بازارچه ساختمان

کدام سیستم گرمایشی برای خانه مناسب است؟

سیستم گرمایشی مناسب برای خانه

 

با نزدیک شدن به فصول سرد سال تب خرید سیستم گرمایشی برای خانه بالا می‌گیرد. سالیانه درصد بالایی از هزینه‌های انرژی مصرفی خانوار صرف گرمایش خانه می‌شود، به همین دلیل انتخاب سیستم گرمایشی مناسب با شرایط منزل اهمیت بالایی دارد. البته اگر قرار است انتخابی آگاهانه صورت بگیرد باید قبل از آن تمامی انواع سیستم‌های گرمایشی متداول در بازار را بشناسید، از نقاط قوت و ضعفشان اطلاع داشته باشید و در نهایت با توجه به تمام جوانب بهترین انتخاب را انجام دهید.

تصمیم‌گیری درست در انتخاب سیستم گرمایشی اهمیت بالایی دارد. چه بسا هزینه زیادی بکنید اما سیستم انتخابی‌تان مناسب خانه شما نباشد و هر کار کنید منزل آن‌طور که باید و شاید گرم نشود. یا از طرفی دیگر در هزینه اولیه صرفه‌جویی کنید، اما مصرف بالای انرژی در سال‌های استفاده از آن سیستم هزینه‌ بسیار بیشتری روی دستتان بگذارد. در این مطلب می‌خواهیم مروری داشته باشیم بر انواع سیستم‌های گرمایشی متداول و معایب و مزایایشان.

 

بخاری

مشهورترین و محبوب‌ترین سیستم گرمایشی برای خانه بخاری است. بخاری‌ها انواع مختلفی دارند که در ایران مدل‌های گازی عمومیت بیشتری دارد. مهم‌ترین ایراد بخاری‌ها در مقایسه با سایر سیستم‌های گرمایشی این است که دیوار و وسایل نزدیکشان را سیاه می‌کنند. ضمن اینکه معمولا فضای زیادی را اشغال می‌کنند و اگر درست نصب نشوند خطر گازگرفتگی بالایی دارند. البته با آمدن بخاری‌های برقی-گازی بخش عمده‌ای از این ایرادات برطرف شده، اما این بخاری‌ها معمولا قیمت بالاتری نسبت به مدل‌های گازی دارند.

بی‌دلیل نیست که این وسیله محبوب‌ترین وسیله‌ گرمایشی جهان است. بخاری‌ها بهره‌وری انرژی بالایی دارند و اجازه نمی‌دهند گرمای تولید شده به راحتی هدر برود. ضمن اینکه نحوه نصب و راه‌اندازی‌شان آسان است و معمولا نسبت به سایر وسایل گرمایشی قیمت کمتری دارند. هزینه تعمیر و نگهداری‌شان نیز کم است. همین مزایا بخاری را به انتخاب اول اکثر مردم برای گرمایش خانه تبدیل کرده است.

 

 

 

بخاری وسایل و دیوارهای نزدیکش را سیاه می‌کند، اما بهره‌وری انرژی بالایی دارد و نصب، تعمیر و نگهداری‌اش راحت است.

 

شومینه

شومینه شیک‌ترین سیستم گرمایشی موجود در بازار و در عین حال بی‌استفاده‌ترین آن‌هاست. تمام ویژگی‌های مثبت شومینه در یک کلمه خلاصه می‌شود: زیبایی! بنابراین اگر به جیبتان و گرم شدن خانه‌تان بیشتر از زیبایی اهمیت می‌دهید بهتر است سراغ این سیستم نروید.

شومینه در مصرف انرژی بسیار غیربهینه عمل می‌کند. مصرفش بالاست و نمی‌تواند خوب خانه را گرم کند. ضمن اینکه عمل احتراق شومینه در فضای باز صورت می‌گیرد به همین دلیل استفاده از آن خطر بروز آتش‌سوزی را به دنبال دارد. اگر هم بچه‌ها بازیگوشی کنند ممکن است به خودشان آسیب برسانند.

استفاده از شومینه مانند این است که بخاری را روشن کنید و پنجره خانه را باز بگذارید! زیرا با روشن کردن شومینه هوای سرد مرتب از دودکش آن وارد و هوای گرم از آن خارج می‌شود. حتی در خانه‌ای که کاملا عایق‌بندی شده مصرف انرژی شومینه نسبت به سایر سیستم‌های گرمایشی 30 درصد بیشتر است. پس بهتر است صحنه‌های جذابی را که در فیلم‌ها می‌بینید فراموش کرده و دنبال سیستم گرمایشی بهینه‌تری بروید.

 

 

 

شومینه با وجود ظاهر زیبا مصرف انرژی بالایی دارد و در ازای این مصرف گرمای چندانی نیز تولید نمی‌کند.

 

موتورخانه

سیستم گرمایشی موتورخانه معمولا در آپارتمان‌ها و مجتمع‌های مسکونی دارای 12 واحد به بالا کاربرد دارد. در این سیستم آب در موتورخانه گرم می‌شود و از طریق رادیاتور به واحدها منتقل می‌شود. سپس آب در لوله‌های تعبیه شده در هر واحد به گردش در می‌آید و به مرور گرمایش را از دست می‌دهد. بدین‌ ترتیب خانه گرم می‌شود.

سیستم موتورخانه بهره‌وری انرژی مناسبی دارد. فضایی از خانه‌ شما را اشغال نمی‌کند و توانایی گرمایش مناسبی دارد. اما این سیستم معایبی نیز دارد. از جمله نیاز به در نظر گرفتن محیطی نسبتا بزرگ برای موتورخانه، عدم انتقال یکنواخت حرارت و نیاز به لوله‌کشی زیاد در مجتمع‌ها. ضمن اینکه هزینه انرژی مصرفی به صورت مساوی بین ساکنین مجتمع تقسیم و در شارژ ماهیانه محاسبه می‌شود، در نتیجه برای صرفه‌جویی در هزینه‌هایتان استقلال ندارید. امروزه در بسیاری از خانه‌ها پکیج جای موتورخانه را گرفته است.

 

 

 

سیستم موتورخانه برای مجتمع‌های مسکونی با تعداد واحد بالا کاربرد دارد.

 

پکیج

پکیج‌ها از نظر نحوه عملکرد مشابه سیستم موتورخانه عمل می‌کنند، با این تفاوت که در سیستم موتورخانه برای تمامی واحدها از یک مخزن بزرگ استفاده می‌شود ولی در سیستم پکیج این مخزن به مخزن‌های کوچک‌تر تقسیم شده و در هر واحد یکی از آن‌ها قرار گرفته است.

پکیج به خاطر استفاده از سنسورهای هشداردهنده نسبت به سایر سیستم‌های گرمایشی ایمنی بالاتری دارد و بدون بو کار می‌کند. از طرفی چون در این سیستم هر واحد می‌تواند دمای هوا و آب گرم را مستقل از سایر واحدها تنظیم کند بهره‌وری بالاتری دارد. در ضمن آب در این سیستم هدر نمی‌رود زیرا در آشپزخانه و حمام مورد استفاده قرار می‌گیرد.

شاید هزینه انرژی مصرفی پکیج نسبت به بخاری بالاتر باشد، اما به خاطر حذف مسیر لوله‌کشی آب، حذف پمپ آب و استقلال در مصرف هر واحد نسبت به موتورخانه بسیار به‌ صرفه‌تر است. ضمن اینکه هم هزینه تعمیر و نگهداری این سیستم از موتورخانه کمتر است و هم برای تعمیر آن دردسر کمتری خواهید کشید. در واقع پکیج یکی از بهترین سیستم‌های گرمایشی حال حاضر بازار و جایگزینی مناسب برای سیستم موتورخانه محسوب می‌شود.

 

 

 

پکیج با وجود مصرف انرژی بیشتر نسبت به بخاری، با توجه به اشغال جای کمتر و سیاه‌ نکردن دیوارها بهترین انتخاب برای آپارتمان‌ها محسوب می‌شود.

 

گرمایش از کف

سیستم گرمایش از کف یکی از مدرن‌ترین و بهینه‌ترین سیستم‌های گرمایشی حال حاضر محسوب می‌شود. اساس کار این سیستم مانند سیستم پکیج و موتورخانه عبور دادن آب داغ از لوله‌ها و استفاده از گرمایی است که آب از دست می‌دهد. با این تفاوت که لوله‌های مذکور در کف کار گذاشته شده و دیده نمی‌شوند.

استفاده از سیستم گرمایش از کف مزیت‌های فراوانی دارد. این سیستم فضایی را اشغال نمی‌کند و گرمایشش یکنواخت است. ضمن اینکه چون دقیقا از کف شروع به گرم کردن فضا می‌کند، گرمای مطلوب‌تری را تولید می‌کند. همچنین به خاطر استفاده از تمام کف، گرمای تولیدی‌اش در مساحتی بسیار بالا پخش می‌شود.

سیستم گرمایش از کف را می‌توان به صورت دستی یا خودکار تنظیم کرد و برای هر اتاق مستقل از اتاقی دیگر برنامه‌ای خاص به آن داد. واحدهای آپارتمانی روی پیلوت به خاطر خالی بودن فضای زیر ساختمان همیشه در زمستان از سرمای شدید کف شکایت دارند. سیستم گرمایش از کف بهترین راه حل برای این مشکل است.

با این حال این سیستم نیز معایبی دارد. اول اینکه نسبت به سیستم‌های دیگر هزینه راه‌اندازی اولیه آن بالاست. دوم اینکه تعمیر آن به راحتی سیستمی مثل پکیج نیست. سوم اینکه به محض روشن کردن سیستم خانه گرم نمی‌شود. گاهی اوقات حدود یک ساعت طول می‌کشد تا گرما از مصالح کف عبور کند. بنابراین اگر سراغ گرمایش از کف می‌روید نباید انتظار گرم کردن فوری محیط را از آن داشته باشید.

 

 

 

سیستم گرمایش از کف گرمایی یکنواخت تولید می‌کند و فضایی اشغال نمی‌کند. با این حال تعمیر و نگهداری آن نسبتا هزینه‌بر است و به محض روشن شدن محیط را گرم نمی‌کند.

 

کدام سیستم گرمایشی را انتخاب کنیم؟

مطمئنا در انتخاب سیستم گرمایشی عوامل زیادی دخالت دارند. اینکه تا چه میزان می‌توانید برای راه‌اندازی سیستم هزینه کنید تاثیر زیادی در انتخابتان دارد. اما این نکته را از یاد نبرید که هزینه‌ اولیه بالا یا پایین به تنهایی نشانه خوب یا بد بودن یک سیستم نیست. سیستم گرمایشی خانه چیزی نیست که بخواهید هر سال یا حتی هر ده سال یک بار تعویضش کنید به همین دلیل مهم است که بدانید در طول دوره استفاده چه مقدار هزینه (از جمله هزینه مصرف انرژی و تعمیر و نگهداری) روی دستتان می‌گذارد.

در انتخاب سیستم گرمایشی به گرمای موردنیاز خانه‌تان نیز توجه کنید. اگر خانه‌تان چندان بزرگ نیست شاید با یک یا دو بخاری کوچک بتوانید محیطی کاملا گرم مهیا کنید و دیگر نیازی به سیستمی مانند پکیج نداشته باشید. پس مراقب باشید که بیش از نیازتان هزینه نکنید.

 

 

در همین رابطه بخوانید:

 

در نهایت اینکه قیمت سیستم‌های گرمایشی در فصل‌های سرد سال بالا می‌رود. اگر می‌توانید خریدتان را به تعویق بیندازید بهترین فرصت برای خرید سیستم گرمایشی جدید بعد از گذشت فصل سرماست.

 

جمع‌بندی

  • بخش عمده‌ای از هزینه‌ انرژی مصرفی خانوار صرف گرمایش خانه می‌شود، پس انتخاب سیستم گرمایشی مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است.
  • بخاری محبوب‌ترین سیستم گرمایشی حال حاضر ایران و جهان است. هزینه راه‌اندازی و تعمیر و نگهداری‌اش پایین است و بهره‌وری بالایی دارد ولی دیوارهای اطرافش را سیاه کرده و فضای زیادی را اشغال می‌کند.
  • شومینه ظاهری زیبا ولی بهره‌وری بسیار پایینی دارد.
  • موتورخانه برای مجتمع‌های مسکونی با تعداد واحد بالا کاربردی است و از نظر مصرف انرژی وضعیت خوبی دارد. با این حال هر واحد استقلال مصرفی ندارد.
  • پکیج سیستمی امن و با بهره‌وری بالاست. ضمن اینکه بر خلاف موتورخانه میزان مصرف هر واحد در کنترل خودش است.
  • گرمایش از کف پخش گرمای یکنواختی دارد، اما پس از روشن کردن سیستم مدتی طول می‌کشد تا شروع به گرم کردن خانه کند.
  • هزینه اولیه، هزینه‌های طول عمر و متراژ خانه از عوامل موثر در انتخاب سیستم گرمایشی مناسب است.

مطالب مرتبط

آشنایی بیشتر با انواع شومینه و نکاتی که باید رعایت کنید

  انواع شومینه خانگی جزو ضروریات گرمایشی منزل و از المان‌ها تزئینی هستند. اما سوالات درمورد این وسیله گرمایشی به نسبت سایر وسایل بیشتر است و طرز کارش پیچیده‌تر. از […]

چه زمانی باید به موتورخانه آپارتمان سرکشی کنیم

  ساختمان‌های زیادی از جمله بیمارستان‌ها، مدارس، آپارتمان‌ها و ادارات در کشور ما وجود دارند که مجهز به سیستم گرمایشی مرکزی و موتورخانه هستند و از شوفاژ به عنوان منبع […]

گرمایش از کف چیست؟

  چند سالی است که گرم کردن خانه از طریق کف طرفداران زیادی پیدا کرده است. مزایای زیاد گرمایش از کف باعث شده خیلی از افراد و صاحبخانه‌ها ترجیح دهند […]

شومینه یکی از وسایل گرمایشی و کاربرد آن در دکوراسیون

  یکی از وسایل گرمایشی محبوب در خانه‌ها شومینه است. شومینه انواع متفاوتی از جمله شومینه برقی و شومینه الکلی و شومینه هیزمی و شومینه گازی دارد که هر یک […]

برای حفظ انرژی گرمایی خانه در فصول سرد سال چه کنیم؟

  با آغاز فصل سرما حفظ انرژی گرمایی خانه تبدیل به یکی از مهم‌ترین دغدغه خانواده‌ها می‌شود. بسیاری از خانواده‌ها از مبلغ بالای قبض‌ گازشان شکایت دارند. عده‌ای هم می‌گویند […]

9 نظر در مورد : “کدام سیستم گرمایشی برای خانه مناسب است؟

  1. مطلبتون خیلی ناقصه
    بهترین سیستم گرمایش رو معرفی نکردین و اون Heat Pump یا پمپ حرارتی یا همون اسپیلت های دارای سیستم گرمایش هست البته در جاهای خیلی سرد باید به صورت ژئوترمال استفاده شود.

  2. بنده همونی هستم که در مورد بخاری های هرمتیک هوشمندکامنت گذاشتم یادم رفت یه چیزی رو بگم
    ضمنا گرمایش از کف چون سرعت پایینی داره مصرف انرژیش میره بالا پس واسه مناطق سردسیر خوب نیست درسته کف ساختمون رو گرم میکنه ولی چون پرتاب حرارتی نداره شاید نتونه همه جا خوب جواب بده مثلا واسه مناطق گرمسیر خوبه
    من خودم طرفدار بخاری هوشمند هستم ولی اگه توی مناطق گرمسیر زندگی می کردم پکیج و شوفاژ نصب می کردم و جواب میده توچنین مناطقی
    در ضمن اگه از گرمای زیاد عاجز هستین حتما بخاری هوشمند هرمتیک که می خرید رو مطابق سایز اتاق انتخاب کنید مثلا واسه هال و پذیرایی بخاری ۱۰۰۰۰ بخرید و واسه اتاق خواب ۱۲ متری بخاری ۶۰۰۰ و اتاق های کوچکتر ۴۰۰۰ و اینا
    که هم اذیتتون نکنه و هم مصرف انرژی کمتر هم بشه هر چند این بخاری ها مجهز به ترموستات هستند

    4
    2
  3. بخاری هوشمند هرمتیک بهترینه
    کم مصرف ترین و پربازده ترین سیستم گرمایشیه و چون فن داره وقتی میزنی سریعا کل ساختمان روگرم می کنه
    از لحاظ ایمنی با پکیج شوفاژ قابل رقابته چونکه دودکش کواکسیال یا دوجداره و فن دودکش داره یعنی اینکه محفظه احتراقش کاملا بستس و اکسیژن رو توسط دودکش دوجداره از فضای بیرون ساختمان میکشه و احتراق کامل در محفظه ای بسته انجام میشه سپس با فن اگزوز توسط جداره داخلی اون دودکش دوجداره محصولات احتراق رو به بیرون میرانه ، حتی اگه دودکشش رو هم در بیاری سنسور های اکسیژن و مونو اکسید و دی اکسید عمل می کنند و سیستم کاملا خاموش میشه و نمایشگر دیجیتالی ای که داره کد خطا نشون میده
    بعضی از بخاری های هوشمند هرمتیک دانگل وای فای دارند و به گوشی وصل میشن و میشه حتی از بیرون ساختمان بر بستر اینترنت کنترلشون کرد
    مصرف گازش هم یک چهارم بخاری های معمولی که کم مصرف ترینن هستش و همچنین به دلیل داشتن ترموستات دیجیتالی توسط این دستگاه مصرف گاز کمتر و گرمایش مطبوع تر هم میشه
    کلا یه سیستم ۱۰۰ درصد ایمن و بسیار هوشمند و فوق العاده کم مصرف و بسیار بسیار پر بازده هستش پس واسه ساختمون بیهوده هزینه پکیج و سیستم های گرمایش مرکزی نکنید و از این نوع بخاری به همراه آبگرمکن دیواری هوشمند هرمتیک استفاده کنید خیلی بهتره
    ما خودمون هم پکیج داریم هم بخاری هیتر هوشمند ولی اگه میدونستیم چقدر کارش درسته اصلا هزینه واسه پکیج نمی کردیم
    مارکش سپهرالکتریک هستش و خیلی خوبه

    5
    3
    1. سلام برای یک فضای ۱۵۰متری منطقه بسیار سرد اطراف تهران که فقط هفته ای یکشب میریم مناسب است امکان دارد از راه دور روشن بشود تا فضای منزل گرم شود وچندتا از این نوع لازم است حدود قیمت ؟

  4. ما هشت سال از سیستم گرمایش از کف استفاده میکنیم. واقعا عالیه ، به همه توصیه میکنم ،کم مصرف و بازده بالا ، توی زمستان هوای خونه همیشه بهاری و کاملا مطبوع است و در مقایسه با اطرافیان که از بخاری یا رادیاتور استفاده میکنن هم گرمای بهتری داریم هم قبض گازمون خیلی خیلی کمتر .

    10
    4
    1. بخاری هوشمند هرمتیک بهترینه
      کم مصرف ترین و پربازده ترین سیستم گرمایشیه و چون فن داره وقتی میزنی سریعا کل ساختمان روگرم می کنه
      از لحاظ ایمنی با پکیج شوفاژ قابل رقابته چونکه دودکش کواکسیال یا دوجداره و فن دودکش داره یعنی اینکه محفظه احتراقش کاملا بستس و اکسیژن رو توسط دودکش دوجداره از فضای بیرون ساختمان میکشه و احتراق کامل در محفظه ای بسته انجام میشه سپس با فن اگزوز توسط جداره داخلی اون دودکش دوجداره محصولات احتراق رو به بیرون میرانه ، حتی اگه دودکشش رو هم در بیاری سنسور های اکسیژن و مونو اکسید و دی اکسید عمل می کنند و سیستم کاملا خاموش میشه و نمایشگر دیجیتالی ای که داره کد خطا نشون میده
      بعضی از بخاری های هوشمند هرمتیک دانگل وای فای دارند و به گوشی وصل میشن و میشه حتی از بیرون ساختمان بر بستر اینترنت کنترلشون کرد
      مصرف گازش هم یک چهارم بخاری های معمولی که کم مصرف ترینن هستش و همچنین به دلیل داشتن ترموستات دیجیتالی توسط این دستگاه مصرف گاز کمتر و گرمایش مطبوع تر هم میشه
      کلا یه سیستم ۱۰۰ درصد ایمن و بسیار هوشمند و فوق العاده کم مصرف و بسیار بسیار پر بازده هستش پس واسه ساختمون بیهوده هزینه پکیج و سیستم های گرمایش مرکزی نکنید و از این نوع بخاری به همراه آبگرمکن دیواری هوشمند هرمتیک استفاده کنید خیلی بهتره
      ما خودمون هم پکیج داریم هم بخاری هیتر هوشمند ولی اگه میدونستیم چقدر کارش درسته اصلا هزینه واسه پکیج نمی کردیم
      مارکش سپهرالکتریک هستش و خیلی خوبه

      6
      7

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *