دکوراسیون داخلی

طراحی آکواریوم در خانه

طراحی آکواریوم در خانه

 

شروع پدیده‌ای با نام آکواریوم خانگی را می‌توان به 4 قرن پیش و کشور انگلستان نسبت داد. در قرن 17 میلادی روزنامه‌نگاری انگلیسی به نام ساموئل پپیس، تعدادی ماهی کمیاب را در مخزنی شیشه‌ای پر از آب نگهداری می‌کرد و گاهی آن‌ها را به نمایش عموم می‌گذاشت. این کار برای مردم هیجان و لذتی وصف‌ناپذیر داشت و به چشم سرگرمی به آن مخزن شیشه‌ای نگاه می‌کردند. پیش از آن نیز سومری‌ها قبل از آنکه ماهی‌ها را به مصرف غذایی برسانند در حوضچه‌هایی نگهداری می‌کردند، کاری که بین دیگر تمدن‌های بزرگ مانند مصری‌ها نیز رواج داشت.

آکواریوم یک محیط مصنوعی و عمومی پر شده با آب است که در آن تعداد زیادی از موجودات آبزی نگهداری می‌شوند. آکواریوم‌ها به طور معمول برای ایجاد شبیه‌سازی دنیای زیر آب و فضایی زیبا در خانه یا محل کار خریداری یا ساخته می‌شوند.

به دلیل همین جذابیت منحصر به فرد، بسیاری از افراد به دنبال خرید آکواریوم خانگی می‌روند تا بتوانند در محیط زندگی خود از گیاهان و ماهی‌های آکواریومی لذت ببرند. همچنین در بعضی از شهرها یا مراکز تفریحی به صورت عمومی و نمایشگاهی آکواریوم‌های بزرگ و دیدنی‌ای قرار دارند که به عنوان یک جاذبه‌ی دیدنی از نظر زیبایی یا وجود گونه‌های نادر باعث جذب گردشگران زیادی می‌شود.

تهیه یک آکواریوم خانگی زیبا همراه با مدل‌های ماهی تزئینی گوناگون و رنگارنگ می‌تواند طراوت زیادی به محل زندگی شما بدهد و یکی از بهترین راه‌ها برای داشتن آرامش و شبیه‌سازی طبیعت در خانه شما باشد. البته نگهداری از ماهی‌ها و گیاهان آبزی مانند هر موجود دیگری نیاز به رعایت یک سری اصول و قاعده دارد. قبل از خرید آکواریوم خانگی و هرگونه ماهی تزئینی بهتر است به اندازه کافی درباره انواع مختلف آکواریوم و موجودات آبزی مطالعه و تحقیق کنید. در این مطلب نیز قصد داریم تا حدودی شما را با آکواریوم خانگی و محل نگهداری انواع ماهی تزئینی بیشتر آشنا کنیم.

 

 

وجود یک آکواریوم خانگی و به همراه تعدادی ماهی تزئینی می‌تواند روح‌بخشی خانه شما را دو چندان کند.

 

مواردی که قبل از خرید آکواریوم باید به آن‌ها دقت کنیم

همیشه بررسی دقیق جنبه‌های مختلف یک انتخاب می‌تواند به رضایت نهایی بیشتر ما منجر شود. ساخت یا خرید آکواریوم خانگی نیز از این قاعده مجزا نیست و قبل از هر تصمیمی لازم است تا جنبه‌های متفاوت آن به خصوص هزینه و شرایط نگهداری آن بررسی شود. در ادامه به بعضی از نکاتی که قبل از تصمیم نهایی باید به آن‌ها دقت کنید را نگاهی می‌اندازیم.

 

 

 

در همین رابطه بخوانید:

 

  • هزینه آکواریوم

در بیشتر مواقع، افرادی که تمایل به خرید آکواریوم خانگی دارند به دنبال قیمت پایین می‌گردند. به عنوان مثال اگر سری به سایت‌های آگهی و خرید و فروش بزنید، می‌توانید با پول کمی در حدود 200 هزار تومان یک آکواریوم مناسب پیدا کنید. هر چند این گزینه‌ها ممکن است جذاب باشد اما خرید چنین آکواریومی آن هم بدون در نظر گرفتن هزینه‌های متفرقه آن می‌تواند حسابی شما را از خریدتان پشیمان کند.

به طور واقع‌بینانه برای شروع و خرید تجهیزات مناسب، قیمت آکواریوم خانگی برای شما حدود 600 الی 800 هزار تومان هزینه در پی دارد. اگر فکر می‌کنید این هزینه برای شما زیاد است بهتر است کمی صبر داشته باشید و تا زمانی که پس‌انداز و بودجه شما با تجهیزات مورد نیاز تطابق پیدا کند دست نگه دارید. تهیه لیست از موارد مورد نیاز، می­تواند اولین قدم برای پس‌انداز و بودجه‌بندی باشد.

از مواردی که می‌تواند هزینه بر دست شما بگذارد می­توان به دستگاه تصفیه آب، مخزن آکواریوم و پایه آن، سیستم روشنایی، فیلترهای بهداشتی، شن و ماسه کف آکواریوم، لوازم تزئین آکواریوم، تور، تجهیزات تمیزکننده و اصلی‌ترین مورد یعنی ماهی و غذای آن اشاره کرد. از این موارد لیستی تهیه کنید و با پرس‌وجو از فروشگاه‌ها یا بررسی سایت‌های فروش اینترنتی قیمت تقریبی هر یک از این اجناس را به دست آورید.

قبل از تصمیم­گیری نهایی، قیمت موارد مصرفی مانند آب و برق آکواریوم یا غذای ماهی که باید به صورت منظم تهیه شود را نیز با هزینه‌های قبلی جمع بزنید. مطمئن باشید که به اندازه لازم درباره تجهیزات آکواریوم و قیمت‌های آن تحقیق کرده‌اید تا با دیدن قیمت نهایی شگفت‌زده نشوید.

اگر در نهایت هزینه‌ای که به دست آوردید با بودجه شما سازگار نبود، می­توانید از تجهیزات و لوازم دست دوم استفاده کنید. در چنین شرایطی عجله را کنار بگذارید و با دقت و صبر مضاعف از سالم بودن و کیفیت اجناس دست دوم اطمینان حاصل نمایید.

 

  • اندازه آکواریوم

جالب است بدانید بر خلاف آنچه که در ظاهر دیده می‌شود، مدیریت آکواریوم ­های کوچک بسیار دشوارتر از آکواریوم ­های بزرگ است. در آکواریوم خانگی کوچک، کمترین تغییرات در شرایط آب می‌تواند تاثیرات زیادی را بر روی موجودات آبزی به همراه داشته باشد. به دلیل کمتر بودن حجم آب، تغییرات دمایی نیز بسیار سریع رخ می­دهد و فشار زیادی به موجودات آبزی زنده در آکواریوم می‌آید.

در نتیجه اگر برای اولین بار است که آکواریوم تهیه می‌کنید، بهتر است مخزن‌هایی که حجم کمتر از 40 لیتر دارند را خریداری نکنید. غیر از مبحث هزینه، هر چه حجم آکواریوم خانگی شما بیشتر باشد، موفقیت شما در نگهداری از آن بیشتر خواهد بود. می‌توانید در صورت امکان اولین تجربه خود را با یک آکواریوم 80 لیتری رقم بزنید.

 

  • وزن آکواریوم

به طور تقریبی آکواریومی با حجم آبی 60 لیتر، وزنی معادل 45 کیلوگرم خواهد داشت. این مخزن و آکواریوم باید در جای مناسب و روی پایه مستحکمی قرار بگیرد. آکواریوم را باید در مکانی قرار دهید که نورمستقیم خورشید به آن نتابد. به این موارد سختی‌های جابه‌جایی آکواریوم در صورت نیاز، دسترسی‌پذیری برای تعویض آب، نظافت آن و فاصله مناسب از سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی یا مناطقی که ممکن است بر روی شرایط آب اثر بگذارند، مانند آشپزخانه، را نیز اضافه کنید.

 

  • انواع موجودات آبزی و ماهی تزئینی

سعی کنید با ماهیانی که نگهداری از آنها ساده است تجربه اولیه خود را شروع کنید. سپس قدم به قدم با کسب مهارت لازم به دنبال ماهی­ هایی با شرایط خاص‌تری بروید. تعداد و اندازه ی ماهیانی که قصد نگهداری از آن‌ها را دارید، از جمله ماهیان جنگجو، گوشت‌خوار یا صرفا ماهی تزئینی ، حجم و اندازه آکواریوم دلخواه شما را تعیین می­کند.

همچنین، این موارد روی فضای مورد نیاز شما تاثیر می­گذارد. برای اولین قدم اندازه آکواریوم را تا جای ممکن بزرگ و تعداد ماهی‌ها را کم در نظر بگیرید. قبل از خرید تجهیزات یا موجودات آبزی، به شیوه‌ای برنامه‌ریزی کنید تا بتوانید به مرور با گسترش آن و افزایش تعداد ماهی‌ها از آکواریومی زیبا لذت ببرید.

 

 

نگهداری از ماهی‌های گوشتخوار یا ماهی‌های آزاد به مراتب دقت و رسیدگی بیشتری طلب می‌کند. سعی کنید در ابتدا با یک یا چند ماهی تزئینی ساده آکواریوم خانگی خود را راه‌اندازی کنید.

 

ساخت آکواریوم خانگی

آکواریوم­ ها در طرح­ ها و سایز­های مختلفی ساخته ­می­شوند و قیمتشان به نوع و ضخامت شیشه، لوازم تزئینی ، نوع ماهی‌ها، گیاهان و بعضی فاکتورهای دیگر بستگی دارد. شاید یکی از به صرفه ­ترین و لذت‌بخش ­ترین کار­ها، ساخت آکواریوم خانگی با چند ابزار و شیشه یا پلاستیک با کیفیت باشد.

 

 

 

در همین رابطه بخوانید:

 

ابتدا اندازه مناسبی برای فضای ماهی­ ها مشخص کنید. هرچه فضای بزرگتری در نظر بگیرید، کار خودتان را برای ساخت و تهیه، سخت‌تر و برای نگهداری و محافظت از ماهی‌ها راحت‌تر می‌کنید. سپس شیشه مورد نظرتان را در ابعاد مناسب تهیه کنید. سعی کنید از شیشه­ های آنیل استفاده کنید زیرا مقاومت بالایی نسبت به لمینیت و پلاستیک پلی کربنات دارند.

اگر قصد دارید آکواریومتان را همیشه به شکل لبالب پر کنید باید شیشه ضخیم‌تری بگیرید. هر چند به شما توصیه می‌کنیم که تا حد امکان آکواریومتان را تا لبه آن پر نکنید، این کار ممکن است فشار مضاعفی به شیشه وارد کند و هر چه این فشار بیشتر شود خطر آسیب به آن نیز بالاتر می‌رود. هرچه ارتفاع آکواریوم بیشتر باشد، ضخامت شیشه آن نیز باید بیشتر شود. بطور مثال آکواریومی با ارتفاع 20 تا 30 سانتی‌متر به ضخامت 6 میلی‌متر و آکواریومی با ارتفاع 30 تا 45 سانتی‌متر به ضخامت 9 میلی‌متر نیاز دارد.

برای اینکه شیشه­ ها راحت­ تر و محکم تر به یکدیگر بچسبند، به چسب آکواریوم 100% سیلیکونی، نوار چسب پهن و ابزار مخصوص چسب زدن نیاز دارید. برای چسباندن شیشه­ ها، ابتدا آن­ها را با استفاده از استون یا الکل خوب تمیز کنید. لایه خارجی شیشه را به صورت نصفه با چسب نواری پهن بچسبانید و نصف دیگر آن را آزاد بگذارید. طرف آزاد بعد از این مرحله با چسب سیلیکون به شیشه مجاور چسبانده می­شود. به همین ترتیب تمام لایه‌های آکواریوم را به یکدیگر متصل کنید.

در انتها آکواریوم را تست کنید تا نشتی نداشته باشد. کمی آب در آکواریوم بریزید و چند لحظه منتظر بمانید، اگر نشتی‌ای مشاهده کردید باید صبر کنید تا آکواریوم کاملا خشک شود سپس دوباره چسب بزنید. این مرحله را تا زمان رسیدن آب به ارتفاع مورد نظر به صورت مکرر انجام دهید تا از سلامت و کیفیت مخزن آکواریوم خود مطمئن شوید. حالا شما صاحب یک مخزن شخصی و دست‌ساز هستید.

 

 

با تهیه لوازم مورد نیاز می‌توانید به راحتی و با هزینه‌ای به مراتب پایین‌تر، یک آکواریوم دست‌ساز برای خود تولید کنید.

 

آشنایی با انواع مدل‌های آکواریوم خانگی

طراحی آکواریوم بسته به فضایی که در خانه‌های بزرگ یا کوچک وجود دارد متفاوت است. هر مدل از آکواریوم جذابیت منحصر به فردی دارد و با انتخابی هوشمندانه می‌تواند باعث زیبایی و آرامش منزل شما شود. اگر فضای منزل یا محل کار شما به اندازه کافی بزرگ است دست شما برای انتخاب مدل باب میل خود برای طراحی و ساخت آکواریوم باز است. اما در صورتی که از فضای کوچکی در محل سکونت خود بهره می‌برید باز هم نگرانی به خود راه ندهید. در ادامه نمونه‌هایی از آکواریوم خانگی را به شما پیشنهاد می‌دهیم که می‌توانید با صرف کمی وقت و هزینه، آن‌ها را به منزل خود بیاورید.

 

 

  • آکواریوم مبلی

اگر بچه­ های بازیگوش و کم سن و سال ندارید، یکی از بهترین گزینه‌ها برای تبدیل شدن به یک آکواریوم دلپذیر، میز جلوی مبلمانتان است. شما می­توانید ابعاد مورد نظرتان را به مبل‌ساز بدهید تا متناسب با فضای برایتان آکواریوم تزئینی بی‌نظیری بسازد. از میز جلوی مبل می‌توانید به عنوان یک آکواریوم جمع و جور و چشم‌نواز استفاده کنید، هر چند که نیاز به مراقبت زیاد و نگهداری مخصوصی دارد.

 

  • آکواریوم دیواری

دیوارهای جدا کننده یا پارتیشن‌ها قسمتی از منزل است که تقریبا در هر خانه‌ای یکی از آن‌ها ممکن است وجود داشته باشند. این جداره‌های نیمه باز می‌توانند به سادگی جای خود را به یک مخزن آکواریوم دوست داشتنی بدهند. کافی است آن را به یک متخصص بسپارید و بخواهید درون دیوار جدا کننده منزل شما، دریچه‌ای به دنیای موجودات آبزی بسازد.

 

  • آکواریوم در دل آشپزخانه

کانتر آشپزخانه شما یکی دیگر از آن محل ­هایی است که می‌تواند به خوبی جای خود را به آکواریوم بدهد. اگر با کمبود کابینت مواجه نیستید، می‌توانید هر مقدار از حجم کانتر خود را تبدیل به یک آکواریوم دیدنی کنید. اگر هم با این کمبود مواجه هستید نگران نباشید. حتی اگر یک مخزن مستطیلی کوچک بر روی کانتر شما را راضی نمی‌کند، یک بخش کوچک درون کانتر هم برای شما کارساز خواهد بود.

 

  • آکواریوم کتابخانه‌ای

یکی از عناصر خانه که با همه چیز به خوبی ترکیب می­شود کتابخانه است. پیش از این نیز با شما درباره انواع مدل‌های کتابخانه‌ی خانگی صحبت کرده بودیم. حالا یک کاربرد جدید برای کتابخانه‌ داریم و آن هم ترکیب کتابخانه با آکواریوم خانگی شماست. به راحتی می‌توانید بخشی از کتابخانه را به آکواریوم اختصاص دهید. برای داشتن آکواریوم کتابخانه­ ای نیازی نیست فضای زیادی از کتابخانه یا حتی خانه را اشغال کنید، تبدیل یک بخش کوچک از طبقات کتابخانه به آکواریوم هم اثر خود را بر فضای خانه‌ی شما خواهد گذاشت.

 

  • آکواریوم عمودی

اگر هیچ کدام از مدل‌های بالا برای شما کارساز نبود، باز هم برای داشتن یک آکواریوم نیازی به تغییر گسترده در محل زندگیتان ندارید. آکواریوم‌های سنتی و کلاسیک فضای زیادی اشغال می‌کنند، اما شما می‌توانید به جای آن‌ها از آکواریوم عمودی یا ایستاده استفاده کنید. آکواریوم‌های عمودی بی­شک نه تنها به همان اندازه زیبا و لذتبخش هستند، بلکه به دلیل شکل و ساختار خاص خود فضای داخلی شما را محدود نمی‌کنند.

 

  • آکواریوم آویز

آکواریوم­ های کوچکی که به شکل چراغ­ های آویز طراحی شده ­اند، یکی از جدیدترین مدل‌های آکواریوم برای فضاهای کوچک هستند. این مدل‌ها را به راحتی می­توان بالای میز، درون طاقچه، یا به واسطه‌ی بدنه و پایه‌ی نگه‌دارنده روی هر سطح همواری قرار داد. محفظه این آکواریوم‌های کوچک، دارای یک حباب کروی شکل است که روزنه­ ی کوچکی برای جریان هوا روی بدنه آن قرار دارد.

 

  • آکواریوم گلدانی

یک ترکیب هوشمندانه و زیبا از دو عنصر طبیعت، یعنی آب و خاک، باعث طراحی آکواریوم شاخص و متفاوتی شده است که می‌تواند به خوبی در خانه شما چشم‌نوازی کند. این آکواریوم که در قسمت مرکزی خود یک گلدان را شامل می‌شود، هم نشینی گیاه و موجودات آبزی را به طور فوق العاده‌ای به تصویر کشیده است. محیط پیرامونی این گلدان حاوی قسمتی برای نگهداری ماهی تزئینی است و ترکیب زیبایی از دو عنصر مذکور ایجاد می‌کند. با داشتن این آکواریوم کوچک می‌توانید به صورت همزمان از گیاه و ماهی‌های خود نگهداری کنید و به تماشای آن‌ها بنشینید.

 

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی چند جانبه‌ی آکواریوم پرداختیم تا مهم‌ترین مواردی که می‌بایست پیش از خرید آکواریوم بدانید را به شما ارائه نماییم. به نکات کلیدی در زمینه‌ی هزینه، اندازه و وزن پرداختیم و سپس در مورد ماهیان و موجودات آبزی که می‌توانید برای نگهداری انتخاب کنید توضیح دادیم. پس از توضیحات لازم و ضروری در مورد نحوه ساخت آکواریوم خانگی، انواع مدل‌های مختلف آکواریوم را به شما معرفی کردیم تا بر اساس سلیقه و‌ محیطی که در اختیار دارید، آکواریوم خانگی دلخواهتان را بسازید. در ادامه نیز چند نکته پایانی درباره نگهداری آکواریوم خانگی را متذکر می‌شویم.

  • هیچ‌گاه پمپ آکواریوم را برای مدت طولانی (به ویژه در زمستان) خاموش نکنید. این کار باعث بالا رفتن درجه حرارت و در نتیجه کمبود اکسیژن می‌شود و ممکن است ماهی‌ها خفه شوند.
  • تغییرات دمایی روی ماهی‌ها بسیار اثرگذار است. می‌بایست دمای محیط را نسبتا یکسان نگاه دارید. کاهش یا افزایش دما تحرک و اشتهای ماهی‌ها را کاهش داده و سبب ایجاد سفیدک و قارچ روی بدنشان می‌شود.
  • معمولا محیط آکواریوم فضای مناسبی برای رشد باکتری‌هاست و بهتر است هر پانزده روز یک بار آب آکواریوم را ضدعفونی کنید.
  • به یاد داشته باشید که گیاهان آکواریومی نیز مانند ماهیان و موجودات زنده در آکواریوم به مراقبت نیاز دارند.

 

مطالب مرتبط

2 نظر در مورد : “طراحی آکواریوم در خانه

  1. سلام آکواریم ۱۲۰ لیتری به ابعاد طول ۶۰ عرض۴۰ ارتفاع ۵۰ گرفته ام با شیشه ۶ میل برای آبگیری مشکل ندارد ِظفر راهنمایی بفرمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *