نکات خانه‌داری

با کدام یکی از لوازم سرمایشی خانه را خنک کنیم؟

لوازم سرمایشی

 

با رسیدن فصل گرما استفاده از سیستم سرمایش ساختمان و لوازم سرمایشی و دستگاه تهویه دوباره رونق می‌گیرد. معمولا افراد در انتخاب لوازم سرمایشی مناسب ساختمان دچار تردید می‌شوند. انتخاب میان انواع سیستم سرمایش ساختمان مثل فن کویل سقفی و کولر آبی و داکت اسپیلت تنها از راه کسب اطلاعاتی درباره آن‌ها میسر می‌شود.
هر یک از انواع مختلف سیستم سرمایش ساختمان مزایا و معایبی دارند. آن‌چه در تهیه لوازم سرمایشی تعیین‌کننده‌ای دارد، نیاز مصرف‌کننده است. بنابراین برای انتخاب گزینه مناسب ناگزیر باید با محاسن و معایب هر کدام آشنا شوید.
 

پنکه‌، یکی از قدیمی‌ترین لوازم سرمایشی

پنکه به دلیل قدمتی که دارد، خاطره‌انگیزترین سیستم سرمایش ساختمان و لوازم سرمایشی است. پره‌های اریب پنکه با چرخیدن باعث جابه‌جایی و خنک شدن هوا می‌شود. پنکه یک سیستم تهویه هم محسوب می‌شود و قادر است هوای محیط را تغییر بدهد.

پنکه‌های خانگی انواع مختلفی دارند؛ پنکه رومیزی، سقفی و دیواری هنوز هم در بعضی مناطق که رطوبت بالایی دارند، پرکاربرد هستند. پنکه دیواری روی دیوار نصب می‌شود و برای خانواده‌هایی که صاحب کودک هستند، مناسب است. پنکه‌های سقفی هم که معمولا سه‌پره هستند و با استفاده از یک کلید کنترل می‌شوند، در گذشته بیشتر استفاده می‌شد.

در مقایسه با انواع دیگر سیستم سرمایش ساختمان و دستگاه تهویه، پنکه قیمت بسیار ناچیزی دارد. به راحتی قابل حمل و نقل است و وزن زیادی ندارد. انواع کنترلی پنکه موجود است و تنظیم دما یا خاموش و روشن کردن آن زحمت زیادی ندارد. میزان برق مصرفی پنکه نیز کم است.

شاید شما هم شنیده باشید که بعضی می‌گویند زیر باد پنکه بهتر می‌خوابند. این مساله حقیقت دارد. زیرا صدایی که پنکه تولید می‌کند به نویز سفید یا صدای سفید مشهور است و خاصیت آرام‌بخشی و خواب‌آوری دارد.

ضمنا پنکه یک دستگاه تهویه خوب است و با جابه‌جا کردن هوا باعث بهتر شدن کیفیت هوای محیط می‌شود. همچنین می‌توان با پاشیدن عطر یا اسانس مطلوب روی یک تکه پارچه و قرار دادن آن مقابل پنکه هوا را معطر ساخت.

عیب بزرگ پنکه درست در مزیت آن نهفته است. گفته شد پنکه دستگاه تهویه هم هست و هوا را جابه‌جا می‌کند. این خاصیت باعث جابه‌جایی گردوخاک نیز می‌شود و برای افرادی که دچار آلرژی هستند یا سینوس ملتهب دارند، مناسب نیست. همچنین قرار گرفتن طولانی مدت در برابر پنکه ممکن است باعث گرفتگی عضلانی شود.

افرادی که پوست خشکی دارند یا در فصل‌هایی از سال پوستشان خشک می‌شود، با قرار گرفتن در معرض باد پنکه حتما خشکی پوستشان تشدید خواهد شد. علاوه بر این اگر هوای محیط خارج آلوده باشد، پنکه که یک دستگاه تهویه هم محسوب می‌شود، آن هوا را وارد فضای داخلی خانه می‌کند. در نتیجه تهویه آن قابل کنترل نیست. بنابراین اگر هر یک از این ناراحتی‌ها را دارید، بهتر است سراغ یک سیستم سرمایش ساختمان و لوازم سرمایشی دیگر بروید.

