مسکن یکی از نیازهای اولیهی انسان و در رأس مهمترین نیازها قرار دارد و خرید مسکن ارزان قیمت یکی از دغدغههای مهم افراد به ویژه نسل جوان به شمار میرود. موارد مختلفی مثل قیمت زمین میتوانند در گران یا ارزان بودن قیمت مسکن تأثیرگذار باشند اما یکی از مهمترین این موارد، منطقهی جغرافیایی و امکانات شهری است که مسکن در آن قرار گرفته است. بیشک شناخت شهرهای ارزان کمک میکند تا تصمیمگیری بهتری داشته باشید.
همانطور که شهرها به مناطق مختلفی تقسیم میشوند و قیمت مسکن در این مناطق با هم تفاوت دارد، در استانهای کشور نیز برحسب موقعیت جغرافیایی و امکاناتی که دارند، قیمت مسکن متفاوت است. این امکانات شامل امکانات آموزشی، رفاهی، تفریحی، میزان اشتغال و… بوده که معمولاً در برخی شهرها نسبت به برخی دیگر تفاوت چشمگیری وجود دارد. در این مقاله قصد داریم به وضعیت مسکن در مناطق مختلف ایران بپردازیم و شهرهای ارزان قیمت و گران قیمت برای سکونت را بشناسیم.
شهرهایی با مسکن گران قیمت کدامند؟
بر طبق گزارش مرکز آمار شهرهای تهران، اصفهان، کرج، مشهد و تبریز به ترتیب گرانترین شهرهای ایران را تشکیل میدهند. شهر تهران به دلیل پایتخت بودن و میزان تمرکز بالای امکانات رتبهی نخست را دارد. شهر اصفهان نیز به دلیل میزان اشتغال ناشی از گردشگری و توریسم و همچنین سطح رفاه شهری در وضعیت مطلوبی قرار دارد. شهر کرج نزدیک پایتخت است و از امکانات رفاهی آن استفاده میکند. از طرفی فاصلهی آن تا پایتخت سبب شده که مشکلاتی از قبیل آلودگی هوا و ترافیک در آن کمتر باشد و همین مسئله سبب شده تا به موقعیتی ممتاز از نظر مسکونی تبدیل شود.
شهر مشهد به خاطر همجوار بودن با حرم مطهر امام رضا(ع) هر ساله پذیرای تعداد بالایی از زائران و توریستهای داخلی و خارجی است و همین مسئله برای ساکنان این شهر درآمدزایی بالایی را به دنبال دارد. همچنین توسعهی فضای شهری و تأسیس مرکز خریدهای بزرگ بر قیمت مسکن در این شهر تأثیر گذاشته است. شهر تبریز نیز از دیرباز مورد توجه حاکمان ایران بوده و در مقطعی از تاریخ نیز پایتخت بوده است. تبریز شهری توسعه یافته با موقعیتهای صنعتی، تجاری و کشاورزی بالا است و بسیاری از کارخانههای بزرگ کشور در آن قرار گرفتهاند.
اگرچه قیمت مسکن در هر شهر نسبت به مناطق مختلف متفاوت است، اما به طور کلی میتوان گفت که متوسط هزینههای مسکن در شهرهای گران قیمت از متوسط هزینه در شهرهای دیگر بسیار بالاتر است. به طوری که در این شهرها هزینههای مربوط به خرید یا اجاره مسکن به طور میانگین حدود ۶۰ درصد از درآمدهای خانوادهها را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که در شهرهای دیگر مسکن ارزان قیمت به میزان بیشتری وجود دارد و حدود ۲۰ درصد از درآمد خانوادهها را به خود اختصاص میدهد.
در همین رابطه بخوانید: |
شهرهایی با مسکن ارزان قیمت کدامند؟
شهر ایلام رتبهی اول را در بین شهرهای ارزان قیمت ، به خود اختصاص داده است. قیمت مسکن در ایلام به طور میانگین حدود نصف قیمت مسکن در شهر تهران است و همین مسئله سبب شده تا افرادی که به دنبال خانه ارزان قیمت در شهرهای دیگر هستند، به ایلام به عنوان یکی از گزینهها فکر کنند. همچنین شهرهای یاسوج در استان کهگیلویه و بویراحمد، بیرجند در خراسان جنوبی و بوشهر در استان بوشهر نیز از دیگر شهرهای ارزان قیمت هستند.
یکی از عواملی که سبب میشود تا خانه ارزان قیمت در برخی از استانها بیشتر وجود داشته باشد، میزان معاملهی مسکن است. در استانهای پرجمعیت معمولا میزان معامله بالاتر است و تقاضای بیشتری برای مسکن وجود دارد؛ به همین دلیل هزینههای مسکن در این شهرها نسبت به شهرهایی با جمعیت کم، بیشتر است. به طور کلی برای شهرهای ارزان قیمت نمی توان یک آمار دقیق ارائه داد؛ زیرا تعداد این شهرها بسیار زیاد است و هزینههای مربوط به مسکن در آنها اختلاف بسیار کمی دارد.
شهر ایلام رتبهی اول را در بین شهرهای ارزان قیمت ، به خود اختصاص داده است. قیمت مسکن در ایلام به طور میانگین حدود نصف قیمت مسکن در شهر تهران است و همین مسئله سبب شده تا افرادی که به دنبال خانه ارزان قیمت در شهرهای دیگر هستند، به ایلام به عنوان یکی از گزینهها فکر کنند. |
چه عواملی سبب گرانی یا ارزانی شهرها میشوند؟
-
قیمت زمین
یکی از اصلیترین مواردی که بر قیمت مسکن تأثیر میگذارد، قیمت زمین است. شهرهایی که در آنها زمینهای مسکونی بیشتری وجود داشته باشد، مسکن ارزان قیمت نیز در آنجا بیشتر یافت خواهد شد. معمولاً در شهرهای بزرگ زمین با کاربری مسکونی کمتر وجود دارد و زمینها عمدتاً توسط سرمایهداران خریداری شده و دارای کاربری تجاری هستند. به همین دلیل تعداد مسکن ارزان قیمت در این شهرها کمتر است.
-
میزان توسعهیافتگی
همچنین توسعهیافتگی شهرها نیز بر وضعیت قیمت مسکن تأثیرگذار است. زندگی در شهرهایی که جمعیت بالاتری دارند، به دلیل توسعهی زیرساختهای شهری از رفاه بیشتری برخوردار است و همین مسئله قیمت مسکن را تحتالشعاع قرار میدهد. این در حالی است که در شهرهای با جمعیت کم به دلیل عدم وجود برخی نیازها، مشاغل مربوطه نیز شکل نمیگیرند و در نتیجه افراد برای رفع نیازهای خود در زمینههای مختلف مجبورند به شهرهای دیگر مسافرت و یا حتی مهاجرت کنند.
-
وجود امکانات
وجود امکانات دیگر مانند فرصتهای آموزشی و امکانات رفاهی، گردشگری، زیرساختهای شهری و… از جمله عواملی هستند که بر قیمت مسکن تأثیر میگذارند. ذکر این نکته ضروری است که وقتی از مسکن ارزان قیمت و یا شهرهای دارای خانه ارزان صحبت میکنیم، لزوماً به این معنی نیست که وضعیت کلی زندگی نامناسب و امکانات شهری در این شهرها کم است؛ بلکه منظور اشاره به تفاوتهای شهرهاست و طبیعی است که افراد مختلف برحسب نیازهای خود و امکانات شهری که به آن نیاز دارند، محل سکونتشان را انتخاب میکنند.
-
ثبات اقتصادی
البته به تمام عوامل بالا باید وضعیت ثبات اقتصادی را نیز اضافه کرد. در کشور ما با تغییر سیاستهای مسکن در دورههای مختلف قیمت مسکن دستخوش تغییرات گوناگون میشود و مسائلی مانند دستمزد کارگران، قیمت مصالح و… ممکن است در منطقهای نسبت به منطقهی دیگر تفاوت داشته باشند. حتی گاهی مسکن ارزان قیمت در یک استان به دلیل احداث یک کارخانه یا پالایشگاه به مسکنهای گرانی تبدیل شوند. بنابراین توجه به وضعیت لحظهای بازار نیز مهم است و افراد متقاضی مسکن قبل از هر اقدامی به منظور یک برآورد درست باید اطلاعات بروز را از نهادهای مربوطه جویا شوند.
ممنون از مطلبتون
ممنون میشم همچین مطلبی برای شهرهای کشورهای دیگه نیز قرار بدین