گلها و گیاهان آپارتمانی موجب زیبا و باصفا شدن محیط زندگیمان میشوند. اما گیاهان نیز موجودات زندهای هستند که به مراقبت نیاز دارند. برای اینکه گیاهان شاداب و سرسبزی داشته باشیم، باید اصول نگهداری از آنها از جمله سمپاشی گیاهان را به خوبی بلد باشیم. شناخت گیاه و حساسیتها، دشمنان و عوامل بیماریزا کمک زیادی به ما میکند تا بتوانیم به نحو احسن از گیاهان نگهداری کنیم.
هر گیاهی در معرض حملات آفاتی است که میتواند موجب از بین رفتن آن گیاه شود. برای مبارزه با هر آفتی، ابتدا باید آن را به خوبی بشناسیم تا بتوانیم عامل از بین بردن آن را به درستی انتخاب کنیم. شناخت آفات گیاهی و شیوه سمپاشی گیاهان آپارتمانی میتواند در نگهداری مناسب از آنها به ما کمک به سزایی بکند.
انواع آفات گیاهان آپارتمانی
- کنه: کنهها موجودات بسیار ریزی هستند که تقریبا با چشم دیده نمیشوند. این موجود برای تغذیه، نیش خود را وارد برگ گیاهان میکند که لکههایی کوچک و سفید رنگ روی برگ گل ایجاد میکند و به تدریج موجب تضعیف و پژمردگی گیاه میشود. برگهای آسیب دیده را با استفاده از ذرهبین زیر نور شدید آفتاب به دقت بررسی کنید تا از وجود کنهها اطمینان یابید. آفتکش مناسب این حشره را تهیه کرده و تا نابودی کامل کنه و تخمهای آن اقدام به سمپاشی کنید.
- شپشک: این حشره نیز برگ گیاهان را نیش میزند و شیره گیاه را میمکد و در نهایت به تدریج بخشهایی از گیاه را از بین میبرد. نوع نابالغ این آفت نسبت به سمپاشی گیاهان آپارتمانی آسیبپذیرتر از نوع بالغ آن است. نوعی شپشک موسوم به شپشک آردآلود موجود است که از سختترین دشمنان کاکتوسها به شمار میرود. این شپشک درون شیارها یا ریشه کاکتوس یا حتی بر روی خارهای این گیاه زندگی میکند. برای سمپاشی کاکتوس باید ابتدا شپشک را کاملا از گیاه جدا کرد، سپس از آفتکش مناسب استفاده کرد.
- شته: شته اغلب به صورت گروهی روی برگهای نو رس قابل مشاهده هستند و رنگهای قرمز، زرد، سیاه یا سبز دارند. این آفت شیره برگهای جوان را میمکد و به آن خسارت وارد میکند. ضمن اینکه شته از خود مادهی چسبناکی موسوم به عسلک ترشح میکند که موجب جذب سایر عوامل بیماریزا میشود. با فشار آب بالا میتوان سطح گیاهان را از وجود شته پاک کرد.
- پشه قارچی: دو نوع بالغ و نابالغ این موجود هریک به نحوی موجب آسیب به گیاهان میشود. نوع بالغ پشههای قارچی که ۳ میلیمتر طول دارد و به رنگ قهوهای یا سیاه است، قابلیت پرواز دارد. در اطراف گیاه میپرد و موجب آزار گیاه و ساکنین میشود. نوع نابالغ آن نیز با سوراخ کردن ریشه گیاه برای تغذیه خود، موجب آسیب گیاه میشود.
- حلزون: این موجودات شب هنگام و در هوای خشک بیرون میآیند و با جویدن برگ گلها از آنها تغذیه میکنند و از خود مایع لزجی ترشح میکنند که در روز سطح گیاهان را براق نشان میدهد.
- قارچ: قارچها موجوداتی هستند که به صورت انگل روی موجودات زنده زندگی و از آنها تغذیه میکنند. قارچ گیاهان آپارتمانی موجب ایجاد لکههای سفید رنگ پودری روی برگ گیاهان، یا زنگ زدگی روی ساقه و برگها میشوند. استفاده از قارچکش برای سمپاشی کاکتوس تنها کافی نیست و لازم است قسمتهای سالم گیاه را از قسمتهای آسیب دیده جدا کرد و در خاک و گلدان جدیدی قلمه زد.
در همین رابطه بخوانید: |
آفات موجوداتی هستند که با تغذیه از گیاهان رشد میکنند و موجب آسیب و از بین رفتن گیاه میشوند. کنه، شته، شپشک، حلزون و قارچ گیاهان آپارتمانی از جمله این آفات هستند. |
روشهای مراقبت از گیاهان آپارتمانی
پیشگیری کردن همیشه از درمان راحتتر است. برای اینکه همواره گیاهان سرحالی داشته باشید لازم است اصول مراقبت از گیاهان را یاد بگیرید. باید به صورت مرتب گیاهان را بررسی کنید و به ظاهر آنها توجه داشته باشید. به این ترتیب، در صورتی که علائمی از بیماری یا وجود آفات در آنها دیدید، زود دست به کار شوید و برای درمان اقدام کنید.
هر روز از گیاه بازدید کنید و اگر برگ زرد شده یا سوختهای را مشاهده کردید، آن را از گیاه جدا کنید. به این دلیل که وجود برگهای خراب موجب آسیب سایر برگها نیز میشود.
گلدان را هر دو سه هفته یک بار به داخل حمام یا بالکن ببرید و تمام برگهای آن را خوب بشویید. توجه داشته باشید که آب را با فشار روی برگها نگیرید تا به گیاه آسیب نرسانید. میتوانید چند قطره مایع ظرفشویی درون سطل آبی ریخته و با یک دستمال نرم یا اسفنج، برگها را با دقت تمیز کنید.
اگر گیاهتان به خاک جدید نیاز دارد، با حرارت دادن خاک، آن را ضدعفونی کنید و آفات احتمالی را از بین ببرید. در صورت مشاهده هرگونه آسیب به گیاه، مانند سوراخی برگها، سوختگی، زرد شدن ، مواد چسبناک و یا لکههای سفید یا سیاه روی برگها، اقدام به سمپاشی کنید تا پیش از اینکه آفت کل گیاه را از بین ببرد، آن را نجات دهید.
روزانه برگ گیاهان را با دقت بررسی کنید و در صورت مشاهده هر گونه آسیبی مانند ایجاد سوراخی روی برگها، یا سوختگی و زرد شدن برگها، با شستشو و سمپاشی، آفات را از بین ببرید.
در همین رابطه بخوانید: |
-
سمپاشی گیاهان آپارتمانی
برای از بین بردن انواع آفات گیاهان آپارتمانی، انواع و اقسام سمهای مختلفی وجود دارد. به طور کلی میتوان سمپاشها را به دو دسته سم شیمیایی و سم خانگی تقسیم کرد. سمهای شیمیایی در انواع مختلف محلول یا پودر موجود است. برگی را که دچار آسیب شده است را از گیاه قطع کنید و آن را به یک گلفروشیها یا متخصص گیاهان نشان دهید تا سم و آفتکش مناسبی به شما معرفی کند.
سم را خریداری کنید و بر اساس دستورالعمل نوشته شده روی بستهبندی آن، عمل کنید. با این حال اگر آسیبهای وارده به گیاهتان چندان شدید نیست و وضعیت بحرانی ندارد، میتوانید با استفاده از سم خانگی خودتان درمان را شروع کنید. پیش از استفاده از هرگونه سم و آفتکشی لازم است نکات ایمنی را رعایت کنید.
-
رعایت موارد ایمنی هنگام سمپاشی گیاهان آپارتمانی
گیاه را به بیرون از خانه، درون بالکن یا حیاط یا هر جای دیگری که هوای آزاد در جریان باشد ببرید. مراقب باشید که در نزدیکی محل سمپاشی، مواد غذایی یا لوازم آشپزخانه نباشد. لباس بلندی بپوشید و بینی و دهان خود را با ماسک بپوشانید. دستکش به دست کنید و به چشمانتان عینک ایمنی بزنید.
کودکان و افراد بیمار و حساس را از محل سمپاشی دور کنید. هر نوع سمی اعم از شیمیایی یا سم خانگی را ابتدا روی ناحیه کوچکی از گیاه تست کنید. در صورت نبود هیچ گونه مشکل یا حساسیتی از جانب گیاه، سمپاشی گیاهان را روی کل گیاه انجام دهید.
گیاه سمپاشی شده را برای ساعاتی در همان محل نگه دارید و اجازه دهید تا کاملا خشک شود، سپس داخل منزل بیاورید. باقی مانده سم را در محیط زیست رها نکنید. ظرف حاوی آفتکش را به خوبی شسته و در آفتاب خشک کنید. تمامی لباسها و دستان خود را نیز با دقت بشوئید.
هنگام سمپاشی گیاهان آپارتمانی، نکات ایمنی را رعایت کنید تا مشکلی برای سلامتی خود و خانوادهتان پیش نیاید. |
-
سم خانگی:
با استفاده از موادی که در خانه دارید میتوانید محلولهایی را بسازید که از آن برای دفع آفات و سمپاشی گیاهان آپارتمانی استفاده کنید. این محلولها چون از مواد طبیعی ساخته میشود، ضرر سمهای شیمیایی را نداشته و به راحتی قابل استفاده است. در زیر به آموزش ساخت چند نوع سم خانگی میپردازیم.
- سه عدد سیر و یک عدد فلفل قرمز تند را با یک لیوان آب در مخلوط کن ریخته تا کاملا با هم ترکیب شود و به صورت محلول غلیظی دربیاید. محلول را در ظرفی ریخته و بگذارید برای یک روز زیر آفتاب یا محیط گرمی بماند. روز بعد محلول را از صافی عبور دهید و مایع را داخل آب پاش بریزید و روی گیاهان اسپری کنید. هر هفته یک بار از این سم خانگی استفاده کنید. با تکرار این کار پس از یک ماه، میتوانید انواع آفات گیاهان آپارتمانی را از بین ببرید.
- یک قاشق غذاخوری روغن مایع (بهتر است از روغنهای گیاهی مانند روغن آفتاب گردان یا روغن کانولا استفاده کنید) را با یک قاشق غذاخوری مایع ظرفشویی یا شامپو بچه مخلوط کنید. دو قاشق از این محلول را به یک لیوان آب اضافه کنید و خوب حل کنید.حال درون آبپاش ریخته و روی قسمت کوچکی از گیاه اسپری کنید. یک روز صبر کنید. اگر متوجه تغییر رنگ یا پژمردگی آن قسمت از گیاه شدید، این محلول را کنار بگذارید. چرا که گیاه شما نسبت به مواد موجود در روغن یا مایع ظرفشویی حساسیت دارد. میتوانید با روغن و مایع شوینده دیگری این کار را تست کنید.در صورتی که گیاه شما علائم خاصی نسبت به محلول نشان نداد، محلول را روی باقی برگهای گیاه، اسپری کنید. فراموش نکنید که قسمتهای زیرین برگها را نیز سمپاشی کنید.
- نصف لیوان مایع دستشویی را با ۴ لیتر آب مخلوط کنید. برای این کار از مایعهای دستشویی معطر یا ضد باکتری استفاده نکنید تا به گیاه شما آسیب نرسد. مخلوط را درون یک آبپاش بریزید و همانند محلول قبلی، روی قسمت کوچکی از گیاه امتحان کنید. در صورتی که بعد از گذشت یک روز مشکل خاصی مشاهده نکردید، محلول را روی گیاه بپاشید. یک روز در میان و برای دو هفته این کار را تکرار کرده و ادامه دهید.
- شاید جالب باشد که بدانید از پرتقال میتوانید به عنوان یک سم خانگی استفاده کنید. پرتقال حاوی موادی است که در از بین بردن موجودات موذی مانند شته و قارچ گیاهان آپارتمانی و یا حتی سوسک و مورچه، موثر عمل میکند. یک پرتقال را پوست بکنید و پوست آن را در ظرفی بریزید و دو لیوان آب جوش به آن بیافزایید.این شیشه را برای یک روز زیر نور آفتاب یا در یک محیط گرم قرار دهید. بعد از گذشت این مدت، محلول را از یک صافی عبور دهید و مایع به دست آمده را در ظرفی ریخته و ۳-۴ قطره صابون زیتون (صابون کاستیل) به آن اضافه کنید. حال محلول را درون آبپاش ریخته و روی برگهای گیاه اسپری کنید.
پوست پرتقال میتواند یک سم خانگی برای سمپاشی گیاهان باشد. همچنین میتوانید با ترکیب فلفل و سیر، انواع آفات گیاهان آپارتمانی را از بین ببرید. |
استفاده از خود گیاهان برای درمان گیاهان آپارتمانی نیز روش جالب دیگری است که میتوانید به سادگی در خانه از آن استفاده کنید. میتوانید گیاهانی چون ریحان، سیر، جعفری، نعنا یا اسطوخودوس را در گلدانهایی بکارید و آنها را نزدیک دیگر گیاهان خود نگه دارید. این گیاهان انواع آفات گیاهان آپارتمانی را دفع میکند و مانع رشد جانوران موذی میشود.
همچنین میتوانید با استفاده از گل داوودی، یک نوع سمپاش بسازید.به این ترتیب که نصف لیوان گل داوودی خشک شده را با ۴ لیوان آب مخلوط کنید. این محلول را برای ۲۰ دقیقه بجوشانید، سپس از یک صافی رد کنید. مایع به دست آمده را پس از خنک شدن، روی گیاه اسپری کنید. مواد موجود در گل داوودی که پس از جوشیدن آزاد میشود، برای از بین بردن انواع آفات گیاهان آپارتمانی بسیار موثر است.
جمع بندی
در این مقاله به معرفی انواع آفات و سمپاشی گیاهان آپارتمانی، روشهای از بین بردن این آفات و همچنین آموزش ساخت چند سم خانگی پرداختیم. گیاهان موجودات حساسی هستند که به توجه و مراقبت دائمی ما نیاز دارند. هر گیاهی به محیط زندگی خاص خود نیاز دارد که لازم است هنگام خریداری آن گیاه از میزان نور، دما و آب مورد نیاز برای رشد آن آگاه شویم و این شرایط را برای گیاهان فراهم کنیم. در کنار این اقدامات، باید آنها از وجود شته، باکتری و آفت نیز پاکسازی کنیم.
به طور مرتب باید وضعیت ظاهری گیاهان را بررسی کنیم تا در صورت بروز علائم بیماری، سریع دست به کار شویم. زرد شدن، سوراخ شدن یا حالت پژمردگی و سوختگی برگها از جمله علائمی است که احتمال وجود آفت در گیاه را میدهد و ما را مجبور به آفتزدایی میکند. شته، کنه، شپشک و قارچ گیاهان آپارتمانی از انواع آفاتی هستند که با حمله به گیاهان موجب بیماری و آسیب آنها میشوند که لازم است برای دفع این عوامل بیماریزا، با رعایت نکات ایمنی اقدام به سمپاشی گیاهان آپارتمانی کنیم.
- گیاهان آپارتمانی به مراقبت ویژهای نیاز دارند تا سالم و با نشاط بمانند.
- هنگام انتخاب گیاه خاصی برای آپارتمان خود، از نوع نگهداری که نیاز دارد اطلاع پیدا کنید تا آگاهانه گیاه مناسبی را انتخاب نمایید.
- برای هر گیاه دفع آفت خاصی جواب میدهد. بنابراین، ناگهان کل گیاه خود را سمپاشی نکنید و بهتر است ابتدا روی بخشی از گیاهتان تست کنید تا مبادا گیاه پژمرده شده و بمیرد.
- برای سمپاشی گیاهان، سموم خانگی به سموم شیمیایی اولویت دارند مگر اینکه آفت مدت زیادی با گیاه بوده باشد.
- گیاهان آپارتمانی، به محیط زندگی شما زندگی و طراوت میبخشند.
سلام من گل آگلونما دارم چند وقت بیحال بود بعد دیدم روش شیره های چسبناک زده بردم نشون دادم گفتن عسلک زده و یه سم اسپری شده بهم دادن گفتن ۳ دوره استفاده کنید خوب میشه استفاده کردم کمتر شده ولی رفع نشده میشه بگید چیکار کنم؟
سلام درآسنای من خاکش از کرم و هزارپا و حشره پر شده سم درتمالین بزنم یا خدکشو عوض کنم.الان اواخر فردوذین هستیم.ممنون میشم سریعا پاسخ بدین
با عرض سلام من گیاه نخل شامادورا دارم حدود یکسال و نیم هستش تو خونه دارمش امروز میخواستم گلدون تعویض کنم وقتی گل رو خارج کردم توی خاک پر از جونورای سفید رنگ ریز بود که تا یک ماه پیش من زیر گلدونی ای رو که حدودا شش هفت ماه میشه به شکل جزیره درست کردم بازرسی کرده بودم چیزی ندیدم اما امروز بعد مشاهده این موجودات رفتم چک کردم دیدم روی سنگهایی که برای درست کردن جزیره گذاشته بودم تعداد زیادی مرده وجود داشت همسرم خاک رو عوض کرد و به اشتباه یه مشت از خاک قبلی که توش جونور بود رو انتهای گلدون جدید استفاده کرده روی برگها من چیزی ندیدم فقط نوک برگهایی که زرد شده بود رو قیچی کردم و برگهایی که خشک شده بودن رو جدا کردم اما خداروشکر آفتی یا سفیدی ندیدم حالا لازم از آفت کش استفاده کنم اگه جواب مثبت هست چه آفت کشی؟ آیا هر چند ماه یکبار برای جلوگیری از این آفت ها میشه آفت کش استفاده کرد اگه آفتی نداشته باشه آیا استفادش ضرر داره برای گیاه؟
سلام وقت بخیر
گیاه پتوس من برگهاش زرد میشن و میریزن و رشدی نداره
کاکتوسم هم روش یه حشره هایی داره که انگار مثل تارعنکبوت بستن
ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام وقت بخیر ببخشید من یه گل فردوس و شفلرا دارم که آفت زده شده بودن و من متأسفانه درون منزل سمپاشی کردم گل رو و بعد برگ هاشونو شستم اما بعد یه روز دیدم برگ های دوتاشون داره میریزه چیکارکنم؟ ????
سلام وقت بخیر ببخشید من یه گل فردوس و شفلرا دارم که آفت زده شده بودن و من متأسفانه درون منزل سمپاشی کردم گل رو و بعد برگ هاشونو شستم اما بعد یه روز دیدم برگ های دوتاشون داره میریزه چیکارکنم؟ ????
لبه های برگهای سانسوریای من جویده شده و برگهاش داره خط میافته و همچنین برگهای گلدانهای پتوس ام هم دچار سوراخ شده اند ،سوراخهایی با لبه های قهوه ای و دور تا دور برگهای پتوس از حالت صاف بودن خارج شده و دالبر شده اند کلا بعضی برگها از حالت صاف بودن خارج شده و یه مقدار هم جمع شده اند
هیچ نوع آفتی دیده نمیشه ممکنه دچار قارچ شده باشند ؟؟!!!
اگه ممکنه لطف کنید جواب بدید
سپاس
با سلام این گلها آفت ندارند بلکه ممکن است بسته به علایم قارچی شده باشند. البته تنش حرارتی نیز علایمی مانند سیاه شدن دور و لبه و خشکی دارند.
سلام. گل های منم دقیقا همینطور شد. چند ماهه ک. الان بعد از این همه مدت پشه های ریز داخلش دیدم که شبیه به سوسک هست.توی روز بیرون نمیان. شبا از خاک. میان و گل میخورن. هرچی سم میزنم تاثیر نداره. گل های بیمار از باقی گل ها جدا کن و درمان
ایا در سال برای افت بنجامین یک بار سم پاشی کافی است
سلام .
من یک دو گل کاغذی و یک شفلر بزرگ تو آپارتمانم دارم که هر سه آفت زده بودند . گل کاغذی شته زده بود و برگهای شفلر قارچ زده شده بود .
تو آپارتمان با وجود بچه کوچک نباید سمپاشی شود .
از مخلوط نیم لیتر آب با یک قاشق شامپو زرد و یک قاشق روغن مایع با جوشانده صاف شده تنباکو استفاده کردم . موثر بود .
سم پاشی در محل نگهداری گیاهان در آپارتمان خیلی خطرناک است و بوی سم تا روزها باقی می ماند .
بهترین قارچ کش گیاهی عصاره دارچین هست. دارچین را خرد کنید و توی آب بگذارید. مقدار 100 گرم دارچین در 5 لیتر آب کافیه. بعد با یک پارچه نخی عصاره را از تفاله ها جدا کنید و روی گیاه بپاشید. میتونید برای اثر بخشی بهتر از آب اکسیژنه هم استفاده کنید. ترکیب شیر (شیر معمولی توی مغازه ها) و آب اکشیژنه هم خوبه. بعضی شرکت ها عصاره دارچین و شیر و آب اکسیژنه را به عنوان قارچ کش گیاهی میفروشن!!! پول خیلی خوبی هم توشه. مواد اولیه اش هم همه جا هست. میتونید خودتون تولید کنید و بدین توی بازار