باد پنکه برای کسانی که دچار سردردهای مزمن یا گوش‌درد هستند نیز توصیه نمی‌شود. قرار گرفتن در برابر باد پنکه ولو برای مدت کوتاهی می‌تواند موجب بروز سردرد شود.

 


 

 

 در همین رابطه بخوانید:


کولر آبی

رایج‌ترین نوع کولر در ایران، کولر آبی است. به دلیل قیمت مناسب و سرمادهی مطلوب، سالیان سال یکی از بهترین انواع سیستم سرمایش ساختمان و لوازم سرمایشی بود. کولر آبی تنها با پنکه رقابت می‌کرد و طبیعتا رقیبش را هم شکست می‌داد. اما امروزه کولرهای جدیدتر با قابلیت‌های بیشتر وارد بازار شده‌اند و کولر آبی دیگر چندان پرطرفدار نیست.

در کولر آبی و کولر سلولزی سیستم سرمایشی تبخیری به‌کار رفته است؛ آب و باد از یک واسط عبور می‌کند و از راه کانال‌ کولر و دریچه‌ها، فضای خانه را خنک می‌کنند. این کولر در اندازه‌های متفاوتی ساخته می‌شود و باید مساحت خانه و اندازه کولر با یکدیگر در تناسب باشند.

کولر آبی برای مناطق گرم و خشک بسیار مناسب است. بزرگ‌ترین مزیت این کولر را قیمت پایین آن می‌دانند. قیمت پوشال هم نسبت به قیمت سلولز (در کولرهای سلولزی) ارزان‌تر است و هزینه کمتری دارد.

اما کولر آبی معایبی هم دارد که از میزان محبوبیتش کاسته است. بزرگترین عیب کولر آبی این است که به آب نیاز دارد. در شرایطی که کشور دچار کم‌آبی است، مصرف این حجم از آب به‌صرفه نیست و هزینه‌ آب را هم در پی دارد.

گردوخاکی که از پوشال برمی‌خیزد، از طریق دریچه‌ها وارد فضای خانه می‌شود و احتمال ابتلا به حساسیت یا بیماری‌های تنفسی را نیز افزایش می‌دهد. همچنین رطوبتی که ایجاد می‌کند، برای بیماران مبتلا به بیماری‌های مفصلی خوب نیست و آن‌ها را به مشکلات و ناراحتی‌هایی دچار می‌کند.

 


 

 

 در همین رابطه بخوانید:


کولر سلولزی

کولر سلولزی یک سیستم سرمایش ساختمان و یکی از لوازم سرمایشی است که از نظر ظاهری تفاوت چندانی با کولر آبی ندارد. اما از نظر ساختاری متفاوت است. در یک سیستم سرمایشی تبخیری با عبور آب و باد از یک واسط تبخیری، هوا خنک می‌شود. در کولر آبی واسط تبخیری پوشال است و در کولر سلولزی پدهای سلولزی.

با توجه به معایب کولر آبی و اشکالاتی که پوشال دارد، استفاده از کولر سلولزی توصیه می‌شود. کولرهای سلولزی مزایای متعددی دارند که باعث برتری آن‌ها نسبت به کولر آبی می‌شود. یکی از مهم‌ترین محاسن کولر سلولزی این است که صفحات سلولز به‌کاررفته در آن مثل پوشال نیازی به تعویض چندباره ندارند.

صفحات سلولز را معمولا هر چهار یا پنج سال یک بار عوض می‌کنند و قابل شست‌وشو هستند. بنابراین حتی بزرگ‌ترین عیب آن که قیمت بالای پدها است، یک حسن هم به‌حساب می‌آید.

شاید یکی از بهترین مزیت‌های کولر سلولزی این باشد که هزینه کمتری برای مصرف برق و تعویض پوشاک صرف آن می‌شود. با توجه به مصرف بالای آب و برق و در مضیقه قرار داشتن کشور از این نظر، مصرف کولر سلولزی بهترت از مصرف کولر آبی است.

پدهای سلولز به‌رغم این‌که بیش از کولرهای آبی کارایی دارند، گرد و خاک را وارد فضای داخلی نمی‌کنند و باعث بروز آلرژی نمی‌شوند.
ویژگی مثبت دیگر کولرهای سلولزی در این است که با توجه به کارایی بالایی که دارند، یک سیستم سرمایش ساختمان خوب هستند و نیازی نیست که برای طولانی‌مدت روشن باشند.

 


 

 

کولر سلولزی نسبت به کولر آبی مزیت‌های بیشتری دارد. پدهای سلولزی نسبت به پوشال کارایی بیشتری دارد. با استفاده از پدهای سلولزی می‌توان کولر آبی را نیز به کولر سلولزی تبدیل کرد.


داکت اسپیلت

داکت اسپیلت نسل بعد از کولر آبی محسوب می‌شود که از نظر سیستم سرمایش ساختمان با اختلاف زیادی برتر از کولرهای آبی است. این نوع از دستگاه تهویه معمولا خارجی است و انواع مختلفی دارد. بعضی انواع داکت اسپیلت روی پنجره یا دیوار نصب می‌شوند. بعضی دیگر هم قابل حمل هستند و به فراخور نیاز می‌توان آن‌ها را در محلی گذاشت که لازم است.

این سیستم سرمایش ساختمان با استفاده از یک سیستم خنک‌کننده مرکزی تولید سرما می‌کند. داکت اسپیلت شاخصی به نام شاخص EER دارد که نشان‌دهنده میزان سرما به ازای انرژی مصرف است. هر قدر این شاخص بالاتر باشد، بهره‌وری انرژی آن هم بالا می‌رود.

داکت اسپیلت معایب کولر آبی را ندارد؛ بیمارانی که ناراحتی‌های مفصلی دارند و رطوبت برایشان مضر است، با استفاده از داکت اسپیلت دچار درد نمی‌شوند و آسایش بیشتری دارند.

در کنار محاسنی که برای داکت اسپیلت برمی‌شمرند، عیب بزرگی هم دارد؛ در این سیستم سرمایش ساختمان، میزان مصرف برق بسیار بالا است. حتی انواع کنترل‌دار آن هم این نقص را دارند و حتی با تنظیم میزان سرما و کاهش زمان استفاده، باز هم هزینه برق بالایی دارند.

در سیستم سرمایش ساختمان عیب دیگر داکت اسپیلت این است که به تمام قسمت‌های خانه سرما نمی‌دهند. یعنی برای خنک کردن سایر قسمت‌های خانه باید از کولرهای دیگری استفاده کرد. با توجه به قیمت کولر گازی و حجم آن، این کار به صرفه نیست.

 


 

فن کویل سقفی

فن کویل یکی از لوازم سرمایشی و یک دستگاه تهویه است که در سیستم سرمایش ساختمان کاربرد فراوانی دارد. فن کویل همان‌طور که از اسمش برمی‌آید یک دستگاه تهویه مطبوع است که از لوله‌های گرم و سرد با پره‌های آلومینیومی ساخته شده است.

در میان انواع این سیستم سرمایش ساختمان، فن کویل سقفی بسیار پرطرفدار است. زیرا روی سقف کاذب نصب می‌شود و جای کمتری می‌گیرد. این ویژگی در ساختمان‌ها و آپارتمان‌هایی که متراژ کمی دارند، بیشتر به چشم می‌آید.

فن کویل سقفی به‌رغم این‌که فضای کمی اشغال می‌کند، بسیار پرسروصدا است. این عیب فن کویل سقفی در ساختمان‌های اداری کمتر آزاردهنده است. زیرا صدای محیط زیاد است و شاید صدای فن کویل دیگر چندان آزاردهنده نباشد.

یکی از مزایای فن کویل سقفی این است که نیازی به کانال‌کشی ندارد و با استفاده از سیستم لوله‌کشی کار می‌کند. طبق نظر کارشناسان امر، لوله‌کشی بسیار ساده‌تر از کانال‌کشی محسوب می‌شود. فن کویل سقفی درست است که یک سیستم سرمایشی ساختمان به‌صرفه به‌شمار می‌آید؛ اما ضمنا یک دستگاه تهویه مطبوع  خوب هم هست. چون می‌تواند صد در صد از خارج هوا بگیرد.

اما بد نیست با معایب فن کویل سقفی هم آشنا شوید. این سیستم سرمایش ساختمان نیاز به مراقبت و تعویض فیلتر دارد که با توجه به مکان قرارگیری آن، کاررا دشوار می‌سازد. دسترسی به سقف بدون ابزار و ادوات ممکن نیست و زحمت زیادی در پی دارد. بنابراین برای افرادی که دنبال یکی از لوازم سرمایشی بی‌دردسر هستند گزینه خوبی نخواهد بود و بهتر است سراغ انواع دیگر سیستم سرمایش ساختمان و دستگاه تهویه بروند.

 


 

 

یک داک اسپیلت نمی‌تواند یک خانه بزرگ را خنک کند. بنابراین لازم است برای خنک کردن اتاق‌ها از سیستم‌های سرمایش دیگری استفاده کنید. از سویی دیگر ممکن است برای یک فضای کوچک یک پنکه هم گزینه مناسبی باشد. بنابراین در انتخاب هر یک از لوازم سرمایشی حتما باید مساحت خانه و نیاز خانه را در نظر بگیرید.


نتیجه‌گیری:

  • از انواع لوازم سرمایشی رایج می‌توان به پنکه، کولر آبی، کولر سلولزی، داکت اپیلت و فن کوئل سقفی اشاره کرد.
  • هر یک از این وسایل سرمایشی معایب و مزایای خود را دارند که با توجه به بودجه و دمای محیط می‌توان گزینه مناسب را انتخاب کرد.

2 نظر در مورد : “با کدام یکی از لوازم سرمایشی خانه را خنک کنیم؟

  1. سلام
    جسارتا با عرض معذرت باید بگم این مطالب خیلی غیر تخصصی بود و معایب زیادی داشت که بهتره تصحیحش کنید
    شما اول بهتر بود سیستم های سرمایشی رو کامل معرفی کنین بعد انقدر نسخه های پزشکی واسشون بنویسین
    الان پنکه سالم ترین هوا رو داره ولی شما این همه معایب ازش نوشتین که ما هیچ کدوم از این معایب رو ندیدیم اصلا
    کولر های آبی چه پوشالی و چه سلولزی با کلید هوشمند دماشون کنترل میشه و میشه دما رو تنظیم کرد که اصلا اشاره ای نکردین
    مصرف آب کولر سلولزی هم با نصب ترموستات و سایبان فوق العاده پایین میاد و اصلا بالا نیست
    داکت اسپلیت هم کولرگازی کانالی هستش که مثل کولر آبی کانال کشی میشه و با کولر گازی دیواری فرق داره ، به این چیزی که شما راجبش توضیح دادین میگن اسپلیت دیواری نه داکت اسپلیت
    فن کویل هم فقط سقفی نیست و در انواع مختلفی وجود داره و مهم تر اینکه در کنارش باید یه چیلر هم نصب کرد که شما اصلا اشاره ای به اون نکردین ، ضمن اینکه مدل های جدید ترش سر و صدایی نداره و سرویسش هم اونقدرا سخت نیست که شما فرمودین
    کولر گازی و فن کویل هم به دلیل خشک کردن هوا ضرر های زیادی دارند
    ممنون میشم مطالب رو به روز کنید
    بهتره در قدم اول اطلاعات زیاد و به روز بشه
    تشکر

    12
  2. درسته باید مطابق نیاز عمل کرد ولی غیر از کولر آبی و پنکه دیگه بقیشون زیاد جالب نیستند الان ما تو مسجد پنکه سقفی داشتیم چند سال پیش هم یه کولر آبی خریدیم این دو ساله که هوا خراب شده هم مجبور شدیم یه کولر گازی هم بگیریم ولی این آخریه دیگه کار رو خراب کرد هزینه های گزاف برق تعمیر و سرویس دشوار آزار و اذیت مردم توسط سرمای آن خنک کنندگی فقط در یک نقطه محدود پرتاب باد بسیار ضعیف ظاهر به نسبت ناپسند الان بیشتر وقتا خاموشع به فکر افتادیم بفروشیمش و یه کولر آبی دیگه جاش بخریم

    7
    1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *