اجاره مغازه یکی از مسائلی است که بیشتر از اجارهی یک ملک مسکونی با حساسیتهای خاص روبرو است. شاید مناطق زیادی وجود داشته باشد که بتوان خانههای مسکونی مناسبی در آنها یافته و زندگی کرد؛ اما طبیعتاً دربارهی اجاره ملک تجاری نمیتوان به سادگی هر مغازهای را انتخاب کرد زیرا حساسیتهای شغلی از اهمیت زیادی برخوردارند و قبل از اجاره مغازه باید آنها را در نظر گرفت. در این مقاله قصد داریم نکات مهم برای قرارداد اجاره مغازه و چگونگی انتخاب یک مغازه و همچنین کاربری ملک تجاری و … را توضیح دهیم.
قبل از عقد قرارداد اجاره مغازه به چه مواردی باید توجه کرد؟
مغازه یک ملک تجاری محسوب میشود و اجاره ملک تجاری با اجارهی ملکهای مسکونی تفاوت دارند. این تفاوت در درجهی اول به خاطر کاربری ملک تجاری است که به نوبهی خود بر روی مبلغ اجاره هم تأثیر دارد. همچنین منطقهی جغرافیایی که مغازه در آن قرار دارد از اهمیت زیادی برخوردار است؛ در حالی که ممکن است این مورد برای اجارهی ملکهای مسکونی چندان مهم نباشد. در ادامه هرکدام از این موارد را توضیح خواهیم داد:
کاربری
یک ملک تجاری انواع مختلفی از کاربریها را ممکن است داشته باشد. برای مثال یک مغازه ممکن است به منظور تأسیس یک فروشگاه پوشاک اجاره شود و یا اینکه بعنوان داروخانه از آن استفاده شود. کاربریهای دیگری مانند رستوران، مکانیکی، سوپرمارکت، فست فود و… نیز وجود دارند که به طور طبیعی جزو عوامل تعیینکننده برای اجاره محسوب میشوند. کاربری ملک تجاری یکی از مهمترین مواردی است که سایر موارد مربوط به اجاره مغازه را تحت تأثیر قرار میدهد. به عبارت دیگر هم منطقهی جغرافیایی، هم متراژ و هم هزینهی اجاره همگی در درجهی اول به نوع کاربری بستگی دارند.
منطقه جغرافیایی
باید دانست که هدف از تأسیس مغازههای تجاری تأمین نیازهای زندگی افراد جامعه است. اما این مسئله دلیلی بر آن نیست که هر مغازهای در هر منطقهای میتواند فروش موفقی داشته باشد. ممکن است شما بدنبال اجاره یک مغازه برای فروش میوه و تره بار باشید؛ در این صورت در هر منطقهای که مغازهی خود را دایر کنید، احتمالاً فروش خوبی خواهید داشت؛ زیرا میوهها و سبزیها جزو نیازهای روزانهی تمام افراد جامعه محسوب میشوند و همهی خانههای یک محل از شما خرید میکنند.
اما اگر هدف شما از اجاره مغازه، برای مثال ایجاد یک فروشگاه لوازم خانگی باشد، در این صورت باید مغازهتان را در یک مکان پر رفت و آمد در مرکز شهر در نظر بگیرید تا هم برای دیگران شناخته شوید و هم افراد زیادی از مناطق مختلف شهر به شما مراجعه کنند؛ زیرا نوع خرید لوازم خانگی به گونهای است که ممکن است هر چند هفته یا هرچند ماه یکبار خانوادهای قصد خرید از این دست محصولات داشته باشد.
متراژ مغازه
اگر یک فروشندهی عادی و خرده فروش هستید، معمولاً مغازههایی با متراژ کم کارتان را راه میاندازد. اما اگر قصد ایجاد یک مرکز فروش، رستوران بزرگ یا فروشگاه لوازم خانگی دارید، باید بدنبال مغازههای بزرگ باشید. بعضی از افراد برای آن که اجارهی کمتری بپردازند، ابعاد مغازهی خود را کوچکتر انتخاب میکنند و در عوض اجناس اضافی خود را در یک مکان دیگر بعنوان انباری نگه میدارند.
از آنجایی که هزینهی اجارهی انباری نسبت به مغازه کمتر است، در هزینهها صرفهجویی خواهد شد. معمولاً هرچه شهرها بزرگتر باشند، متراژ مغازههای تجاری در مراکز خرید نیز بزرگتر خواهد بود. برای مثال اجاره مغازه در تهران برای فروش تجهیزات مبلمان نسبت به یک شهر کوچک نیاز به مکانی با ابعاد بزرگتر دارد؛ زیرا تعداد مراجعهکنندگان در یک زمان معین بسیار بیشتر است.
سه نکتهی مهم که در هنگام عقد قرارداد اجاره مغازه باید به آنها توجه کنید:
1- مدت قرارداد
در قرارداد اجاره مغازه حتماً باید از ابتدا به مدت زمان قرارداد توجه کنید. اگر کسب و کار شما دارای یک برند است و قرار است با این برند مطرح شوید، باید به فکر یک جای بلندمدت باشید؛ زیرا با تغییر مکان درصد زیادی از مشتریان قبلی خود را از دست خواهید داد و ممکن است تحمل ضررهای جبرانناپذیری شوید. این مسئله برای اجاره مغازه در تهران و شهرهای بزرگ اهمیت بیشتری دارد و لازم است که موجر را از قبل در جریان زمان موردنظر خود قرار دهید.
2- شرایط کار
حتماً قبل از بستن قرارداد اجاره مغازه صاحب ملک را از جزییات دقیق شرایط کار و نوع اجناسی که میخواهید بفروشید، مطلع کنید. ممکن است صاحب ملک حساسیتهای ویژهای داشته باشد و مغازهاش را تنها برای برخی از کاربریها اجاره دهد. شغلهایی مانند رستوران و فست فود آلودگیهای خود را دارند و از قبل مؤجر را در جریان این موضوع قرار دهید تا بعداً در حین مدت اجاره با مشکلی مواجه نشوید
3- مبلغ اجاره
یک اشتباه بزرگ برخی صاحبان کسب و کارها این است که با حداکثر بودجهای که میتوانند بپردازند، قرارداد را تنظیم میکنند تا بتوانند بهترین مغازهی مورد نظر را اجاره کنند. اما باید دانست که معمولاً هر سال و با تمدید قرارداد اجاره، مبلغ اجاره افزایش خواهد یافت و اگر شما در دورهی اول قرارداد تمام توان مالی خود را بکار گیرید، در دورههای بعدی با مشکل مواجه خواهید شد. بنابراین بهتر است بر روی مبلغی توافق کنید که در دورههای بعد در صورت افزایش اجاره بها، بتوانید آن را بپردازید.
نوشتن قرار داد چگونه انجام می شود و هزینه ثبت در سامانه چقدر است ؟
باسلام.،بنده سه سال پیش (سال۹۵)مغازه ای اجاره داده ام.دوستانم توصیه میکنندکه اگربیش ازسه سال اقدام به تمدید کنم دیگربه راحتی نمیتوانم مستاجر رابیرون کنم وبایدحق سرقفلی به ایشان داده وایشان راراضی کنم.آیااین موضوع صحت دارد؟
با تشکر از مطالب مفید و جامع شما
سلام بزرگوار من میخوام یک اتاق از یک سالن آرایشگاه اجاره کنم .این صاحب آرایشگاه خودش مستاجره شرایط نوشتن اجاره نامه ما باید چجوری باشه؟؟
بسیار عالی
خیلی خوب و کامل بود
سلام، شما اول باید دقت کنید که اون آقا اجازه اجاره دادن مغازه رو گرفته از موجر، یا اینکه در اجاره نامش اجازه اجاره دادن ازش گرفته نشده باشه توسط مستاجر، اگر چنین نبود ایشون میتونن منافع رو به شما اجاره بدن
حدود سه ماه میباشد که مغازه اجتره نموده ام اجاره هاروهم زودتراز موعد پرداخت کردم ولی دائما مالک بی دلیل مستقیم وغیر مستقیم مزاحمت ایجاد مینماید که مغازه را خالی کن محل درامد ورزق وروزی زن وبچه بنده هست حال نمیدانم چه کنم با این ادم راهنمتیی کنید ممنونم
باسلام
بعد از چند سال مستاجر میتواند حق سرقفلی بگیرد
من از وکیلی پرسیدم گفتند بهیچ وجه نمیشه حق سرقفلی بگیرد و این حرف شما کاملا اشتباه میباشد ، من ۵سال یک مغازه را اجاره کردم البته هرسال تمدید میکردم و گفتند حرف شما صحیح نمیباشد