خرید جهیزیه عروس و تهیۀ لوازمی که برای آغاز زندگی جدید و مشترک یک زوج لازم است، جزو اولین مسائلی است که افراد پس از رسیدن به توافق ازدواج به آن فکر میکنند. البته در سالهای اخیر لیست این وسایل از موارد و لوازم ضروری فراتر رفته و گاهی خریدهایی را شامل شده است که فقط جنبۀ تزئینی یا به اصطلاح لوکس داشتهاند.
شاید خیلی از زوجهای جوان و حتی خانوادههای آنها در این مرحله سردرگم شوند و نتوانند تصمیم بگیرند کدام وسایل غیرضروری جهیزیه را میشود از لیست خرید حذف کرد. زمانی که این لیست به دقت و با توجه به بودجۀ در دسترس نوشته شود، میتوان با حذف اقلام غیرضروری اقدام به تهیۀ وسایل ضروری با کیفیت بهتر و عمر مفید بالاتر کرد.
در این متن سعی میکنیم تعریف درستی از لوازم ضروری و غیرضروری جهیزیه ارائه بدهیم؛ هرچند که برای این موضوع هیچ «باید و نباید» و قانون خاصی وجود ندارد و در نهایت خواستۀ خود افراد اهمیت دارد.
تعریف جهیزیه
جهیزیه همان وسایلی است که برای شروع زندگی مشترک تهیه میشوند. هرچند از نظر عرفی و آنچه رایج است معمولا خانوادۀ عروس بخش بیشتر این وسایل را خریداری میکنند؛ اما از نظر قانونی چنین اجباری وجود ندارد.
البته فهرست جهیزیه عروس و تعداد و انواع اقلام در آن، برای بسیاری خانوادهها و طی سالیان متمادی نشانهای از جایگاه و ارزش اجتماعی و اقتصادی خانوادۀ عروس بوده است؛ اما اگر به هدف اصلی آن دقت کنیم متوجه میشویم بسیاری از «ریخت و پاشها» ضروریتی نداشته و فقط هزینۀ اضافی است.
با توجه به کوچکتر شدن خانههای امروزی، وضعیت متزلزل اقتصادی اکثر اقشار جامعه، تغییر سلیقهها و اولویتها، بیشتر شدن هزینههای دیگر مانند تامین مسکن و نیازهای متفاوت خانوادهها در عصر حاضر، میتوانیم تغییراتی در این فهرست داده و حتی برخی وسایل را حذف کنیم.
توجه داشته باشید که پس از شروع زندگی مشترک و پشت سر گذاشتن هزینههای سنگین اولیه، شما میتوانید به تدریج وسایلی را که از فهرست جهیزیه حذف کردهاید و آن زمان غیرضروری دانستهاید، خریداری کنید. قرار نیست برای همیشه از آنها چشم بپوشید، بلکه قرار است هزینههای شروع زندگی مشترک را متعادلتر کنید.
فهرست جهیزیه عروس و تعداد و انواع اقلام در آن، برای بسیاری خانوادهها و طی سالیان متمادی نشانهای از جایگاه و ارزش اجتماعی و اقتصادی خانوادۀ عروس بوده است؛ اما اگر به هدف اصلی آن دقت کنیم متوجه میشویم بسیاری از «ریخت و پاشها» ضروریتی نداشته و فقط هزینۀ اضافی است. |
چگونه لوازم غیرضروری جهیزیه را مشخص کنیم؟
شاید برای مشخص شدن لوازم غیرضروری، بهتر باشد ابتدا لیست لوازم ضروری را تهیه کنید!
تصور کنید قرار است در یک خانۀ دانشجویی زندگی کنید. در این حالت چه چیزهایی لازم است؟ مسلما فکر شما سمت آباژورهای خاص و تابلوهای گرانقیمت و ظروف پذیرایی لوکس نمیرود. پس با این روش میتوانید لوازم بسیار حیاتی را مشخص کنید.
بهتر است ذهن خود را بخش به بخش و اتاق به اتاق در خانۀ جدید بگردانید. از آشپزخانه شروع کنید. یخچال، اجاق گاز و ماشین لباسشویی بیشک لازم و ضروری هستند. اما آیا ابعاد آشپزخانۀ شما اجازه میدهد یک میز صبحانهخوری دونفره هم داخل آن بگذارید؟ به احتمال زیاد پاسخ منفی است. پس این مورد از لیست حذف میشود، هرقدر هم که ایدۀ قشنگی باشد!
در اتاق خواب به تخت، کمد لباس، میز و آینه و کشوهای پاتختی نیاز دارید. آیا اتاقخواب ِ خانهای که قرار است در آن ساکن شوید دارای کمد دیواری است؟ کمدهای آن به اندازه کافی جادار هست؟ اگر بله، پس میتوانید کمد مجزا را از فهرست اتاقخواب حذف کنید.
در اتاق نشیمن و پذیرایی چه اتفاقاتی قرار است بیوفتد؟ سلیقۀ شخصی خودتان برای دکوراسیون و چیدمان به چه شکل است؟ اگر دوست دارید فضای خانه خلوتتر و دلبازتر باشد، لازم نیست به حرف کسانی گوش بدهید که پیشنهاد خرید بوفه و مبلمان حجیم و جاگیر میدهند.
سوال دیگری که میتوانید از خودتان بپرسید این است که چند سال قرار است در همین خانه ساکن باشید؟ اگر صاحب ِخانه هستید یا احتمال میدهید بتوانید چندین سال را در همین خانۀ اولیه سکونت داشته باشید، میتوانید تعداد، ابعاد و حتی نوع وسایل را با توجه به آن خریداری کنید.
به طور مثال اگر خانه دو خوابه است، وسایل بیشتری برای خواب دوم تهیه کنید. اما اگر احتمال میدهید سال بعد به خانۀ دیگری بروید که معلوم نیست یک یا دو خوابه باشد، پس خواب دوم فعلی را خیلی مجهز نکنید.
پس از مشخص شدن اقلام اصلی و ضروری، چند بار دیگر این لیست را چک کنید. از دیگران مشورت بگیرید. سعی کنید برای تعیین لوازم ضروری از کسانی مشورت بگیرید که چندین سال از ازدواجشان گذشته است. اما برای آنکه بدانید بهتر است هر وسیله را از کجا بخرید، از تازه عروس و دامادها کمک بگیرید! آنها پیش از شما قیمت و کیفیت خیلی از مغازهها و بازارها را بررسی کردهاند.
سبک زندگی خود رادر نظر داشته باشید
این مورد بیش از خیلی موارد دیگر به شما کمک میکند که لوازم غیرضروری را بشناسید و آنها را از لیست جهیزیه حذف کنید.
آیا خانم هم بیرون از خانه شاغل است؟ پس دیگ زودپز و دستگاه آرامپز میتواند از لوازم ضروری برای آشپزی به حساب بیاید. اما اگر خانم خانهدار است یا شغلی دارد که به واسطۀ آن ساعات زیادی را بیرون از خانه نمیگذراند، پیشنهاد میشود چنین لوازمی از فهرست آشپزخانه حذف شود.
آیا قرار است مهمانهای زیادی داشته باشید؟ به احتمال زیاد خیر. این روزها با مشغلۀ زیاد زوجها، کوچکتر شدن خانهها و تغییراتی که در فرهنگ دیدوبازدید ایجاد شده است، شما حداقل تا چند سال اولیۀ پس از ازدواج مهمانیهای بزرگ نخواهید گرفت. پس لازم نیست چندین دست ظروف پذیرایی و سرویسهای غذاخوری مختلف تهیه کنید. حتی میتوانید به جای یک دست مبل کامل، یک نیمست تهیه کنید.
آیا زیاد اهل برنامههای تلویزیونی یا دیدن فیلم هستید؟ پس حتما دوست دارید ابعاد تلویزیونی که میخرید بزرگ باشد. در غیر این صورت، تلویزیونهای بزرگ و مجهز به انواع باندها و سینمای خانگی فقط خرج و هزینۀ غیرضروری محسوب میشود و میتوان آن را از لیست جهیزیه حذف کرد.
پیرو مد نباشید
تامین هزینههای مربوط به شروع زندگی مشترک، میتواند کار دشواری باشد. در زمینۀ جهیزیه نیز باید توجه داشته باشید که تقریبا تمام لوازم مورد نیاز زندگی دو نفر باید از صفر تهیه و خریداری شود. پس به اصول پایه توجه کنید و پیرو مد نباشید.
اشتباه نکنید! منظور این نیست که حس زیباییپسندی خود را کنار بگذارید. اتفاقا آن را به کار ببرید و سلیقۀ شخصی خودتان را وارد عمل کنید. مد امروز هست و فردا چیز دیگری است. اما سلیقۀ خودتان میتواند چندین سال یکسان باقی بماند.
در طی سالهای پس از ازدواج، شما میتوانید به تدریج برخی وسایل را تعویض کرده یا چیزهایی را تهیه کنید که از ابتدا نگرفته بودید. آن زمان دست شما از لحاظ اقتصادی بازتر است، چون قرار نیست تمام وسایل زندگی را یکجا عوض کرده یا از اول بخرید.
پس اگر مد سال برای مبلمان به طور مثال نارنجی است (و این رنگ مورد علاقۀ خودتان برای روکش مبلها نیست)، ذهنتان را از تصاویر اینترنتی و مجلات دکوراسیونی که چیدمان مد سال را ارائه میدهند خالی کنید و به دنبال چیزی بروید که ذهن و قلب خودتان دو نفر را راضی و خوشحال میکند.
برای مشخص کردن اقلام ضروری و غیرضروری در لیست جهیزیه عروس، به سبک و نوع زندگی خود و البته سلیقۀ فردیتان توجه کنید. بسیاری از لوازم ضروری برای خانواده الف اصلا کاربردی برای خانوادۀ ب نخواهد داشت. |
چه وسایلی را میتوان تقریبا برای تمام تازه عروس و دامادها غیرضروری دانست؟
پیش از این سعی کردیم شما را با روشها و دیدگاههایی آشنا کنیم که بتوانید به شخصه و با توجه به سبک زندگی خود، اقلام غیرضروری را مشخص کنید.
اما بنا به تجربۀ چندین زوج حداقل در ده سال گذشته، برخی وسایل هستند که قطعا غیرضروری محسوب میشوند؛ مگر آنکه شرایط و نوع زندگی شخصی شما چیز دیگری طلب کند.
در ادامه برخی از این وسایل را معرفی میکنیم:
اجاقگاز فردار
این روزها دیگر همه ماکروویو، فر برقی، سولاردوم یا وسایلی شبیه به آن را تهیه میکنند که بسیار هم کاربردی هستند. اگر شما استفادۀ مداوم و به خصوصی از فر اجاقگاز ندارید و امورات معمولیتان با وسایل دیگر انجام میشود، برای چنین اجاقهایی هزینه نکنید.
یک اجاق صفحهای که روی کابینت قرار میگیرد هم فضای کمتری اشغال میکند و هم ارزانتر است.
بوفه و ویترین
هنوز هم بسیاری افراد داشتن یک بوفه پر از ظروف و مجسمههای گرانقیمت را میپسندند. اما بهتر است در نظر داشته باشید بوفهها فضای زیادی اشغال میکنند و جز جنبۀ نمایشی، مورد مصرف دیگری ندارند. شاید بتوانید برای نمایش ِ آن چند ظرف یا مجسمۀ دلخواه خود، از قفسهها و شلفهای دیواری که ابعاد و طراحیهای مختلف دارند استفاده کنید.
چندین سرویس پختوپز و غذاخوری
واقعبین باشید، مگر قرار است در آن واحد چند مهمان برای صرف غذا به خانۀ شما بیایند؟ آیا واقعا لازم است سرویس غذاخوری هجده نفره تهیه کنید؟ آیا به بیش از یک سرویس قابلمه و چند قابلمه یا تابۀ تک نیاز پیدا میکنید؟
این اقلام برای شروع زندگی نه تنها به نظر غیرضروری میرسند، بلکه بسیار جاگیر هم هستند و این خود معضل دیگری است.
میز غذاخوری بیش از 6 نفره
با استناد به همان دلیل قبلی، بهتر است برای میز غذاخوری بزرگ هزینه نکنید. این میزها نه تنها هزینۀ بالایی دارند، بلکه برای اکثر آپارتمانهای امروزی بسیار بزرگ و دستوپاگیر به حساب میآیند و دست شما را برای اعمال دکوراسیون دلخواه میبندند.
وسایلی نظیر ساندویچساز، سرخکن و قهوهساز
تصمیمگیری برای این مورد هم باز به سبک زندگی شما برمیگردد. اگر واقعا به چنین وسایلی (که میتواند لیستی بسیار طولانی داشته باشد) نیاز دارید، حتما با توجه به بودجۀ خود یک مدل آن را انتخاب کرده و بخرید. اما بسیاری از افراد عنوان کردهاند که چنین وسایلی عملا کاربردی در آشپزخانهشان نداشتهاند.
رختخواب اضافه برای بیش از دو نفر
این روزها دیگر کمتر کسی برای شب ماندن به خانۀ دیگران میرود، اما خب نمیشود احتمال آن را کاملا منتفی دانست. رختخواب اضافه تهیه کنید، اما یک کمد کامل را به آن اختصاص ندهید!
یخچال و فریزر جدا
یخچال و فریزر جدا جای زیادی اشغال میکنند و گرانتر هم هستند. این روزها با توجه به این موضوع که اکثر مواد خوراکی مورد احتیاج در تمام طول سال در دسترس هستند، دیگر نیاز چندانی به فریزر جداگانه و بزرگ احساس نمیشود.
پردۀ والاندار، فرش دستباف
اگر شما هم ترجیح میدهید زندگیتان را سادهتر شروع کنید، احتمالا بتوانید از پردهها و فرشهای گرانقیمت صرفنظر کنید. این روزها فرشهای ماشینی هم با انواع طرحها و کیفیتها در بازار هست که میتواند سلیقۀ شما را تامین کند و هزینۀ کمتری هم به همراه داشته باشد.
وسایل دکوری جزئی
شاید یک آباژور کوچک برای اتاق پذیرایی یا چند تابلوی کوچک برای اتاقخواب در وهلۀ اول زیاد پرهزینه به نظر نیایند، اما جمع همین اقلام کوچک و غیرضروری میتواند مبلغ قابل توجهی شود. پیشنهاد میکنیم ابتدا زندگی در خانۀ جدید را آغاز کنید و سپس با فراغ بال و ذهنی آزادتر، وسایل دکوری جزئی را خریداری کنید.
معمولا زوجی که به تازگی ازدواج کردهاند، مهمانیهای بزرگ با تعداد مهمان زیاد ندارند. پس لازم نیست وسایل آشپزخانه، سرو غذا و پذیرایی برای تعداد بالا تهیه شود. |
چند نکتۀ پایانی
پیشنهاد میکنیم از وسایل غیرضروری بکاهید و بودجهتان را صرف وسایل ضروری با کیفیت بهتر بکنید.
با توجه به وضعیت اقتصادی متزلزل این سالها، بهتر است برخی اقلام از برند و کیفیتی تهیه شوند که سالها عمر کرده و هزینۀ تعمیر یا تعویض نداشته باشند. وسایل برقی عمده مانند یخچال، فریزر و ماشین لباسشویی از همین دست هستند.
به زندگی و خانۀ فعلی خود دقت کنید: کدام وسایل را سالهاست استفاده نکردهاید؟ کدام لوازم کاربرد بسیار کمی دارند؟ پس آیا لازم است در ابتدای زندگی مشترک همین اقلام برای خانۀ جدید خریداری شوند؟
امیدواریم با مطالعۀ این پست و دقت و صرف زمان بیشتر، بتوانید بهترین لیست را برای خرید جهیزیه تکمیل کنید.
نتیجهگیری:
- جهیزیه در اصل به منظور تامین وسایل ضروری زندگی مشترک است.
- بسیاری از اقلامی که به عنوان جهیزیه خریداری میشوند غیرضروری بوده و هزینۀ اضافی محسوب میشوند.
- برای مشخص کردن لوازم غیرضروری، بهتر است به سبک و نوع زندگی خود پس از ازدواج دقت کنید.
- پیشنهاد میشود از بودجۀ لوازم غیرضروری کم کرده و برای لوازم برقی ضروری با برند و کیفیت بهتر هزینه کنید.
- بسیاری از لوازم دکوری جزئی را میشود پس از آغاز زندگی مشترک خریداری کرد و لزومی ندارد در لیست جهیزیه باشند.
- لوازمی مانند ست مبلمان و میز غذاخوری را با توجه به متراژ خانه و میزان رفتوآمد مهمان انتخاب کنید.
- بیشترین لوازم غیرضروری که به عنوان جهیزیه خریداری میشوند، مربوط به وسایل آشپزخانه است. لیست لوازم آشپزخانه را با دقت و مشورت بیشتری تهیه کنید.
مطلب فوق در مورد جیزیه عالی بود. ضمن اینکه برای برگزاری مراسم عروسی خود می توانید از تشریفات نظری که در واقع یکی از بهترین تشریفات مجالس در کرج
می باشد، کمک بگیرید.
فوق العاده بود
با تشکر
عالی بود