جوامع انسانی فارغ از اندازهشان برای اینکه به مشکل بر نخورند به دو چیز نیاز دارند: قانون و مدیری برای اجرای آن قانون. مجتمعهای مسکونی نیز نمونه کوچکی از جوامع انسانیاند و به همین دلیل است که هر مجتمع باید برای خودش یک مدیر ساختمان یا چند مدیر تحت عنوان هیئت مدیره انتخاب کند. به همین خاطر باید با مفاهیمی چون قانون تملک آپارتمانها ، مجمع عمومی ، مدیر ساختمان و … آشنا بود .
اینکه مدیر ساختمان چطور باید انتخاب شود یا چه وظایفی دارد و محدوده اختیاراتش تا کجاست در قانون تملک آپارتمانها تعیین شده است. اما بسیاری از افراد با این قانون آشنایی ندارند به همین دلیل میخواهیم در این مطلب نگاهی به این قانون بیندازیم و ببینیم مدیر ساختمان (یا هیئت مدیره ساختمان) کیست و چه وظایفی دارد.
با مجمع عمومی آشنا شوید
بر اساس قانون تملک آپارتمانها مجمع عمومی عالیترین نهاد تصمیمگیرنده در خصوص ساختمان است. مالکین تمام واحدهای ساختمان در این مجمع عضوند و حق رای دارند. مستاجرین عضو رسمی مجمع عمومی ساختمان محسوب نمیشوند، ولی شرکت کردنشان در جلسات مجمع پسندیده است و نظرات و پیشنهاداتشان میتواند راهگشا باشد.
وظایف و اختیارات مجمع عمومی ساختمان که در قانون تملک آپارتمانها آمده، به شرح زیر است:
- انتخاب مدیر ساختمان (یا هیئت مدیره) و رسیدگی به عملکرد او
- تصمیمگیری در مورد اداره امور ساختمان
- تصویب گزارش درآمد و هزینههای سالانه ساختمان
- تصمیمگیری در مورد پسانداز برای امور مربوط به حفظ، نگهداری و تعمیر ساختمان
- دادن اختیار به مدیر برای انعقاد قراردادهای لازم برای اداره ساختمان
- تصویب و تغییر مقررات ساختمان در چهارچوب قانون کشور
مجمع عمومی باید سالانه حداقل یک بار تشکیل شود و ریاست جلسات مجمع هم بر عهده مدیر ساختمان است. اگر مدیر یا هیئت مدیره ساختمان یا حداقل سه نفر از مالکین ساختمان درخواست داشته باشند میتوان جلسه فوقالعادهای برای مجمع عمومی در نظر گرفت. البته باید یک هفته پیش از تشکیل جلسه به صورت مکتوب، تلفنی، فکس یا ایمیل تشکیل جلسه به اطلاع مالکین برسد.
بر اساس قانون تملک آپارتمانها مجمع عمومی عالیترین نهاد تصمیمگیرنده در خصوص ساختمان است. مالکین تمام واحدهای ساختمان در این مجمع عضوند و حق رای دارند. مستاجرین عضو رسمی مجمع عمومی ساختمان محسوب نمیشوند، ولی شرکت کردنشان در جلسات مجمع پسندیده است و نظرات و پیشنهاداتشان میتواند راهگشا باشد. |
نکته مهم در جلسات مجمع عمومی آن است که باید بیش از نصف مالکین یا نمایندگان آنان در جلسه حضور داشته باشند تا جلسه رسمیت پیدا کند. اگر تعداد افراد حاضر به حد نصاب نرسد باید جلسه را برای پانزده روز بعد تجدید کرد.
اگر در جلسه دوم هم تعداد به حد نصاب نرسید بار دیگر جلسه برای پانزده روز دیگر تجدید میشود و تصمیمات جلسه سوم فارغ از اینکه تعداد شرکتکنندگان به حد نصاب رسیده باشد یا نه رسمیت خواهد داشت.
مصوبات مجمع عمومی تنها زمانی معتبر است که دو سوم مالکین حاضر در جلسه به آن رای داده باشند. تمامی تصمیمات گرفته شده در جلسات مجمع عمومی باید صورت جلسه شده و مدیر ساختمان آن را نگهداری کند.
مدیر ساختمان کیست؟
مدیر ساختمان مسئول حفظ و اداره ساختمان و اجرای تصمیماتی است که مجمع عمومی میگیرد. مدیر باید در جلسه سالانه مجمع به مدت یک سال با رای مالکین ساختمان انتخاب شود.
در مورد انتخاب مجدد یک فرد به عنوان مدیر محدودیتی وجود ندارد، هرچند توصیه میشود این منصب به صورت چرخشی بین مالکین دست به دست شود تا همه نسبت به ساختمان احساس مسئولیت پیدا کنند. ذکر این نکته نیز لازم است که مدیر ساختمان میتواند از اشخاص حقیقی یا حقوقی خارج از ساختمان هم باشد.
مجمع عمومی میتواند به جای یک مدیر، چند مدیر انتخاب کرده و هیئت مدیره ساختمان را تشکیل دهد. هیئت مدیره ساختمان از نظر اختیارات و وظایف تفاوتی با مدیر ندارد. فقط باید به این نکته توجه کرد که تعداد اعضای هیئت مدیره فرد باشد تا هنگام رایگیری تشخیص رای اکثریت با مشکل مواجه نشود.
اگر پیش از پایان مدت ماموریت، مدیر یا سه نفر از اعضای هیئت مدیره استعفا دهند یا فوت کنند، مجمع عمومی باید جلسهای فوقالعاده تشکیل داده و مدیر یا هیئت مدیره جدیدی انتخاب کند.
وظایف و اختیارات مدیر ساختمان
- حفظ و اداره ساختمان و اجرای تصمیمات مجمع عمومی: این وظیفه اصلیترین و کلیترین وظیفه مدیر یا هیئت مدیره است. یعنی تمام کارها و فعالیتهای مدیر یا هیئت مدیره باید در راستای این باشد که ساختمان را از آسیب و خرابی حفظ کند و امور جاری آن را انجام دهد.
همانطور که پیش از این گفته شد مجمع عمومی ساختمان اصلیترین نهاد قانونگذار در ساختمان است و مدیر یا هیئت مدیره باید از تصمیمات مجمع تبعیت کند. البته اگر تصمیمات مجمع با قانون تملک آپارتمانها یا دیگر قوانین کشور مغایرت داشته باشد، مدیر یا هیئت مدیره نباید از آن تبعیت کند.
- عدم تفویض مدیریت به اشخاص دیگر: بر اساس قانون تملک آپارتمانها مدیر یا هیئت مدیره امین شرکای ساختمان هستند و نمیتوانند شخص دیگری را به جای خود بگذارند. وقتی که مجمع شخص یا اشخاصی را برای مدیریت ساختمان انتخاب میکند حتما از تواناییهایش اطلاع داشته و بر اساس آن دست به چنین انتخابی زده است.بنابراین مدیر باید تمام وظایفش را خودش انجام دهد.البته اگر قرار است مدیری بیش از سه روز در ساختمان نباشد، میتواند با یکی از ساکنین هماهنگ کرده و اختیارات را به صورت کوتاه مدت به او تفویض کند.
- تعیین شارژ هر واحد: مدیر یا مدیران وظیفه دارند شارژ هر واحد را تعیین کرده و از مالکین اخذ کنند. تعیین شارژ ممکن است به روشهای گوناگون انجام شود از جمله: شارژ ثابت، شارژ بر اساس متراژ، شارژ بر اساس نفرات، شارژ بر اساس نفرات و متراژ، شارژ بر اساس شارژ ثابت و متراژ، شارژ بر اساس شارژ ثابت و نفرات. اینکه شارژ به کدام روش محاسبه شود از تصمیمات مدیر یا هیئت مدیره است.
- رسیدگی به اعتراض ساکنین: هر کدام از ساکنین که اعتراضی به نحوه مدیریت، وضع ساختمان یا شارژ پرداختی خود داشته باشد میتواند به مدیر یا مدیران مراجعه کرده و آنها نیز وظیفه دارند به شکایت فرد رسیدگی کنند. مثلا بر اساس قانون افراد چه از واحدشان استفاده کنند و چه نکنند ملزم به پرداخت حق شارژ هستند.
اما ممکن است مالکی به این اعتراض داشته باشد که وقتی از خانه استفاده نمیکند و در نتیجه آب و برق و گازی نیز مصرف نمیکند، چرا باید برای این موارد حق شارژ پرداخت کند. مدیر یا هیئت مدیره باید به شکایت فرد رسیدگی کرده و در صورت صلاحدید فقط حق شارژ خدمات عمومی ساختمان را از او بگیرد. - بیمه کردن ساختمان در برابر آتشسوزی: یکی از اصلیترین وظایف مدیر یا هیئت مدیره بیمه کردن ساختمان در برابر آتشسوزی است. آتشسوزی از حوادثی است که ممکن است هر لحظه رخ دهد و بیمه کردن ساختمان در برابر این حادثه امری ضروری است.مدیر یا هیئت مدیره باید به تناسب زیربنا سهم هر واحد از بیمه آتشسوزی را حساب کرده و کل ساختمان را بیمه کند. اگر حادثه رخ دهد و ساختمان بیمه نشده باشد جبران خسارت مالکین بر عهده مدیر یا هیئت مدیره خواهد بود.
- رویت و بررسی وکالتنامه نماینده مالکین: مدیر یا مدیران وظیفه دارند قبل از شروع جلسه مجمع عمومی وکالتنامه معتبر نماینده مالکین را رویت کرده و صحتش را تایید کنند.
- نگهداری صورت جلسات مجمع عمومی ساختمان: همانطور که پیش از این گفته شد تمام تصمیمات جلسات مجمع عمومی باید صورت جلسه شده و نگهداری از این صورت جلسات بر عهده مدیر یا هیئت مدیره است. این صورت جلسات باید به امضای کلیه حاضرین برسد.صورت جلسات مجمع عمومی از اسناد معتبری محسوب میشود که حتی در مراجع قضایی نیز قابل استناد است و مدیر یا مدیران باید در حفظ و نگهداری آنها نهایت تلاششان را بکنند.
- اطلاعرسانی تصمیمات مجمع عمومی به افراد غایب: هرچند که یک هفته پیش از تشکیل جلسه مجمع عمومی دعوتنامه برای همه مالکین ارسال میشود، اما ممکن است به هر دلیلی بعضی از مالکین نتوانند در جلسه حضور پیدا کنند.از آنجا که تصمیمات جلسه مجمعی که به رسمیت رسیده باشد الزامآور است، همه ساکنین باید از آن مطلع شوند. وظیفه مطلع کردن مالکین غایب از این تصمیمات بر عهده مدیر یا مدیران است. این اطلاعرسانی باید حداکثر تا ده روز بعد از تاریخ جلسه انجام شود.
- دادن گواهی تسویه حساب هزینههای ساختمان: دفاتر اسناد رسمی باید هنگام تنظیم انواع سندهای انتقال، اجاره، رهن، صلح، هبه و… گواهی تسویه حساب هزینههای ساختمان را رویت کنند. این گواهی باید به تایید و امضای مدیر یا مدیران رسیده باشد.
- ارسال اظهار نامه به مالکین بدهکار: اگر مالک یا استفادهکننده ساختمان حق شارژ خود را به هر دلیلی پرداخت نکند مدیر یا هیئت مدیره وظیفه دارد بدهی او را از طریق اظهار نامه به اطلاعش برسانند. توجه شود که اطلاع دادن بدهی از طریق نامه معمولی یا چسباندن آگهی به تابلوی اعلانات وجهه قانونی ندارد و بعدا نمیتوان در مراجع قضایی به آن استناد کرد.
مدیر ساختمان اظهار نامه را روی فرمهای مخصوصی که از دادگاه تهیه میشود ثبت کرده، در سه نسخه تنظیم و امضا میکند. بعد آن را در دفتر دادگاه به ثبت میرساند و مبلغ بدهکاری توسط مامور ابلاغ دادگاه به اطلاع مالک میرسد. در اظهار نامه باید ریز مطالبه جزء به جزء آورده شود.
خدمات ندادن به مالکین بدهکار: بعد از ابلاغ اظهارنامه به مالک بدهکار او ده روز وقت دارد تا سهم بدهیاش را بپردازد. اگر این کار را نکند مدیر یا هیئت مدیره میتواند به تشخیص خود ارائه خدمات به آن واحد را قطع کند. مثلا شوفاژ، تهویه آب گرم، برق، گاز و… را قطع کند تا بدهکار مجبور به پرداخت بدهیاش شود.باید توجه کرد که مدیر نمیتواند قبل از ابلاغ اظهار نامه خدمتدهی به مالک را قطع کند. در غیر اینصورت حق اعتراض برای مالک محفوظ است.
- تقاضای اجرائیه برای وصول مطالبات: اگر مدیر اظهار نامه را به مالک بدهکار ارسال کند اما او همچنان از پرداخت بدهیاش سر باز بزند، این حق برای مدیر وجود دارد که تقاضای صدور اجرائیه کند.بدین ترتیب دفتر اسناد رسمی اجرائیه را صادر میکند و معادل بدهی بدهکار اموالش ضبط شده و پس از ارزیابی قیمت به حراج گذاشته میشود. درآمد کسب شده از طریق حراج صرف وصول طلب ساختمان میشود.
- طرح دعوی جهت وصول مطالبات: مدیر میتواند علاوه بر تقاضای اجرائیه از طریق طرح دعوی در دادگاه نیز نسبت به وصول مطالبات ساختمان از مالک یا مالکین بدهکار اقدام کند.
- درخواست از وزارت مسکن برای انتخاب کارشناس: ممکن است تعدادی از اعضای ساختمان معتقد باشند که عمر مفید ساختمان به پایان رسیده و به خاطر فرسودگی احتمال خطر یا ضرر مالی و جانی وجود دارد و از همین رو درخواست تجدید بنا داشته باشند.
اما در عوض تعدادی از ساکنین ممکن است با این درخواست مخالف باشند.در این جا مدیر ساختمان وظیفه دارد از وزارت مسکن و شهرسازی درخواست کند تا سه نفر کارشناس رسمی دادگستری برایشان ارسال کند تا در این مورد قضاوت کنند. نظر کارشناسان فصلالخطاب خواهد بود. - بازسازی مجموعه پس از تصویب مجمع عمومی: اگر مجمع عمومی با اکثریت آرا تصویب کند که ساختمان بازسازی شود، وظیفه مدیریت فرآیند بازسازی بر عهده مدیر ساختمان یا هیئت مدیره است.
- درخواست تخلیه واحدهایی که در بازسازی همکاری نمیکنند: هر چند که فرآیند بازسازی پس از تصویب مجمع عمومی آغاز میشود، اما ممکن است تعدادی از مالکین رضایتی به این کار نداشته باشند.این افراد ممکن است با عدم تخلیه در بازسازی ملک اخلال ایجاد کنند.
در اینجا مدیر وظیفه دارد از دادگاه دستور تخلیه ساختمان را درخواست کند. البته باید پیش از آن سایر مالکان برای فرد مذکور مسکن مناسب را تامین کرده باشند.جمعبندی
- مجمع عمومی نهادی است که از تمام مالکین ساختمان تشکیل شده و انتخاب مدیر ساختمان بر عهده این مجمع است.
- مجمع عمومی باید سالانه حداقل یک جلسه داشته باشد و در آن مدیر ساختمان را برای یک سال آینده انتخاب کند.
- انتخاب مجدد یک فرد به عنوان مدیر ساختمان بلامانع است.
- مجمع میتواند به جای انتخاب یک مدیر، چند مدیر انتخاب کرده و هیئت مدیره ساختمان را تشکیل دهد.
- از وظایف مدیر ساختمان میتوان به بیمه کردن ساختمان در برابر آتشسوزی، تعیین و دریافت حق شارژ، رسیدگی به اعتراضهای مالکین، مدیریت فرآیند بازسازی ساختمان و پیگیری وصول مطالبات ساختمان اشاره کرد.
سلام در یک مجتمع 21 واحدی هستیم که ماهیانه شارز سنگینی میدهیم و ذخیره صندوق میشود ایا ماکه مستاجر هستیم موظف به پرداخت این شارز هستیم و و اینکه آخر سال هم ذخیره صندوق صفر نمیشود و وقتی اعتراض کردم گفتند شاید 10 سال بعد نیاز به قیرقونی داشته باشد باید ذخیره صندوق باشد ایا ماکه مستاجریم و باتوجه به اینکه ساختمان چند سال ساخت هست موظف به پرداخت هستیم ممنون
سلام زمان تخلیه ی مستاجر باید سهم موجودی صندوق به مستاجر پرداخت بشه
باسلام
محل زندگی بنده یک مجتمع مسکونی با 3 بلوک می باشد.
آیا داشتن هیئت مدیره جداگانه هر بلوک + هیئت مدیره مجتمع خلاف قانون می باشد و منع قانونی دارد؟
یعنی انتخاب هیئت مدیره برای هر بلوک به صورت مجزا خلاف قانون است و وجهه قانونی نخواهد داشت؟
و آیا هیئت مدیره مجتمع می تواند در ریز تصمیمات هیئت مدیره هر بلوک تصمیم گیری نماید؟
علی احسانی
سلام خدا قوت
سوال مدیر ساختمان با تعیین مبلغ ماهانه پرداخت شارژ دو منصوره ثبت و سفارای عمران زمان مشخص طول سال چهار مرحله شفاف سازی نسبت به خدمات رسانی متفاوت مرتبط جمع اعضا رخ نداده با سابقه همیشه مدیر سالهای پی درپی ساختمان بدونه توجه به قوانین نادیدهگرفتن حقوق دیگران تصمیمات سلیقه ای با نگاه قدیمی
پرداخت حق بيمه آتش سوزي وظيفه مستاجر است يا مالك
آبا مالک واحد ساختمانی که واحدش در اختیار مستاجر می باشد مستاجر در انتخاب مدیر حق رای دارد یا مالکی که در مجتمع حضور ندارد?
آیا بیمه مسولیت جز وظایف قانونی مدیر است
سلام و خسته نباشید
ببخشید آیا هیئت مدیره در یک مجتمع حق فروش مخزن گاز یک بلوک بدون رضایت افراد بلوک را دارد یا خیر
ممنون میشم اگر زود تر پاسخ بدین.
بیمه مسئولیت مدیر آیا جز وظایف قانونی اوست
با سلام و احترام:
نحوه قانونی کردن هیات مدیره به چه صورت می باشد؟ آیا همان رای گیری و نگهداری آن از جانب دبیر هیات مدیره کافی است یا اینکه باید در مرجع خاصی ثبت شود تا بتوان در صورت لزوم از مالکین یا ساکنینی که همکاری نمی کنند شکایت کرد؟
اگر همسايه ها ى آپارتمان با بيمه ى آتش سوزى كردن ساختمان مخالفت كردند وظيفه ى مدير ساختمان چيست ؟
هزینه هایی که مدیر ساختمان در راستای انجام وظایف خود انجام میدهد، مثلا کرایه آژانس یا صرف زمان چند ساعته برای مراجعه به ادارات دولتی مانند بیمه، چگونه جبران میشود ؟
سلام
اگر در یک مجتمع ده واحدی یک نفر مالک شش واحد باشد به جه میزان حق رای دارد
هرواحد یک رای دارد چه 1 واحد چه 8 واحد 8 رای دارد
سلام اگر برای بیمه آتش سوزی ساختمان مدیر نتواند اعضا را ملزم کند، آیا عواقب آن از عهده مدیر ساقط است؟
خبر . طبق قانون مدیر موظف است بیمه کند . حادثه ای پیش بیاد و بیمه نشده باشه مدیر محکوم به پرداخت میشه
فردی در یک مجتمع 12 واحدی دارای مالیکیت شش واحد بنام فرزندانش است که هیچ کدام انها ساکن نیستند و در اختبار مستاجر است. آیا مالک مذکور حق وکالت مستاجران را در انتخاب مدیر یا هیت مدیره ساختمان دارد? چرا که مستاجر عضو اصلی مجمع عمومی نیست و حق رای ندارد
سلام و عرض روزبخیر
آیا ساکنین ساختمان میتوانند از مدیر بیلان کاری بخواهند
سلام
آیا مجمع میتواند از مدیر حساب بخواهد؟اگر مدیر امتاع کند قانونی هست؟
آیا مجمعع میتواند تز مدیر حساب بخواهد؟اگر مدیر امتناع کرد قانونی هست؟
سلام
آیا مجمع حق دارد از مدیر حساب بخواهد؟
اگر مدیر امتناع گرد قانونی هست؟
سلام.برای ساختمانی که مستخدم ندارد .مدیر ساختمان چه اقداماتی باید انجام دهد
باسلام و احترام . آیا مدیر ساختمان و هییت مدیره میتوانند برای خودشان حقوق تعیین کنند ؟
با سلام و احترام
آيا اگر از هيّئت مديره ريز حساب ها را بخواهيم و آنها و بازرس ساختمان كوتاهي كنند وندهند مي توانيم شارژ ساختمان را تا موقعي كه ريز حساب ها مشخص شود پرداخت نكرد
ساکنان هر واحد بدون هیچ بهانه ای باید حق شارژ را پرداخت نمایند.حسابرسی و بررسی هزینه ها وظیفه بازرس است.مدیر ساختمان نیز باید کلیه هزینه ها و درآمدهای ساختمان را به اطلاع هیئت مدیره برساند.در هرحال اگر مثلا در صندوق ساختمان میلیونها پول باشد یا نباشد دلیلی بر خودداری عضوی از پرداخت شارژ نیست و هر عضو باید شارژ مصوب را در موعد مقرر بپردازد.
خب اگر مدیر ساختمان شارژ بگیره و هزینه نکنه یا صورت هزینه نده چکار باید کرد؟
تا جایی که من فهمیدم مدیر ساختمان تا زور نداشته باشه کاری پیش نمیره . ی اب و برق نمیتونه قط کنه. کسی هم که وقت نمیزاره دادگاه بره با این وضعیت دادگاهها. کاش مدیر برای اجرای مصوبات ی چیزی تو دستش بود.
آیامدیر ساختمان از پرداخت هزینه هایی که دیگران پرداخت میکنند مبرا است؟
مدیر همانند هر عضوی باید حق شارژ پرداخت نماید مگر آنکه در زمان انتصاب شرط کند که در قبال مدیریت خود حق شارژ نپردازد.
با سلام و خسته نباشيد ايا هيىًت مديره ساختمان ميتواند مخارج سنگين ساختمان را بدون اجازه مجمع عمومى خودسرانه انجام دهد يا اينكه با ارايه پيش فاكتور به مجمع و مصوب شدن ان اقدام به ان كار كند
در مورد مخارج ساختمان تعریفی به عنوان سنگین یا سبک وجود ندارد.هر هزینه ای اگر در حیطه وظایف مدیریت باشد میتواند انجام دهند و نیازی به تصویب ندارد.مگر آنکه هزینه فوق در محدوده وظایف مدیریت ساختمان نباشد که در آن صورت باید طبق مصوبه عمل نماید.