‌تواند تحمل کند شروع شده و همچنین گسل‌های منطقه و میزان خطرآفرینی آنها را مطالعه می‌کنند. شدت و جهت وزش باد هم خصوصاً در بالاترین نقطۀ برج محاسبه می‌شود.

 

مرتفع‌ترین برج‌های ایران

 

از طرف دیگر با توجه به اینکه یک برج تجاری یا مسکونی هجوم و حضور جمعیت بالایی را ایجاد می‌کند، دسترسی‌ها به زمینی که برج قرار است در آن ساخته شود هم باید بررسی شوند. تک‌تک این مسائل و موارد مهم دیگر روی طراحی، اجرا و حتی امکان احداث برج در سایت مورد نظر تاثیر می‌گذارد.

متاسفانه در سال‌های اخیر برج‌های تجاری و مسکونی بسیاری در شهرهای بزرگ ساخته شده که بسیاری از استانداردها برای آنها رعایت نشده و آنها را به یک بمب ساعتی خطرناک برای مواقع بروز زلزله و آتش‌سوزی تبدیل کرده است. این ساختمان‌ها همچنین بافت منطقه را به هم ریخته و حتی مزاحمت‌هایی از نظر دسترسی برای باقی ساکنین محله ایجاد کرده‌ است.

با این حال می‌توانیم سازه‌های مرتفعی در ایران بیابیم که  از این لحاظ در وضعیت بهتری قرار دارند و اصولی‌تر ساخته شده‌اند. در ادامه شما را با مرتفع‌ترین برج‌های ایران آشنا می‌کنیم.

 

 

 در همین رابطه بخوانید:

 

مرتفع‌ترین برج‌های ایران

 

 

ساخت برج‌های مرتفع و بلندمرتبه، به امکاناتی بیش از بودجۀ بالا نیاز دارد. برای طراحی و ساخت چنین بناهایی ضوابط و استانداردهای مشخصی وجود دارد. رعایت نکردن این استانداردها حین ساخت ساختمان و پس از شروع بهره‌برداری از آن، کل منطقه و مردم را دچار مشکلات متعددی می‌کند.

مرتفع‌ترین برج‌های ایران، برج میلاد

برج میلاد تهران با 435 متر ارتفاع بلندترین برج کشور و ششمین برج بلند مخابراتی در جهان و یکی از مرتفع‌ترین برج‌های ایران است که در زمینی با مساحت 62 هکتار احداث شده است. برج میلاد در شمال‌غربی شهر تهران قرار دارد و دسترسی به آن از سه طریق میسر است: بزرگراه شیخ فضل‌الله نوری، بزرگراه حکیم و بزرگراه همت.

برج میلاد که یکی از مرتفع‌ترین برج‌های ایران و جهان است به یکی از نمادهای پایتخت ایران و همچنین مرکز مهمی برای رویدادهای فرهنگی و تفریحی تبدیل شده است؛ به همین دلیل جزو جاذبه‌های گردشگری هم محسوب می‌شود. البته یکی از کاربری‌های اصلی این برج مانند باقی سازه‌های مرتفع در ایران و جهان، رفع نیازهای مخابراتی و تلویزیونی تهران است.

برج میلاد دارای مرکز همایش‌های بین‌المللی با 15 سالن مختلف، سکوی دید باز و بسته، انواع رستوران‌ها، فضاهای نمایشگاهی، موزۀ مشاهیر ایران، گنبد آسمان، پارک دلفین‌ها، دو سالن سینما و… است که آن را به مرکزی کم‌رقیب در حوزۀ امکانات تفریحی و رفاهی در ایران تبدیل کرده است.

یکی از نکات برجسته در طراحی برج میلاد، قسمت تاج آن است که نمای بیرونی‌اش با معماری سنتی ایرانی و نقش‌ونگارهای آن هم‌خوانی و هماهنگی دارد.
ساخت برج میلاد پس از چند سال تحقیق و بررسی در دی‌ماه سال 76 شروع شد و پس از 11 سال، در مهر سال 87 به بهره‌برداری رسید.
از  کاربری‌های برج میلاد می‌توانیم به این موارد اشاره کنیم:

  • کاربری هواشناسی و کنترل ترافیک
  • ایجاد و گسترش دسترسی به شبکۀ بی‌سیم
  • ایجاد جاذبۀ گردشگری

 

 

یکی از نکات برجسته در طراحی برج میلاد، قسمت تاج آن است که نمای بیرونی‌اش با معماری سنتی ایرانی و نقش‌ونگارهای آن هم‌خوانی و هماهنگی دارد.

 

مرتفع‌ترین برج‌های ایران

مرتفع‌ترین برج‌های ایران، برج بین‌المللی تهران

این برج بلندترین ساختمان مسکونی و یکی از مرتفع‌ترین برج‌های ایران است که 162 متر ارتفاع داشته و در 56 طبقه ساخته شده است. برج بین‌المللی تهران که با سه بال طراحی شده و 220هزار مترمربع زیربنا دارد. این غول مرتفع و مستحکم 572 واحد مسکونی را شامل می‌شود که در بین آنها پنت‌هاوس‌های تریپلکس هم وجود دارد.

این برج  بین بزرگراه‌های حکیم غرب، کردستان و خیابان شیخ بهایی واقع شده است و دسترسی به آن از هر نقطۀ شهر آسان است.

برج بین‌المللی تهران طبق ضوابط و استانداردهای روز طراحی و ساخته شده است. طراحان و سازندگان آن مدعی هستند این ساختمان می‌تواند زلزله‌هایی با شدت ده ریشتر را هم تاب بیاورد. با این حساب این ساختمان عظیم مقاوم‌ترین برج مسکونی ایران در برابر زلزله است.

هر بال این برج چشم‌انداز متفاوتی از تهران را به نمایش می‌گذارد. ساکنین واحدها از خدماتی مانند مدیریت انرژی مصرفی، شبکه کامپیوتری داخلی، دوربین‌های مداربسته، سیستم اطفاء حریق، آنتن مرکزی تلویزیون و سیستم کنترل ترافیک آسانسور برخوردار هستند.

 

 

برج بین‌المللی تهران طبق ضوابط و استانداردهای روز طراحی و ساخته شده است. طراحان و سازندگان آن مدعی هستند این ساختمان می‌تواند زلزله‌هایی با شدت ده ریشتر را هم تاب بیاورد. با این حساب این ساختمان عظیم مقاوم‌ترین برج مسکونی ایران در برابر زلزله است.

 

در طبقۀ همکف برج 17 واحد تجاری وجود دارد که در خدمت رفاه و آسایش ساکنین آن هستند. دو زمین تنیس اختصاصی و امکانات کامل ورزشی هم از دیگر امکانات این برج است. همچنین هزار پارکینگ سرپوشیده با اسکلت بتنی و دیوار حائل برای ساکنین برج در نظر گرفته شده است.

با وجود آنکه در سال‌های اخیر ساخت سازه‌های مرتفع در ایران رشد چشم‌گیری داشته است، اما این ساختمان همچنان جزو بلندترین برج‌های کشور است.

 

 

 در همین رابطه بخوانید:

 

برج سفید تهران

مرتفع‌ترین برج‌های ایران، مرکز تجارت جهانی تبریز

این ساختمان 37 طبقه و 157 متر ارتفاع دارد و در شهرک ولیعصر تبریز احداث شده است. این سازه که از بلندترین برج‌های ایران است از چندین منظر دارای ویژگی‌های خاص و نوینی است که به برخی از آنها شاره می‌کنیم:

  • اولین ساختمان پلان آزاد کشور است.
  • بلندترین برج تجاری-خدماتی-گردشگری کشور است.
  • اولین ساختمان کشور است که با نمای پانل‌های سرامیکی ویژۀ آج‌دار اجرا شده است.
  • اولین برج مرتفع ایران مجهز به میراگرهای ویسکوز جاذب انرژی زلزله است.
  • اولین برج ساخته شدۀ کشور با ستون‌های پیش‌ساخته با تکنولوژی R-PC است.

مرکز تجارت جهانی تبریز دارای سه ورودي  شامل ورودي غربي از خيابان شريعتي جنب پارك ياس، ورودي شرقي از ميدان پروين اعتصامي خيابان صفا و ورودي جنوبي از خيابان ليدا است. این برج دارای 1500 واحد پارکینگ سرپوشیده و تعداد بسیاری پارکینگ روباز است تا مراجعه‌کنندگان از این جهت دچار سختی و مشکل نشوند.

برج مرکز تجارت جهانی تبریز علاوه بر آنتن‌های مخابراتی دارای بخش اداری، شعب بانک‌ها، دفاتر شرکت‌های داخلی و بین‌المللی، سالن برگزاری همایش، رستوران گردان و… است. این مرکز اردیبهشت سال 96 افتتاح شده و خدمات خود را به بازدیدکنندگان ارائه می‌دهد.

 

 

مرکز تجارت جهانی تبریز دارای سه ورودي  شامل ورودي غربي از خيابان شريعتي جنب پارك ياس، ورودي شرقي از ميدان پروين اعتصامي خيابان صفا و ورودي جنوبي از خيابان ليدا است. 

 

برج بین‌المللی تهران

 

 

اکثر برج‌های ایران دارای کاربری متعدد هستند. هر برج و فضای اطراف آن معمولاً شامل محیط‌های تفریحی، تجاری، اداری و هتل است. البته برج‌هایی هم طراحی و ساخته شده‌اند که صرفاً مسکونی بوده و خدمات رفاهی‌شان فقط در دسترس ساکنین است.

 

مرتفع‌ترین برج‌های ایران، برج الماس قو خاورمیانه

این پروژۀ مدرن و جنجالی در شهر متل قو در استان مازندران احداث شده است و از بسیاری جهات برجسته و جالب توجه است. این مجتمع سه برج دارد که دو تا از آنها تجاری-مسکونی و بوده و سومین برج هتل مجللی با 38 طبقه است که 150 متر ارتفاع دارد. هر کدام از برج‌های مسکونی 21 طبقه‌ای هستند.

این پروژه با سرمایۀ احد عظیم‌زاده ساخته شده است و برای هر مرحلۀ آن – از مطالعات مقدماتی تا مراحل پایانی و تکمیلی- از شرکت‌های بین‌المللی و مطرح کمک گرفته شده است. به طور مثال، نورپردازی برج‌ها را شرکت فرانسوی SSF انجام داده است.

پروژۀ الماس قو خاورمیانه نمونۀ درخشان و برجستۀ علم و هنر معماری نوین در کشور است که می‌تواند در سطح بین‌الملل به رقابت با پروژه‌های مشابه بپردازد.

 

 

 در همین رابطه بخوانید:

 

برج میلاد

 

مرتفع‌ترین برج‌های ایران، مجتمع تجاری پاژ در مشهد

مجتمع تجاری پاژ را شهر طبقاتی هم می‌نامند که بسیار برازندۀ آن است. این مجموعه حدود 130هزار مترمربع زیربنا دارد و در پنج بلوک به بهره‌برداری رسیده است و از مرتفع‌ترین برج‌های ایران است. این بلوک‌ها بین 6 تا 25 طبقه دارند و کاربری‌های بسیار متنوع و متعددی را شامل می‌شوند.

مرکز تجاری-اداری پاژ ابتدای بلوار جانباز مشهد واقع شده است و از لحاظ دسترسی، شرایط خوبی دارد. پارکینگ هوشمند این مجتمع ظرفیت بیش از 750 خودرو را دارد که بتواند تا حدود زیادی پاسخ‌گوی نیاز مراجعه‌کنندگان باشد.

مجتمع تجاری پاژ شامل فضای اداری، فروشگاه‌های بزرگ، چندین رستوران، سالن‌های سینما، کافه کتاب، بانک، فضای بازی و ورزشی و… است که افراد را با نیازها و خواسته‌های گوناگون راضی نگه می‌دارد؛ بدون آنکه نیاز باشد از مجموعه خارج شوند.

 

 

مرکز تجاری-اداری پاژ ابتدای بلوار جانباز مشهد واقع شده است و از لحاظ دسترسی، شرایط خوبی دارد. پارکینگ هوشمند این مجتمع ظرفیت بیش از 750 خودرو را دارد که بتواند تا حدود زیادی پاسخ‌گوی نیاز مراجعه‌کنندگان باشد.

 

برج بین‌المللی تهران

 

مرتفع‌ترین برج‌های ایران، برج سفید تهران

برج سفید تهران در سال 1379 در محلۀ پاسداران تهران افتتاح شد، در زمان خودش بسیار مورد توجه و تحسین قرار گرفت. برج سفید تهران که در محله پاسداران قرار دارد، یکی از مرتفع‌ترین برج‌های ایران است. برج سفید 22 طبقه و 134 متر ارتفاع دارد و اولین رستوران چرخان ایران را در خود جای داده است.

این برج دارای واحدهای اداری و البته یک هتل لوکس و مجلل است. اتاق‌های این هتل به واسطۀ محلی که در آن قرار گرفته است دارای آرامش مطلوبی هستند و پس از گذشت نزدیک به دو دهه، همچنان جایگاه و محبوبیت خود را بین شرکت‌ها و مسافرین حفظ کرده و حتی مشتریانی دائمی و قدیمی دارند.

 

 

برج سفید تهران در سال 1379 در محلۀ پاسداران تهران افتتاح شد، در زمان خودش بسیار مورد توجه و تحسین قرار گرفت و یکی از مرتفع‌ترین برج‌های ایران است.

 

برج میلاد

 

برج آسمان در فرمانیه یکی از مرتفع‌ترین برج‌های ایران

زمانی که این برج 37 طبقه در منطقۀ فرمانیۀ تهران ساخته شد، بلندترین ساختمان مسکونی ایران نام گرفت. امروز هم با 120 متر ارتفاع، پس از برج بین‌المللی تهران جایگاه دوم را در این جدول به خود اختصاص داده است و یکی از مرتفع‌ترین برج‌های ایران است. برج آسمان در مجموع 104 واحد مسکونی، تجاری و اداری دارد. دفتر مرکزی سازمان کشتی‌رانی ایران هم در حال حاضر  در این برج قرار دارد.

 

 

 در همین رابطه بخوانید:

 

برج سفید تهران

 

جمع‌بندی:

  • در چند دهۀ اخیر شاهد رشد در ساخت و اجرای ساختمان‌ها و برج‌های بلندمرتبه در کشور بوده‌ایم. عامل اصلی این رشد پیشرفت علم معماری و تکنولوژی و همچنین نیاز به ایجاد فضای بیشتری از طریق مرتفع‌کردن ساختمان بوده است.
  • اکثر این برج‌ها کاربری تجاری-تفریحی دارند و تعداد کمتری صرفاً جهت کاربری مسکونی ساخته شده‌اند.
  • بیشتر ساختمان‌های بلند کشور در کلان شهرهایی نظیر تهران، مشهد و تبریز قرار گرفته‌اند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *