وقتی از فصل سرما حرف میزنیم، اولین و مهمترین نکتهای که به خاطرمان میآید چگونگی گرم کردن خانه در این فصل سرد است. با شروع فصل پاییز و سرد شدن تدریجی هوا، همه خانوادهها برای حفظ آسایش و سلامتی به فکر گرم کردن خانه خود میفتند.
در روزهای سرد زمستانی که سوز سرما به جان همگان نفوذ میکند، هرکسی به دنبال فرار از این سرمای سخت به یکی از وسایل گرمایشی متوسل میشود. سیستمهای گرمایشی مثل کرسی، که در گذشته استفاده میشد، علاوه بر آنکه محیطی گرم فراهم میکرد، باعث ایجاد فضای دوستانه بیشتری در بین اعضای خانواده میشد.
حتماً میدانید که بخاری گازی و شوفاژ پرکاربردترین سیستمهای گرمایشی در کشور ما است. البته به غیر از این دو، راههای دیگری نیز مورد استفاده قرار میگیرد که مورد استفاده کمتری دارند از جمله: بخاری برقی و نفتی، کرسی، رادیاتور، فن کویل، تهویه مرکزی (وزش هوای گرم از بالا)، وزش هوای گرم از کف ، سیستمهای نوین گرمایشی (قرار دادن لوله آب گرم در کف اتاق).
در کشور ما گاز مهمترین ماده برای گرم کردن خانهها در فصول سرد سال است. در این نوشتار قصد داریم به ارائه راهکارهایی بپردازیم تا در صورت قطع گاز، بتوانید خانه خود را گرم نگه دارید. اگرچه گرم کردن خانه در روزهای سرد زمستان بدون گاز چندان کار راحتی نخواهد بود، اما غیر ممکن هم نیست. |
راهکارهای گرم کردن خانه در زمان قطع گاز
احتمال قطع گاز در روزهای بسیار سرد زمستان و در زمان اوج مصرف غیر ممکن نیست. آنچه در ادامه خواهید خواند چند راهکار خانگی برای گرم کردن خانه شما در چنین روزهایی است.
البته این راهکارها برای روزهایی که در فصل سرما با وجود استفاده از لوازم گرمایشی بازهم احساس سرما میکنید و علیرغم همهی تلاشتان برای گرم کردن خانه، همچنان فضای خانه شما به طور مطلوب گرم نشده است و زیاد کردن درجه سیستمهای گرمایشی تنها منجر به اتلاف انرژی در فضای داخلی شما شده است، قابل استفاده است.
در این حالت با به کارگیری روشهای مکمل به سادگی میتوانید فضای خانه خود را گرم کنید، پس با این مطلب همراه باشید تا با هم روشهای گرم کردن خانه را بررسی کنیم.
-
استفاده از بخاری برقی برای گرم کردن خانه
- درست است که گرمای بخاری برقی به اندازه انواع بخاریهای گازی نیست، اما بهتر است به منظور احتیاط برای فصول سرد سال و پیش بینی احتمال قطع گاز در روزهای برفی، یک عدد بخاری برقی در خانه داشته باشید.
- انواع قدیمی بخاری برقی این قدرت را دارند تا حداکثر شعاع چند متری پیرامون خود را گرم کنند.
- اما مدلهای جدیدی از بخاری برقی در بازار وجود دارد، که با کمک گرفتن از المنتهای برقی و مکش هوای سرد از بیرون، باد گرم و مطبوعی تولید کرده و در گرم کردن خانه بسیار خوب عمل میکنند. بنابراین اولین توصیه ما به شما برای حفظ سلامتی خود و فرزندانتان در روزهای سرد سال، با احتمال قطع گاز برای گرم کردن خانه تان، تهیه حداقل یک دستگاه بخاری برقی است.
- البته میزان برق مصرفی توسط این نوع از سیستمهای گرمایشی باید در نظر گرفته شود. متأسفانه اتلاف انرژی در بخاری برقی بالا است، گرچه راه حل خوبی برای فرار از سرما در زمان قطعی گاز به نظر میرسد.
در همین رابطه بخوانید: |
-
گرم کردن خانه با قالی پشمی
- نکته مهمی که برای گرم کردن خانه و جلوگیری از نفوذ سرما در فصول سرد سال، مخصوصاً در زمان قطع گاز وجود دارد، حفظ گرما و جلوگیری از هدر رفت آن است. برای این منظور بهتر است تمام فضای کف خانه را با موکت یا فرش و قالی پشمی بپوشانید.
- سرامیک و پارکت سرما را بسیار سریعتر از فرش و موکت انتقال میدهند.
- فراموش نکنید که اگر کف خانه شما سرامیک یا پارکت است و امکان فرش یا موکت کردن آن را ندارید، در ساعات افت دما مثل شبها از لحافهای نسبتاً ضخیم و پشمی استفاده کنید و آنها را کف زمین بیندازید تا سرمای کمتری از کف به فضای خانه منتقل شود.
حتی اگر اکنون سالها است که دیگر از قالیهای پشمی یا لحافهای سنگین پشمی استفاده نمیکنید و آنها را گوشه انباری یا کمد دیواری گذاشتهاید، بهتر است حداقل یکی دو عدد از آنها را برای روز مبادا، که همان روز قطع گاز است، نگه دارید. |
-
استفاده از پرده های ضخیم و زمستانی
- برای گرم کردن خانه در زمستان بهتر است با شروع فصل پاییز پرده های نازک بهاری را جمع کرده و از پرده های کلفت و ضخیم زمستانی استفاده کنید.
- این پرده ها مانع ورود باد سرد خواهند شد و در گرم کردن خانه شما حتی در زمان قطع گاز نیز بسیار موثر عمل میکنند.
-
راه اندازی کرسی
- اغلب ما میدانیم که در گذشته نه چندان دور، استفاده از این نوع سیستم گرمایشی بسیار رایج بوده است؛ و نه فقط به عنوان یک وسیله گرمایش،ی که حتی محلی برای دورهم نشینی و هم صحبتی اعضای خانواده از کرسی استفاده میشده است.
- این روزها میتوان از کرسی به عنوان تعامل سنت و مدرنیته یاد کرد. برای گرم کردن خانه در روزهای سرد زمستان و حتی روزهای قطع گاز میتوانید کرسی راهاندازی کنید.
- البته راهاندازی کرسی در منازل امروزی و رعایت نکات ایمنی آن و آگاهی از هشدارهایی که موجب جلوگیری از بروز آتش میشود بسیار ضروری است.
در همین رابطه بخوانید: |
- کرسیها حتماً باید روی چهار پایه با ابعاد مناسب نصب شوند و وسایل قابل اشتعال فاصله مناسبی با کرسی داشته باشند.
- برای منبع گرم کننده برقی حتماً حفاظ توری در نظر گرفته و تحت هیچ شرایطی آن را جدا نکنید.
- ضمن اینکه استفاده از انواع لامپ به جای منبع گرم کننده برقی به هیچ وجه مجاز نیست.
- نکات و هشدارهای استفاده از کرسی در منزل بسیار مهم و البته اصولی ست بنابراین قبل از راه اندازی کرسی این نکات را به دقت بررسی کنید.
- اما در آخر حتماً هنگام خروج از منزل، کرسیهای خود را از برق خارج کنید.
راهاندازی کرسی در منازل امروزی و رعایت نکات ایمنی آن و آگاهی از هشدارهایی که موجب جلوگیری از بروز آتش میشود، در هنگام استفاده از کرسی به منظور گرم کردن خانه در زمان قطع گاز بسیار ضروری است. |
-
پوشاندن درز پنجره و درب ها
- در روزهای سرد زمستان و در شرایط پیش بینی نشده قطع گاز، اگر از قبل اقداماتی را برای گرم کردن خانه انجام داده باشید، کمتر غافلگیر خواهید شد.
- یکی از راهکارهایی که میتواند برای گرم شدن خانه به کار بیاید پوشاندن درز پنجره ها و درب هاست.
- یکی از راه های ورود سرما به داخل، درز پنجره و درب خانه است. بهتر است برای جلوگیری از ورود سرما به داخل، از نوارهای باریک و مواد مخصوص پلاستیکی استفاده کنید تا درزهای باز کنار درب و پنجره را پر کند.
- یکی از مشکلاتی که خانه های قدیمی دارند، مشکل ورود سرما از پنجره های بزرگ و قدیمی است، صاحبان خانه های قدیمی، میتوانند برای اینکه از ورود هوای سرد به داخل خانه جلوگیری کنند، از فوم های درزگیر استفاده کنند و آن را در چهار طرف پنجره نصب کنند.
- زمانی که از فوم استفاده می کنید، به علت ویژگی فشرده شدن می تواند قسمت درز پنجره را به خوبی پر کرده و آن را همچنان بسته و قفل نگه دارد.
- یکی دیگر از نکات قابل ذکر برای گرم کردن خانه بدون وسایل گرمایشی، اطمینان از بسته بودن تمام درب و پنجره هاست، یکی از راه های ورود و خروج هوا که بیشترین تاثیر را در اتلاف انرژی دارد درب های خانه است.
- درب به دلیل قابلیت باز و بسته شدن مکرر میتواند تا حد زیادی در مصرف انرژی تاثیر داشته باشد.
- توجه داشته باشد که تمام مجراهای ورودی و خروجی هوا مانند کانل کولر، تمام درب و پنجره های موجود در خانه بسته و کاملا چفت باشند و هیج منفذی نداشته باشند.
- درصورت وجود منفذ با کمک درزگیرهای درب و پنجره این مجراها را مسدود کنید. حتی می توانید دریچه کولر را با ورق های آلومینیومی بپوشانید تا مانع از خروج گرما و نفوذ سرما شوید.
یکی از راهکارهایی که میتواند برای گرم شدن خانه به کار بیاید پوشاندن درز پنجره ها و درب هاست. برای جلوگیری از ورود سرما به داخل، از نوارهای باریک و مواد مخصوص پلاستیکی استفاده کنید تا درزهای باز کنار درب و پنجره را پر کند. |
-
تجمع در یک اتاق و بستن درب سایر اتاقها
- وقتی در فصل سرد زمستان یه یکباره گاز هم قطع میشود، بهترین ایده برای گرم کردن خانه و اهالی آن این است که همگی در یک اتاق جمع شده و سایر درب های خانه را ببندید.
- بهتر این است که دور هم جمع شوید و با استفاده از انواع زیرانداز و پتوی پشمی خودتان را گرم و با تماشای تلویزیون و بازی های دسته جمعی خودتان را سرگرم کنید.
-
پوشیدن انواع لباس گرم مثل کلاه و دستکش و شال گردن
- همیشه شال و کلاه گرم برای بیرون از خانه نیست، وقتی در سرمای زمستان گرفتار قطع گاز شده اید و امکان استفاده از وسائل گرمایشی گازی را ندارید، پوشیدن لباس گرم یکی از راهکارهای پیش روی شماست.
- با پوشیدن لباس گرم و پیچیدن خودتان توی پتوی پشمی و نشستن روی قالی پشمی میتوانید خودتان را تا زمان وصل مجدد گاز گرم نگه دارید.
-
استفاده از دستگاه بخور گرم
- برای گرم کردن خانه میتوانید از دستگاه بخور گرم استفاده کنید، که در گرم شدن فضای اتاق بسیار مؤثر است.
- در صورت نبود دستگاه بخور قرار دادن یک کتری آب گرم روی شعله اجاق برقی میتواند با جوشاندن آب و خروج بخار گرم، در گرم شدن هوای خانه مؤثر باشد.
-
نوشیدن چای گرم و مایعات داغ
- وقتی همه اقدامات لازم برای گرم کردن خانه به هنگام قطع گاز را انجام دادید، حالا وقت آن است که با استفاده از چای ساز برقی یک لیوان نوشیدنی گرم بنوشید.
- نوشیدن مایعات داغ کمک میکند تا اعضای داخلی بدن شما نیز گرم شود و کم کم احساس گرمای بیشتری کنید.
در همین رابطه بخوانید: |
نتیجه گیری:
بعد از نوشیدن چای داغ و اقدامات گفته شده برای گرم کردن خانه، امیدواریم قطع گاز در منطقه و محله شما موقتی و زود گذر بوده باشد و به سرعت گرما به خانهتان باز گردد.