این روزها آلودگی هوا تبدیل به یکی از دغدغههای مهم ساکنین کلانشهرها، به خصوص تهران، شده است. روزهای آلوده و ناسالم سال به سال در حال افزایش است و شمار بیماران تنفسی و افرادی که به خاطر این بیماریها با مشکل روبهرو میشوند یا حتی جان خودشان را از دست میدهند به مرور بیشتر میشود. هرچند برای حل این مشکل دولت و مردم باید دست در دست هم دهند تا شاید بتوان از گسترش این پدیده سیاه جلوگیری کرد، باید این واقعیت را پذیرفت که آلودگی به این زودیها از تهران رخت برنمیبندد. اما سوال اینجاست که آیا آلودگی هوا در مناطق مختلف شهر یکسان است؟ آیا توجه به شاخصهای آلودگی هوا میتواند معیاری برای انتخاب محله برای زندگی باشد؟ و اینکه آلودهترین مناطق تهران کدام مناطق هستند؟
آلودگی شهر تهران، هر روز بدتر از دیروزافزایش روز افزون آلودگی شهر تهران و به وجود آوردن بیماریهای تنفسی سبب شده است تا مردم این شهر به فکر سکونت در مناطقی باشند که آلودگی کمتری دارند.
اگر در چند سال اخیر ساکن تهران بوده باشید حتما حس کردهاید که هوای این شهر روز به روز آلودهتر و نفس کشیدن در آن سختتر میشود. طرحهای مختلف ترافیکی گرچه شاید توانسته باشند از سرعت افت کیفیت هوای تهران بکاهند، اما نتوانستهاند آن را متوقف کنند.
بر اساس آمار سازمان کنترل کیفیت هوای تهران تعداد روزهای ناسالم و ناسالم برای گروههای حساس در سال 1396 نسبت به سال 1395 حدود 5.47 درصد افزایش داشته. یعنی مردم تهران 19 روز آلودهتر را نسبت به سال قبل تجربه کردهاند. کاهش میزان بارش طی سالهای اخیر هم به افزایش شاخصهای آلودگی کمک کردهاند. به طوری که زمستان 96 آلودهترین زمستان در 3 سال اخیر این شهر بوده است.
آلودهترین مناطق تهراندامنه ضررهای آلودگی هوا بسیار گسترده است. از سردرد، کاهش هوشیاری، سوزش چشم، سرفه، خسخس سینه و تنگی نفس گرفته تا عفونت دستگاه تنفسی، اختلالات عصبی، تخریب کلیه و مغز، آسم، تخریب ریه، سرطان و حملههای قلبی.
طبق آمار در سال 95 فقط در شهر تهران بیش از 4 هزار نفر مستقیما به خاطر آلودگی هوا جان خود را از دست دادهاند که آمار تکاندهندهای است.
مطمئنا آلودگی هوا برای همه افراد ضرر دارد، اما اگر در خانوادهتان فرد مسن، فرد مبتلا به بیماریهای قلبی یا تنفسی و کودک دارید باید بیش از سایر مردم نگران آثار مخرب آلودگی هوا باشید. این نگرانی حتی میتواند در خرید خانه نیز خود را نشان دهد.
تهران شهر بزرگی است و طبیعی است که تمام مناطق آن از نظر آلودگی شرایط یکسانی نداشته باشند. در ادامه بر اساس آمار رسمی از غلظت آلایندهها، آلودهترین مناطق تهران را به شما معرفی میکنیم
جنوبِ شهرِ محروم جز آلودهترین مناطق تهران
آمار شاخص آلایندههای شهر تهران نشان میدهد رتبههای اول و دوم آلودهترین مناطق تهران مربوط به دو منطقه جنوبی این شهر است. منطقه 20 که جنوبیترین منطقه تهران محسوب میشود همان شهر ری معروف است. این منطقه که شاید بیشتر آن را با حرم حضرت عبدالعظیم بشناسید، به سبب آب و هوای نسبتا خشک و نیمهصحرایی، عدم وجود جنگل طبیعی و وجود صنایع بسیار از جمله پالایشگاه تهران توانسته لقب آلودهترین منطقهی تهران را به دست آورد.
مرکز شهر و حجم بالای ترددمنطقهی 15 تهران که رتبهی دوم آلودگی بین مناطق تهران را دارد و از مهمترین بخشهای آن میتوان به شهرک افسریه اشاره کرد، طی سالهای اخیر افزایش جمعیت قابلتوجهی را تجربه کرده و حتی جزو مناطق پررونق در خرید و فروش مسکن به شمار میآید، که این افزایش جمعیت در افزایش شاخصهای آلایندگیاش بیتاثیر نبوده است.
از دو منطقهی جنوبی که بگذریم، رتبه سوم آلودهترین مناطق تهران به منطقه 11 تعلق دارد. منطقه یازده که یکی از قدیمیترین مناطق تهران محسوب میشود، مراکز مهم سیاسی مانند بیت رهبری، نهاد ریاست جمهوری، شورای نگهبان، شورای عالی امنیت و سازمان بازرسی کل کشور را در خود جای داده است. علاوه بر این نهادها، سفارتخانههای چند کشور مانند ایتالیا و فرانسه نیز در این منطقه قرار دارد. وجود بازارهای تخصصی و مراکز مهم دانشگاهی مانند دانشگاه تربیت معلم و دانشگاه علامه طباطبایی نیز بر حجم بالای تردد در این منطقه افزوده و سبب شده رتبه سوم آلودگی مناطق تهران را از آن خود کند.
راهآهن مهمان همیشگی آلودهترین مناطق تهران
منطقهی 17 که به خطوط راهآهن تهران تبریز، تهران اهواز و بزرگراه آیتالله سعیدی محدود شده جزو مناطق محروم و با بافت فرسوده شهر محسوب میشود. بر اساس برخی آمارها، تراکم جمعیتی در این منطقه حدود 4 برابر میانگین سایر مناطق تهران است و موقعیت آن باعث شده که بارش چندان زیادی را هم به خود نبیند.
محاصره این منطقه توسط دو خط راهآهن و یک بزرگراه موجب شده میزان فضای در دسترس به خصوص برای فضای سبز کم باشد و همهی این عوامل دست به دست هم دادهاند که این منطقه رتبه چهارم آلودهترین مناطق تهران را کسب کند. البته طرح انتقال خطوط راهآهن این منطقه به زیرزمین چند سال است که مطرح شده که در صورت اجرای کامل آن و افزایش فضای سبز، میتوان به وضعیت آینده هوای این منطقه امیدوارتر بود.
مرکزیها پای ثابت آلودهترین مناطق تهران
دو منطقه آلوده بعدی تهران از مناطق مرکزی شهر هستند. منطقه شش که مراکز اداری و تجاری زیاد و دانشگاههای صنعتی امیرکبیر و تهران را در خود جای داده، با وجود برخورداری از پارکهای بزرگی مانند پارک لاله، ساعی و نظامی گنجوی باز هم به خاطر رفتوآمد زیاد و موقعیت مرکزیاش جزو مناطق آلوده تهران به شمار میآید.
منطقه 7 هم دیگر منطقهی مرکزی تهران است که رتبهی ششم آلودگی هوا در این شهر را دارد. از محلههای معروف این منطقه میتوان به محلات گرگان، نظامآباد، عباسآباد، عشرتآباد و اندیشه اشاره کرد.
منطقه 10 آخرین منطقهی مرکزی تهران است که بین مناطق آلوده دهگانهی تهران و در رتبه هشتم قرار دارد. این منطقه بعد از منطقه 17 کوچکترین منطقهی تهران محسوب میشود و از محلات سلسبیل، حسامالدین و قصرالدشت میتوان به عنوان محلات معروفش نام برد.
شمالیها هم آلودگی را میچشند!
هرچند که مناطق شمالی تهران به عنوان مناطق خوش آب و هوا شناخته میشوند و حتی منطقه یک که شمالیترین منطقهی تهران است به خاطر بافت «باغ شهری» خود معروف است، اما باید بدانید که دو منطقه 3 و 1 جزو ده منطقهی آلودهی تهران هستند! علت اصلی آلودگی این مناطق ترافیک بالای این دو منطقه است که طی سالهای اخیر نیز افزایش داشته. از جمله محلات مهم این دو منطقه میتوان به جردن، ونک، نیاوران، دارآباد و ولنجک اشاره کرد.
جمعبندی
- آثار مخرب آلودگی هوا به حدی زیاد است که خانوادههای دارای کودک یا عضو مسن، دارای بیماری قلبی تنفسی باید حتما به چشم تهدیدی جدی به آن نگاه کنند.
- مناطق مختلف تهران از نظر آلودگی یکسان نیستند و توجه به آلودگی منطقه میتواند یکی از معیارهای انتخاب مسکن در تهران به شمار بیاید.
- ده منطقه آلودهی تهران به ترتیب مناطق 20، 15، 11، 17، 6، 7، 18، 3، 10 و 1 هستند.