در این گزارش به مرور اتفاقات و اخبار بازار مسکن در تاریخ ۵ دی ۷ میپردازیم. اخبار امروز به تورم ملکی ماهانه و بودجه مسکن سال ۹۸ و وضعیت تورمی قیمتها در بازار مسکن و سوداگری در مسکن و قیمت هر مترمربع واحد مسکونی میپردازد.
رشد قیمت مسکن در تهران متوقف میشود؟
افکارنیوز در گزارشی نوشت: شیب تغییرات ماهانه قیمت مسکن در تهران در آخرین ماه پاییز، نزولی شد. تورم ملکی ماهانه در پایتخت به کمتر از ۵ درصد در آذر امسال رسید که کمترین افزایش ماهانه قیمت طی ۸ ماه گذشته بوده است.
وضعیت تورم ملکی ماهانه میتواند تا پایان سال به ثبات قیمت (تورم صفر) بینجامد. طبق اعلام دفتر اقتصاد مسکن، متوسط قیمت هر متر مربع آپارتمان در تهران به ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسیده است. معاملات خرید آپارتمان در ماه گذشته، وضعیت «نقطه کف» را که در آبان به ثبت رسید، حفظ کرد.
پاییز بازار مسکن شهر تهران با فرود تورم ملکی ماهانه در پایتخت به پایان رسید. اطلاعات مربوط به جزئیات قیمت و حجم معاملات مسکن شهر تهران در آخرین ماه فصل پاییز که روز گذشته از سوی دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی منتشر شد نشان میدهد همزمان با وقوع دو رخداد مهم در بازار مسکن آذرماه ۹۷، بازار خرید و فروش آپارتمان در پایتخت برای تخلیه حباب آماده میشود.
اولین رخداد به «حفظ وضعیت معاملات مسکن در نقطه کف به لحاظ تعداد معاملات خرید مسکن در آذرماه» مربوط میشود و رخداد دوم به «چرخش مسیر تورم ملکی ماهانه» در همین ماه برمیگردد. آذرماه امسال، مجموعا ۵ هزار و ۸۹۶ معامله خرید مسکن در شهر تهران به ثبت رسید که تنها ۷/ ۰ درصد معادل کمتر از ۱۰۰ واحد مسکونی با آمار مربوط به تعداد معاملات مسکن شهر تهران در آبان ماه ۹۷ –ماه قبل از آن-فاصله دارد و از آن کمتر است…
شارژ مسکن در بودجه ۹۸
دنیای اقتصاد در گزارشی به جزئیات بودجه مسکن در سال ۹۸ پرداخته و نوشت: جزئیات لایحه بودجه سال ۹۸ که روز گذشته برای بررسی و تصویب، از سوی دولت به مجلس ارائه شد حاوی برنامهای چهار بندی برای شارژ مالی دستکم ۱۰ هزار میلیارد تومانی بخش بودجه مسکن است.
بررسیهای «دنیای اقتصاد» از جزئیات لایحه بودجه سال ۹۸ نشان میدهد شارژ حداقل ۱۰ هزار میلیارد تومانی بخش بودجه مسکن در این لایحه در قالب برنامهای پنج وجهی به منظور حمایت از دو سمت عرضه و تقاضای مسکن در سال آینده از سوی دولت پیشنهاد شده است.
عمده تمرکز این برنامه بر حمایت از تامین مالی عرضه مسکن برای شارژ مالی مورد نیاز به منظور کمک به تکمیل و تحویل واحدهای باقی مانده مسکن، ساخت ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در بافت فرسوده شهری در قالب طرح ملی بازآفرینی شهری، ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در شهرهای جدید و ۱۰۰ هزار واحد مسکن اجتماعی و حمایتی از سوی بنیاد مسکن در شهرهای کوچک، قرار دارد؛
با این حال، در این لایحه منابع کمکی به منظور شارژ صندوق پسانداز مسکن خانهاولیها(در قالب برنامه حمایت از سمت تقاضای مسکن) پیشنهاد شده است تا از این طریق امکان پرداخت وام مسکن به گروههای بیشتری از خانهاولیها فراهم شود.مطابق با برنامههای تدارک دیده شده برای بخش مسکن قرار است تا پایان برنامه ششم توسعه، سالانه ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در بافتهای فرسوده شهری ساخته شود؛ همچنین قرار است به منظور ایجاد اختلاط جمعیتی در شهرهای جدید بخشی از زمینهای موجود در این شهرها برای ساخت ۲۰۰ هزار واحد مسکونی طی دو سال به منظور واگذاری آنها به گروههای درآمدی متوسط، اختصاص یابد که ۱۰۰ هزار واحد از مجموع ۲۰۰ هزار واحد در نظر گرفته شده قرار است در سال ۹۸ احداث شود…
نرخ تورم در بخش مسکن تا آخر سال به چه رقمی میرسد؟
اقتصادنیوز نوشت: شیب تغییرات ماهانه قیمت مسکن در تهران در آخرین ماه پاییز، نزولی شد. تورم ملکی ماهانه در پایتخت به کمتر از ۵ درصد در آذر امسال رسید که کمترین افزایش ماهانه قیمت طی ۸ ماه گذشته بوده است.
این وضعیت میتواند تا پایان سال به ثبات قیمت (تورم صفر) بینجامد. طبق اعلام دفتر اقتصاد مسکن، متوسط قیمت هر متر مربع آپارتمان در تهران به ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسیده است. معاملات خرید آپارتمان در ماه گذشته، وضعیت «نقطه کف» را که در آبان به ثبت رسید، حفظ کرد.
پاییز بازار مسکن شهر تهران با فرود تورم ملکی ماهانه و وضعیت تورمی قیمتها در پایتخت به پایان رسید. اطلاعات مربوط به جزئیات قیمت و حجم معاملات مسکن شهر تهران در آخرین ماه فصل پاییز که روز گذشته از سوی دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی منتشر شد نشان میدهد همزمان با وقوع دو رخداد مهم در بازار مسکن آذرماه ۹۷، بازار خرید و فروش آپارتمان در پایتخت برای تخلیه حباب آماده میشود.
اولین رخداد به «حفظ وضعیت معاملات مسکن در نقطه کف به لحاظ تعداد معاملات خرید مسکن در آذرماه» مربوط میشود و رخداد دوم به «چرخش مسیر تورم ملکی ماهانه» در همین ماه برمیگردد. آذرماه امسال، مجموعا ۵ هزار و ۸۹۶ معامله خرید مسکن در شهر تهران به ثبت رسید که تنها ۷/ ۰ درصد معادل کمتر از ۱۰۰ واحد مسکونی با آمار مربوط به تعداد معاملات مسکن شهر تهران در آبان ماه ۹۷ –ماه قبل از آن-فاصله دارد و از آن کمتر است؛
این موضوع نشان میدهد روند ریزش تعداد معاملات خرید مسکن در شهر تهران که در شکل افت سریالی تعداد معاملات از خرداد ماه امسال آغاز شده بود و در آبان به نقطه کف رسید، در آذر ماه بهطور نسبی متوقف شده است. از این رویداد میتوان بهعنوان حفظ وضعیت معاملات مسکن در نقطه کف به لحاظ تعداد معاملات خرید آپارتمان در آذرماه یاد کرد. با این حال، رصد تحولات مربوط به حجم معاملات خرید مسکن در شهر تهران در آذرماه امسال از کاهش ۶۲ درصدی تعداد معاملات خرید آپارتمان در این ماه در مقایسه با مدت مشابه سال قبل –آذرماه ۹۶- حکایت دارد. آذرماه سال گذشته،در حالی ۱۵ هزار و ۶۶۷ معامله خرید مسکن در شهر تهران به ثبت رسید که کارشناسان این ماه را استارت یا نقطه شروع رونق کامل در بازار معاملات مسکن شهر تهران پس از اتمام دوره پیشرونق میدانند…
بازار مسکن قرمز شد
خبرگزاری ایسنا در گزارشی به بررسی تورم ملکی ماهانه در بازار مسکن پرداخته و مینویسد: رکود تورمی و وضعیت تورمی قیمتها که هماکنون بازار مسکن با آن مواجه شده حاکی از آن است که این بازار در هر دو سوی عرضه و تقاضا در اختیار سرمایهگذاران قرار دارد و احتمالا در پس این افزایش اسمی قیمت، رکود ۱۰ تا ۱۲ فصلی نهفته که در نهایت با ورود تقاضای واقعی رونق می گیرد.
به گزارش ایسنا، کارشناسان، روند فعلی بازار مسکن را با توجه به آمارها به سمت رکود مطلق ارزیابی می کنند. آبان ماه سال جاری قیمت مسکن شهر تهران با رشد ۹۱ درصدی نسبت به ماه مشابه سال قبل به میانگین ۹ میلیون و ۱۸۰ هزار تومان در هر متر مربع رسید و همین موضوع به افت ۵۴ درصدی معاملات منجر شد. بررسیهای میدانی حاکی از آن است که با فروکش کردن التهاب بازارهای ارز و طلا، سرمایهگذاری این بازارها به بخش مسکن شیفت شده اند و عمده خرید و فروش ملک در بخش تقاضای سوداگرانه انجام می شود. پارادوکس موجود از کاهش معاملات در برابر رشد قیمتها به این مفهوم است که فروشندگان حرفه ای تورم ملکی ماهانه و وضعیت تورمی قیمتها را رقم میزنند. معدود متقاضیان مصرفی نیز به خرید آپارتمانهای ۱۶ سال به بالا روی آوردهاند که سهم معاملات این گروه از کل معاملات را نسبت به زمان مشابه سال قبل چهار درصد افزایش داده اند.
آذر ماه سال گذشته معاملات مسکن شهر تهران ۵۰ درصد افزایش پیدا کرد و قیمتها رشد نسبتا پایین ۱۵ درصد را نشان داد که بهترین شکل از رونق بازار مسکن بود. اما هم اکنون شرایط معکوس و با وجود افت ۵۴ درصدی خرید و فروش، دماسنج قیمت، قرمز شده است. بر اساس رفتار معمول بازار مسکن طی ادوار گذشته این بازار پس از یک دوره رکود ۱۰ تا ۱۲ فصلی وارد رونق می شود. محاسبه ورود به دوره رکود از زمان ثبات قیمتها صورت می گیرد وزمان ورود به دوره رونق بازار مسکن به طول رکود غیرتورمی بستگی دارد…
مهار سوداگری مسکن با تصویب CGT
خبرگزاری مهر نوشت: بررسی طرح مالیات بر عایدی سرمایه امروز در کمیسیون عمران مجلس آغاز می شود؛ در صورت تصویب و ارسال این طرح به صحن علنی و تصویب نهایی ، برقرار شدن این مالیات سوداگری در مسکن را مهار میکند.
طرح مالیات بر عایدی سرمایه مسکن و املاک برای مهار سوداگری در مسکن در کمیسیون عمران مجلس بررسی خواهد شد. این طرح چند هفته قبل در کمیسیون اقتصادی بررسی و تقریبا بدون مخالف تصویب شد و قرار است امروز در کمیسیون اصلی (عمران) بررسی شود که در صورت تصویب در این کمیسیون، به صحن علنی مجلس خواهد آمد.
لزوم وضع مالیات بر عایدی مسکن که بارها از سوی کارشناسان اقتصادی مطرح شده، سوداگری در مسکن و معاملات سوداگرایانه و متعدد از سوی یک نفر در زمان های کوتاه را مهار خواهد کرد و یکی از ابزارهای کنترل قیمت مسکن است که به علت مخالفت عباس آخوندی وزیر مستعفی راه و شهرسازی، اجازه پیگیری آن به صورت لایحه از سوی دولت داده نشد و نهایتا نمایندگان مجلس آن را از کانال طرح در دستور کار قرار دادند.
مهدی غلامی کارشناس اقتصاد مسکن در همین رابطه گفت: در سرمایه گذاری های مولد، تولید و عرضه واحدهای مسکونی برای افراد سود و منفعت خواهد داشت. در طرح پیشنهادی نمایندگان مجلس سرمایه گذاری های مولد نه تنها متضرر نمی شوند، بلکه قرار است با حذف مالیات بر ساخت مسکن، این افراد بهره بیشتری از سرمایه گذاری خود در بخش تولید کشور داشته باشند.
وی ادامه داد: در صورت اجرای این مالیات، بهره مندی رانت خواران نیز محدود می شود. یکی از متداول ترین رانت خواریها در کشور استفاده از رانت اطلاعاتی است. سودجویان با استفاده از ارتباطات خود، از طرح های عمومی کشور که قرار است در آینده ایجاد شود، با خبر می شوند و زمین ها و خانه های اطراف این طرح ها را به ثمن بخس و با بهای اندک از مردم خریداری می کنند و در زمان مقتضی، بعد از تکمیل طرح، با قیمت های چند برابر به فروش می رسانند. مالیات بر عایدی املاک با این گونه استفاده های نادرست و سوداگری در مسکن نیز مقابله خواهد کرد.
مدیر گروه مسکن مرکز مطالعات اقتصادی دانشگاه علم و صنعت ضمن بیان تجربه موفق بیش از ۵۰ کشور توسعه یافته و در حال توسعه در اجرای این مالیات، گفت: این مالیات که با عنوان (CGT) در دنیا شناخته می شود، قدیمی ترین مالیات حوزه املاک است و سابقه اجرای آن بعضا به ۱۰۰ سال هم می رسد…
اختلاف ۱۸ میلیون تومانی قیمت مسکن در گرانترین و ارزانترین منطقه تهران
خبرگزاری تسنیم در گزارشی به اختلاف فاحش قیمتی مسکن در شمال و جنوب شهر تهران پرداخته و مینویسد: بررسی آمار وزارت راه و شهرسازی حاکی از آن است که اختلاف قیمت مسکن در گرانترین و ارزانترین منطقه پایتخت متری ۱۸ میلیون و ۱۱۵ هزار تومان است.
در فروردین ماه امسال متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در منطقه یک تهران 11 میلیون و 773 هزار تومان بود که در ماه بعدی یعنی اردیبهشت به 12 میلیون و 600 هزار تومان افزایش یافت. این رشد قیمت در ماه بعدی بهار و تابستان 97 همچنان ادامه داشت به طوریکه در شهریور امسال متوسط قیمت به 17 میلیون و 771 هزار تومان افزایش یافت.
در پاییز نیز این روند تدام یافت و طی آذرماه متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در منطقه یک با ثبت یک رکورد جدید به 22 میلیون و 255 هزار تومان رسید. حدود 89 درصد افزایش قیمت نسبت به اولین ماه بهار امسال.
از سوی دیگر قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در منطقه 18 بهعنوان ارزانترین منطقه تهران بر اساس آمار رسمی وزارت راه و شهرسازی طی فروردین امسال 2 میلیون و 638 هزار تومان بود. افزایش قیمت مسکن در این منطقه به صورت آرام و پیوسته در بهار و تابستان ادامه داشت و در شهریورماه به 3 میلیون و 470 هزار تومان رسید…