آموزش و مشاوره مالی

با انواع بیمه منازل مسکونی آشنا شوید

 

حادثه هیچ گاه خبر نمی‌کند. ممکن است هر لحظه حادثه‌ای رخ دهد و طی آن به انسان‌ها و ساختمان‌ها آسیب‌های جبران‌ناپذیری وارد شود. با توجه به افزایش قیمت‌ها و رواج گرانی، ساخت دوباره یک خانه ساده برای افرادی با درآمد متوسط بسیار سخت و حتی غیر ممکن است، چه برسد به ساخت منزل برای افرادی که درآمد پایینی دارند و جزو اقشار ضعیف جامعه هستند. به همین علت، بهترین راه برای این که خیال خودتان را از آینده راحت کنید، این است از بیمه منازل مسکونی استفاده کنید.

خطرهای تحت پوشش بیمه تنوع بالایی دارد و دیگر نیازی نیست نگران انواع بلایای طبیعی که ممکن است به منزل شما آسیب بزنند و یا باعث سرقت لوازم منزل شما شوند، باشید. در این مقاله به بررسی دقیق‌تر بیمه منازل مسکونی و انواع آن، یعنی بیمه آتش‌سوزی، بیمه زلزله، بیمه سیل و بیمه سرقت می‌پردازیم.

 

بیمه به چه معنا است؟

بیمه به قراردادی گفته می‌شود که طی آن بیمه‌گر به بیمه‌گذار تعهد می‌دهد در صورت وقوع حوادث، خسارت وارد شده بر بیمه‌گذار را در ازای وجهی که دریافت کرده است، جبران کند و یا بخشی از خسارت را بپردازد. بیمه‌گذار با پرداخت حق بیمه یعنی همان وجهی که به بیمه‌گر پرداخت کرده است، جان و مال خود را تحت پوشش بیمه قرار می‌دهد.

البته باید به این نکته توجه داشته باشید که بیمه همچون حساب پس‌انداز شما نیست که بتوانید هر وقت که تمایل داشتید از آن پولی دریافت کنید، بلکه نحوه دریافت پول به نوع قرارداد شما، میزان خسارت و نحوه پرداخت آن بیمه دارد.

 

 

 

اولین شکل بیمه به حالت امروزی آن توسط بازرگانان و کشتی‌داران انگلیسی ایجاد شد که طی آن این افراد با یکدیگر قرارداد بستند تا در صورت بروز حادثه، در سود و زیان سفرهای خود با یکدیگر شریک باشند. پس از آن این شکل از بیمه به کشورهای دیگر هم وارد شد و به تدریج انواع مختلف آن شکل گرفت.

 

زمان انتظار بیمه

زمان انتظار به مدت زمانی گفته می‌شود که بیمه‌گر می‌تواند بعد از گذراندن آن، از بیمه خود استفاده کند. این مدت برای شرکت‌های بیمه و انواع مختلف بیمه منازل مسکونی متفاوت است. برای مثال، اگر شما در یک شرکت بیمه، منزل مسکونی خود را بیمه آتش‌سوزی کرده‌اید، بعد از گذراندن شش ماه می‌توانید در صورت بروز حادثه، از بیمه خود استفاده کنید.

 

آیا امکان فسخ بیمه وجود دارد؟

امکان فسخ هر نوع از بیمه و هر نوع از بیمه منازل مسکونی وجود دارد. شرایط فسخ هر کدام از بیمه‌ها و شرکت‌های بیمه متفاوت است و استثنائاتی وجود دارد که امکان فسخ آن‌ها وجود ندارد. بیمه‌گذار می‌تواند بعد از انجام مراحل قانونی، ما به التفاوت حق بیمه خود را دریافت کند.

 

 

آیا در صورت بروز شرایط بحرانی همچون زلزله که حتی شرکت بیمه را هم درگیر می‌کند، امکان پرداخت خسارت وجود دارد؟

شاید این سؤال برای شما هم پیش آمده باشد، چگونه یک شرکت بیمه که خود از شرایط بحرانی همچون زلزله آسیب دیده است، می‌تواند خسارت منزل مسکونی شما را پرداخت کند؟! نیازی نیست نگران این مسئله باشید زیرا آن دفتری که شما در آن منزل مسکونی خود را بیمه کرده‌اید، تنها یکی از شعب یک شرکت بیمه بزرگ است. بنابراین خسارت شما پرداخت خواهد شد و شعب مختلف شرکت‌های بیمه در این موارد به یکدیگر کمک‌رسانی می‌کنند.

نکته: پرداخت بیمه نباید موجب سود بیمه‌گذار شود. به این معنا که اگر تفاوت قیمتی در بازار ایجاد شده باشد، در بیمه لحاظ می‌شود و بار دیگر قیمت‌ها سنجیده می‌شوند. این مورد در کشور ایران بسیار مهم است؛ زیرا بازار ایران در این شرایط اقتصادی ثبات ندارد و هر لحظه قیمت‌ها جا به جا می‌شوند و البته افزایش می‌یابند.

به همین دلیل قیمت‌ها با کارشناسی دوباره سنجیده می‌شوند و در صورت به توافق نرسیدن بیمه‌گذار و بیمه‌گر بر سر قیمت واقعی خسارت، طرفین می‌توانند از سه کارشناس برای سنجیدن هزینه خسارت استفاده کنند. کارشناس اول و دوم با نظر خود، کارشناس سوم را انتخاب می‌کنند؛ بنابراین هر کدام از طرفین فقط یک کارشناس به طرف مقابل معرفی می‌کنند تا این دو با مشورت یکدیگر، نفر سوم را انتخاب کنند.

 

 

در قرارداد بیمه به چه مواردی باید توجه شود؟

در قرارداد بیمه باید به موارد مختلفی توجه کنید و پس از مطمئن شدن از تمامی موارد، فرم‌ها را امضا کنید و قرارداد ببندید. از جمله مواردی که باید در بیمه منازل مسکونی به آن توجه کنید، این است که موارد و شرایط پوشش بیمه چیست و چه مواردی تحت پوشش قرار نمی‌گیرند، هزینه‌ای که شما پرداخت خواهید کرد چه مقدار است و در برابر خسارت، چه میزان به شما حق بیمه پرداخت خواهد شد.

 

انواع بیمه منازل مسکونی

بیمه منازل مسکونی انواع مختلفی دارد و حوادث مختلفی را تحت پوشش قرار می‌دهد. از جمله خطرهای تحت پوشش بیمه منازل مسکونی، حوادث طبیعی چون سیل و زلزله و حوادث دیگری مانند آتش‌سوزی و سرقت است.

 

بیمه آتش‌سوزی

بیمه منازل مسکونی از نوع بیمه آتش‌سوزی زیرشاخه‌های مختلفی دارد. بیمه آتش‌سوزی در اصل منزل مسکونی شما را در برابر حوادثی چون آتش‌سوزی، صاعقه و انفجار بیمه می‌کند؛ اما این نوع از بیمه منازل مسکونی، شاخه‌های فرعی هم دارد که شما با پرداخت حق بیمه آن‌ها می‌توانید از خدمات بیمه بهره ببرید.

این شاخه‌های فرعی از این نوع بیمه منازل مسکونی شامل زلزله، سیل، طوفان، تندباد، سقوط بهمن، سرقت، سقوط هواپیما، طغیان آب دریا و رودخانه، ترکیدگی لوله آب، تندباد، گردباد، نشست و رانش زمین، شکست شیشه، سقوط بالگرد یا قطعات آن، برخورد اجسام خارجی، هزینه پاک‌سازی و جمع‌آوری ضایعات ناشی از خطرات مشمول بیمه، خرابی در اثر ضایعات ناشی از آب باران و برف و … می‌شود.

شما می‌توانید با توجه به حوادثی که بیشتر در محله زندگی‌تان رخ می‌دهد، خانه خود را بیمه کنید. برای مثال، افرادی که در نزدیکی فرودگاه‌ها سکونت دارند می‌توانند از بیمه سقوط هواپیما استفاده کنند.

 

 

 

در همین رابطه بخوانید:

 

در این نوع بیمه از منازل مسکونی که قیمت مناسب‌تری نسبت به سایر بیمه‌ها دارد، نرخی که در بیمه‌نامه ثبت می‌شود با توجه به ارزش ساخت دوباره ساختمان در صورت خسارت دیدن و ارزش اثاثیه‌ای که در منزل مسکونی وجود دارد تعیین می‌شود.

برای مثال، اگر هزینه خسارت یک منزل مسکونی، یک میلیون تومان برای هر مترمربع باشد، منزل مسکونی که صد مترمربع است، مبلغ صد میلیون تومان در ازای خسارت دریافت می‌کند و اگر قیمت اثاثیه چهل میلیون تومان باشد، این مبلغ به مبلغ تعمیر ساختمان اضافه می‌شود. محاسبه این قیمت‌ها ربطی به قیمت اصلی منزل مسکونی و یا زمین و … ندارد بلکه تنها هزینه تعمیر در هر مترمربع محاسبه می‌شود.

حق بیمه نیز با توجه به همین موارد و موارد مختلف و جزئی دیگری متفاوت است. برای مثال حق بیمه یک منزل مسکونی، به ازای هر صد میلیون تومان، 20 هزار تومان برای یک سال است و برای بیمه زلزله 50 هزار تومان دیگر به آن اضافه می‌شود.

 

بیمه زلزله

یکی از مهم‌ترین انواع بیمه منازل مسکونی، بیمه زلزله است. ایران کشوری زلزله‌خیز است و با توجه به حوادث اخیری که در کشور و برای مردم استان کرمانشاه پیش آمده است، نیاز به این نوع از بیمه، بیش از پیش احساس می‌شود. خسارت‌های ناشی از زلزله‌هایی با ریشترهای بالا در ایران که به معماری ضد زلزله توجهی نمی‌شود، بسیار بالا است و به همین علت بهترین راه برای پیشگیری از بی‌خانمان شدن بعد از این حادثه، بیمه زلزله است.

به علت این که بیمه زلزله جزئی فرعی از بیمه آتش‌سوزی است و زیرشاخه آن محسوب می‌شود، برای بهره‌مندی از این بیمه، باید ابتدا بیمه آتش‌سوزی را خریداری کنید و سپس این بخش فرعی را بخرید. شما با استفاده این از بیمه منازل مسکونی می‌توانید منزل و لوازم و اثاثیه خود را بیمه کنید و در صورت خسارت دیدن، از بیمه وجهی را دریافت کنید.

البته توجه به این نکته مهم است که شما می‌توانید تنها منزل و یا فقط لوازم و اثاثیه خود را بیمه کنید و یا هر دو را با هم بیمه کنید و از این خدمات بیمه منازل مسکونی بهره ببرید. نکته دیگری که در رابطه با بیمه منازل مسکونی از نوع بیمه زلزله وجود دارد این است که این بیمه شامل خسارات و تلفات جانی نمی‌شود.

برای بهره‌مندی از بیمه منازل مسکونی از نوع بیمه زلزله ابتدا بیمه آتش‌سوزی را خریداری کنید. سپس مبلغی برای بیمه زلزله پرداخت می‌کنید. برای استفاده از بیمه باید فرم‌های اطلاعاتی را پر کنید. در این فرم‌ها باید متراژ و زیربنای منزل مسکونی که قرار است بیمه شود، به صورت دقیق وارد کنید. سپس باید نوع سازه منزل مسکونی خود را انتخاب کنید، یعنی در فرم مشخص کنید که منزل مسکونی شما فلزی است یا بتونی و … .

در صورت تمایل برای بیمه اثاثیه، می‌توانید بخش مربوط به آن را تکمیل کنید و ارزش اثاثیه‌ای که قرار است بیمه شوند را وارد کنید. علاوه بر این موارد، هزینه‌ای را که در صورت خسارت برای هر مترمربع باید خرج کنید، وارد کنید. اطلاعات بیمه‌گذار نیز باید در فرم تکمیل شود. در نهایت پس از تکمیل فرم به صورت دقیق، حق بیمه را پرداخت می‌کنید.

 

 

آیا مستاجرین هم می‌توانند از بیمه زلزله استفاده کنند؟

مستاجرین و افرادی که خانه رهن کرده‌اند هم می‌توانند از بیمه زلزله استفاده کنند. با این تفاوت که آن‌ها تنها لوازم و اثاثیه خود را بیمه می‌کنند؛ اما صاحب خانه می‌تواند خانه خود را در برابر حوادث بیمه کند. در بیمه زلزله تمامی خسارات ناشی از زلزله به شما پرداخت می‌شود؛ یعنی نیازی نیست بیمه ترکیدگی لوله و … هم داشته باشید. در هنگام زلزله هر کدام از خسارات ناشی از زلزله حتی اگر بیمه مستقلی داشته باشند به شما پرداخت خواهد شد.

 

 

نکته مهمی که باید در این بیمه و البته همه انواع بیمه منازل مسکونی رعایت کنید، درج دقیق ارزش منزل مسکونی و لوازم است؛ زیرا اگر ارزش خانه و لوازم خود را کمتر درج کنید به همان اندازه‌ای که خودتان ثبت کرده‌اید، خسارت به شما تعلق خواهد گرفت.

 

بیمه سرقت

یکی دیگر از انواع بیمه منازل مسکونی، بیمه سرقت است. همان طور که ذکر شد این بیمه جزئی فرعی از بیمه آتش‌سوزی است. این نوع از بیمه برای اولین بار توسط موسسه بیمه لویدز لندن ایجاد شد. سرقت به معنای گرفتن غیرقانونی اموال افراد دیگر بدون رضایت آن‌هاست. از زمانی که مفهوم مالکیت و خصوصی‌سازی ایجاد شد، این فعالیت غیرقانونی و جرم در نظر گرفته شده است.
بیمه سرقت سه نوع مختلف دارد:

  • بیمه سرقت از منازل مسکونی
  • بیمه سرقت از واحدهای تجاری و صنعتی مانند فروشگاه‌ها، کارخانه‌ها، کارگاه‌ها و …
  • بیمه سرقت از بانک‌ها

 

در ادامه به بررسی بیمه سرقت از منازل مسکونی می‌پردازیم.

شما با استفاده از بیمه منازل مسکونی از نوع بیمه سرقت، خسارت‌های ناشی از سرقت منزل مسکونی خود را می‌توانید دریافت کنید. این خسارت‌ها شامل فقدان کالا و وسیله و هزینه خسارت‌های به منزل شما که در اثر سرقت ایجاد شده است، می‌شود.

بیمه منازل مسکونی از نوع بیمه سرقت زمانی خسارت را به بیمه‌گذار پرداخت می‌کند که دزدی با شرایط خاصی انجام شده باشد و سارقین با شکستن حرز وارد منزل مسکونی شما شده باشند. شکستن حرز معانی مختلفی دارد. برای مثال سارقین با شکستن در یا پنجره و یا ایجاد سوراخی در سقف یا دیوار وارد منزل مسکونی شما شوند.

همچنین زمانی که سارقین از کلیدهای ساختگی استفاده کنند، به صورت مخفیانه وارد منزل مسکونی شما شوند، با بالا رفتن از دیوار وارد منزل مسکونی شما شوند و یا کلیدهای اصلی منزل مسکونی شما را به صورت غیرقانونی به دست آورده باشند و با آن‌ها وارد منزل مسکونی شما شوند، شما در این موارد نیز می‌توانید از بیمه‌گر خسارت خود را دریافت کنید.

 

 

در بیمه سرقت استثنائاتی وجود دارد که در صورت به سرقت رفتن آن‌ها و خسارت دیدن آن موارد در هنگام دزدی، بیمه‌گذار مسئولیتی در قبال پرداخت خسارت ندارد. این موارد شامل خسارت‌های وارد شده به منزل مسکونی از طریق سرقت‌های ساختگی و همدستی بیمه‌گذار با سارقین، خسارت‌هایی که به علت جنگ‌های داخلی و خارجی، غارت، قیام، شورش، بلوا و … و خسارت وارد شده به وجوه نقد، سفته، چک، انواع اوراق بهادار و … می‌شود. البته با صحبت با بیمه‌گر و پرداخت وجوهی به بیمه‌گر برخی از این موارد را می‌توانید بیمه کنید.

زمانی که سرقت انجام شده است و شما متوجه این سرقت شده‌اید باید بلافاصله به پلیس و کلانتری و هر دستگاه مربوطه دیگری اطلاع دهید و بدون جا به جایی لوازم و … منتظر بمانید تا این مراکز به بررسی محل حادثه بپردازند.

برای استفاده از بیمه باید فوراً مبلغ تقریبی خسارت ناشی از سرقت را به بیمه‌گر اطلاع دهید و بعد از اطلاع اولیه، تمامی موارد را با دقت بررسی کنید و تمام لوازم و اثاثیه دزدیده شده و خسارت‌هایی که به منزل مسکونی شما وارد شده است را به صورت کتباً به بیمه‌گر بدهید و در صورت به دست آوردن هر گونه اطلاعات دیگر علاوه بر در میان گذاشتن این اطلاعات با پلیس، بیمه‌گر را نیز مطلع کنید.

 

بیمه سیل

بیمه سیل نیز یکی دیگر از انواع بیمه منازل مسکونی و یکی از شاخه‌های فرعی بیمه آتش‌سوزی است. این بیمه نیز مانند بیمه زلزله، بیمه سرقت و … ثبت می‌شود و شما می‌توانید با پرداخت وجهی اضافه، این بیمه را خریداری کنید و از خدمات آن بهره‌مند شوید. بیمه سیل برای منازل مسکونی مفید و واجب است که در کنار دریا و رودخانه‌های بزرگ که امکان طغیان آن‌ها وجود دارد، قرار دارند. ساختمان‌های ساحلی از جمله اماکنی هستند که انجام این بیمه برای ساختمانشان بسیار حیاتی است.

 

 

جمع‌بندی

همان طور که در مقاله خواندید، تمام مواردی که منزل شما نیاز دارد، در ذیل بیمه آتش‌سوزی قرار دارد. بیمه منازل مسکونی از نوع بیمه آتش‌سوزی انواع مختلفی دارد:

  • بیمه آتش‌سوزی منازل مسکونی
  • بیمه آتش‌سوزی منازل مسکونی به صورت گروهی
  • بیمه آتش‌سوزی جامع منازل مسکونی
  • بیمه آتش‌سوزی پیش صادره منازل مسکونی

نکته 1: در بیمه جامع منازل مسکونی، شما همه مواردی را که جزو شاخه‌های اصلی و شاخه‌های فرعی بیمه آتش‌سوزی می‌شود، یکجا خریداری می‌کنید. در واقع شما با بیمه آتش‌سوزی می‌توانید منزل مسکونی خود را در برابر تمامی خطرات احتمالی بیمه کنید.
نکته 2: در بیمه منازل مسکونی به صورت گروهی، مجتمع‌ها و آپارتمان‌ها می‌توانند تمامی ساختمان را بیمه کنند. این بیمه توسط مدیر ساختمان یا هیئت مدیره ثبت می‌شود.

مطالب مرتبط

با رعایت این چند نکته مهم ایمنی ساختمان خود را بالا ببرید

  برای اغلب ما حوادث طبیعی یا غیرطبیعی زیادی در محیط‌ها و فضاهای بسته‌ای مثل خانه اتفاق افتاده که در پی آن بیشتر به فکر ایمنی ساختمان محل زندگی‌مان افتاده‌ایم […]

مقاوم‌سازی ساختمان در برابر سیل

  فروردین ماه امسال با وقوع سیل در چند شهر حوادث ناگواری رخ داد. این مساله برای ما _ساکنان منطقه‌ سیل‌خیز جهان_ به‌رغم تلخی فراوان هشداری بود تا برای مقاوم‌سازی […]

فرآورده‌های ساختمانی – ایمنی و بهداشت مصالح

  شاید یکی از جنبه‌هایی که اغلب در طراحی یک سازه نادیده گرفته می‌شود و یا کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد انتخاب و مصالح و فرآورده‌های ساختمانی است. اهمیت انتخاب فرآورده‌های […]

با اصطلاحات بیمه‌ای و بیمه‌گر آشنا شوید

  پیش از هر چیز لازم است بدانید که بیمه یکی از انواع کالاهای اجتماعی است که به استناد نظر کارشناسان صنعت بیمه،کشورهای جهان سوم کمتر از کشورهای پیشرفته به […]

از بیمه آتش سوزی منازل مسکونی چه می‌دانید؟

  آیا می‌دانید هرسال در ایران حدود پنجاه هزار حادثه آتش‌سوزی رخ می‌دهد؟ بهتر است این نکته مهم‌تر را نیز بدانید که  با وجود این آمار غم انگیز، میزان نفوذ […]

4 نظر در مورد : “با انواع بیمه منازل مسکونی آشنا شوید

  1. با سلام،، احتراما در غالب موارد شرکت بیمه در زمان پرداخت خسارت بدنبال گزینه های مختلف و متعدد حقوقی بمنظور عدم پرداخت خسارت میگردد، امیدوارم ذهنیت بنده غلط باشه و این روند اخیرا اصلاح شده باشه،، تو حرف و شعار خوبند ولی تو زمان عمل متأسفانه بنحو شایسته با شرایط شخص آسیب دیده برخورد نمیشه

  2. سلام دوستان بیمه کردن هر چه داخل ایران فقط جیب یه عده رو پر کردنه زمانیکه که میخواند بهت تابان بدن اون حداقل ترین رو در نظر میگیرن فقط نه بیمه بلکه هر چی که مربوط به دولته نه جایی میتونی اعتراض کنی نه هیچی بقول خودشون بیمه هم همش داره ضرر میده اگه هم بیمه داره به کارش ادامه میده فقط بخاطر خدمت به مردمه

    30
    3
  3. ایابرای بیمه منازل بایستی درب وپنجره ها وقفل وکلید ان دارای شرایط خاصی باشندیادرهرشرایطی پزداخت خسارت انجام میشود؟

    18
    11

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *