با رشد جمعیت و کمبود فضا، زندگی بیشتر افراد جامعه به سمت آپارتماننشینی رفته است. سبک زندگی در آپارتمان و فضاهای مشترک با خانههای مستقل کاملا متفاوت است و طبیعتا باعث به وجود آمدن مشکلات و سوء تفاهمهای بسیاری از جمله عدم پرداخت شارژ میشود.
به همین دلیل مراجع قانونی، قوانین متعددی را برای رعایت نظم عمومی ساختمان تدوین کردهاند. اطلاع از این موارد قانونی مانند قوانین مربوط به شارژ ساختمان ممکن است از بسیاری مشکلات پیشگیری کند. در ادامه راهکارهای مقابله با اخلال در نظم عمومی آپارتمان را بررسی میکنیم.
قوانین مربوط به شارژ ساختمان
در مورد روش محاسبه شارژ، بحث و جدلهای فراوانی وجود دارد که در مواردی به دعوا بر سر عدم پرداخت شارژ آپارتمان میشود. در بیشتر ساختمانها مقدار شارژ بر اساس توافقی که بین مالکان و مدیر ساختمان صورت گرفته است، تعیین میشود.
ماده 4 قانون تملک درمورد قوانین مربوط به شارژ ساختمان میگوید شارژ هر واحد با توجه به مساحت آن در نظر گرفته میشود. البته این مورد شامل هزینههایی که با مساحت زیربنا ارتباطی ندارند نمیشود.
در همین رابطه بخوانید: |
طبق تبصره 3 همان ماده قوانین مربوط به شارژ ساختمان اگر حیاط ساختمان یا بالکن یا تراس مجموعه به گونهای باشد که تنها یک یا چند واحد مسکونی امکان دسترسی به آن را داشته باشند، هزینههای آن قسمت به عهده همان واحدها است.
امروزه نرمافزارهایی نیز برای محاسبه شارژ ساختمان به بازار آمده است که کار مدیران را آسانتر و اختلافها را کمتر میکند. به هر روشی که شارژ ساختمان را تعیین کنید، تمامی واحدها ملزم به پرداخت آن هستند. برای عدم پرداخت شارژ راه حل قانونی در نظر گرفته شده است.
قوانین مربوط به فضاهای مشترک
فضاهای مشترک ساختمان در آپارتماننشینی شامل لابی، راهروها، پارکینگ و … میشود. برای استفاده صحیح از این فضاها قوانین متعددی وضع شده است:
- در ماده ۴۷ آپارتماننشینی از قوانین تملک آپارتمانها تصریح شده است که قرار دادن وسایلی مثل میز و صندلی یا هر چیز دیگر در فضاهای مشترک ساختمان ممنوع است. این ماده همچنین بیان میکند که نگهداری حیوانات در فضاهای مشترک ساختمان و پارکینگ اختصاصی ممنوع است.
- در ماده ۴۸ آپارتماننشینی آمده است که گذاشتن کفش و جاکفشی در فضاهای مشترک مانند پشت در آپارتمان و در راهرو ممنوع است. البته در بعضی از ساختمانها برای تمامی واحدها جاکفشی یک شکل خریداری میشود و پشت در قرار میگیرد که این موضوع به توافق ساکنان بستگی دارد.
- ماده ۴۹ آپارتماننشینی بیان میکند که تغییر دادن شکل و رنگ در آپارتمان اگر باعث ناهماهنگی میان واحدها شود و آسیبزننده باشد ممنوع است.
- در ماده ۵۱ آپارتماننشینی بیان شده است که قراردادن مواد آسیبزننده مانند کیسه زباله و سطل آشغال در فضاهای مشترک مثل پشت در آپارتمان و ریختن زباله در حیاط و راهروها ممنوع است.
- طبق ماده 56 آپارتماننشینی اسبابکشی و حمل مصالح و نخالههای ساختمانی با آسانسور که آسیبزننده باشد ممنوع است.
- ماده 60 آپارتماننشینی قانون بیان میکند که استفاده از فضاهای مشترک مثل پارکینگ برای برگزاری مجالس، تنها با با اجازه مدیر و کسب رضایت تمامی ساکنین و در صورت آسیبزننده نبودن مجاز است. در این صورت لازم است واحدی که مراسم را برگزار میکند، معادل چهار ماه شارژ به صندوق ساختمان واریز کند.
در همین رابطه بخوانید: |
- در ماده ۶۱ آپارتماننشینی بیان شده است که قرار دادن وسایلی که باعث آسیب رسیدن به پوشش عایق کف پشت بام (ایزوگام) میشوند ممنوع است و جبران هزینههای تعمیرات بر عهده واحد آسیبزننده خواهد بود.
اگر در یک آپارتمان زندگی میکنید احتمالا با ایجاد مزاحمت و مشکلات ناشی از رعایت نکردن این قوانین روبهرو شدهاید. بسیاری از افراد کفشها یا جاکفشی خود را در راهرو قرار میدهند، بسیاری دیگر از آسانسور استفادههای غیر مجاز و آسیبزننده میکنند و … . در این گونه موارد مدیر ساختمان باید به واحد خاطی تذکرهای لازم را بدهد و جلوی انجام موارد آسیبزننده را بگیرد. بهتر است واحدها با یکدیگر وارد درگیری نشوند و حل اختلافها را به عهده مدیر ساختمان بگذارند تا از راه حل قانونی استفاده شود.
آگاهی از قوانین آپارتماننشینی میتواند درصد زیادی از مشکلات را حل کند. بهتر است مدیریت ساختمان نسخهای از قوانین عمومی و اختصاصی آپارتمان را در اختیار ساکنین بگذارد تا در موارد اختلاف به آن مراجعه شود. |
قوانین مربوط به سروصدا در آپارتمان
سروصدا در آپارتمان یکی از مهمترین موارد اخلال در نظم عمومی آپارتمان است. به ویژه که بسیاری از ساختمانها عایق صوتی ندارند و صداها به راحتی منتقل میشود. سروصدای بازی کودکان، دعواهای خانوادگی، صدای بلند موسیقی و … باعث ایجاد مزاحمت برای تمامی ساکنین میشود و آرامش آنها را از بین میبرد که آسیبزننده است.
ماده 59 قانون در این زمینه تصریح کرده است که در مهمانیهای شبهای غیر تعطیل بعد از ساعت ۲۲ و در شبهای تعطیل بعد از ساعت ۲۴ رعایت سکوت کامل الزامی است. این مورد شامل صدای موسیقی و مهمانها میشود و البته که ساکنان هم باید سکوت را رعایت کنند.
مسائل قانونی دیگر
موارد کلی دیگری نیز وجود دارند که در قانون به آنها اشاره شده است. برای مثال در 50 میبینیم که هرگونه استفاده تجاری و اداری از آپارتمانهای مسکونی ممنوع است.
یا در مادههای 52 و 53 گفته شده است که هر واحد تنها مالک انباری و پارکینگی خواهد بود که در سند مشخص شده است و مجاز به قرار دادن خودرو و لوازم اضافی در قسمتهای دیگر ساختمان نیست. همچنین ماده 57 قانون استفاده از برق عمومی ساختمان را ممنوع اعلام کرده است.
در همین رابطه بخوانید: |
بهترین راه برای حل مشکلات ساختمان
با وجود تمامی موارد قانونی که گفته شد، همچنان اختلافات بسیاری در آپارتمانها به وجود میآید. توجه داشته باشید که در یک آپارتمان افراد بسیاری از فرهنگهای مختلف زندگی میکنند و اختلاف نظر و اختلاف سلیقه در میان آنها طبیعی است. بهتر است همه ساکنان از قوانین آگاهی داشته باشند، شخصا آنها را رعایت کنند و اگر اختلافی به وجود آمد حل آن را به هیئت مدیره ساختمان بسپارند.
با پافشاری روی نظرات شخصی و تشدید اختلافها، ساکنان ناچار میشوند به مراجع قانونی مراجعه کنند. برای مثال راه حلهای قانونی متعددی برای عدم پرداخت شارژ وجود دارد. اگر مالک واحدی شارژ تعیینشده را پرداخت نکند و مدیر نتواند اختلاف را با گفتوگو حل کند، باید به شورای حل اختلاف مراجعه کنند. در مرحله بعد خدمات مشترک آن واحد قطع میشود. صدور اجرائیه و مراجعه به دادگاه نیز مراحل بعدی هستند.
چنان که میدانید درگیر شدن در پیچ و خمهای اداری و امور قضایی بسیار وقتگیر است و باعث هدر رفتن انرژی بسیاری میشود. پس بهترین کار این است که مشکلات به صورت مسالمتآمیز میان اعضای ساختمان حل شود.
جمعبندی
- همه واحدها ملزم به پرداخت شارژ تعیینشده هستند. قوانین مربوط به شارژ ساختمان مشخص شده و ساکنین میتوانند با هم به توافق برسند. ضمن اینکه عدم پرداخت شارژ غیرقانونی است.
- هیچ یک از ساکنان نباید وسایلی مانند کفش، جاکفشی، زباله و … را در فضاهای اشتراکی مانند راهروها و پشت در واحدها قرار دهند.
- هر واحد تنها حق استفاده از پارکینگ و انباری مخصوص خود را دارد و نمیتواند به حریم دیگر واحدها تجاوز کند.
- رعایت سکوت در روزهای غیر تعطیل بعد از ساعت 10 و در روزهای تعطیل بعد از ساعت 12 شب الزامی است.
- همه ساکنان باید از قوانین مربوط به شارژ ساختمان آگاه باشند و نظم عمومی ساختمان را رعایت کنند.
- بهتر است مشکلات درون ساختمان مانند عدم پرداخت شارژ با گفتوگو و بدون مراجعه به مراجع قانونی حل شود.