بیش از 50 درصد تهرانیها جستجوی خانه را آنلاین انجام میدهند
واحد مطالعات بازار «کیلید» تحلیلی را درخصوص میزان آگاهی از برند (Brand Awareness) پلتفرمها و وبسایتهای حوزه املاک و رفتار افراد جویای ملک برای جستجوی خانه در بازار مسکن در جامعه آماری مشخص انجام داده که نتایج این مطالعه در قالب گزارشی منتشر شده است. در این مطالعه، برای سنجش برند براساس مدل «آکر» پرسشنامهای طراحی و در فضای آنلاین توزیع شد که در مجموع 2476 نفر به این پرسشنامه پاسخ دادند و در نهایت پس از حذف پاسخهای نامعتبر، 1668 پاسخ معتبر از سراسر کشور به دست آمد. به طور کلی، با تحلیل شاخص آگاهی از برند صنعت جستجوی آنلاین ملک در شهر تهران 64% و در کل کشور 53% برآورد شده است.
این نتایج نشان میدهد که در تهران و کل کشور بیش از نیمی از افراد جویای ملک رفتار آنلاین دارند و در فضای آنلاین به جستجوی ملک میپردازند و سایر افراد همچنان پیرو شیوههای سنتی نظیر استفاده از صفحات نیازمندی و مراجعه مستقیم به آژانسهای املاک هستند.
همچنین، براساس این مطالعه مشخص شد که متاهلها بیشتر از مجردها به دنبال اجاره یا خرید خانه هستند ولی تفاوت معناداری بین جامعه آماری زنان و مردان در این موضوع وجود ندارد. در حوزه تحلیل رفتار مصرف کننده نیز آمارها نشان داد یکی از کانالهای اصلی و ترجیحی در بیش از 50% مخاطبان کل کشور «جستجوی آنلاین» است. همچنین، جستجوی آنلاین، بیشتر از مراجعهی حضوری به بنگاههای املاک، کانال اصلی و ترجیحی مخاطبان در سطح شهر تهران برای پیدا کردن خانه است. در عمل به خوبی مشخص میشود که رفتار آنلاین بر رفتار آفلاین در جستجوی خانه پیشی گرفته است.
این بررسیها همچنین نشان میدهد 45% افرادی که مراجعه حضوری به بنگاه را به عنوان روش ترجیحی خود برای جستجوی خانه انتخاب کردهاند، دستکم یکبار جستجوی آنلاین نیز داشتهاند؛ از این رو میتوان با قاطعیت گفت که رفتار و فرهنگ جستجوی آنلاین برای خرید یا اجاره خانه یک رفتار نهادینه شده و رو به گسترش در بین کاربران ایرانی جویای مسکن است.
روش تحقیق و جامعه آماری
در این مطالعه آماری، برای سنجش برند براساس مدل آکر (1996) در مجموع دو سوال از جامعه آماری پرسیده میشود که شامل: «1- آگاهی از برند» و «2- بازشناسی برند» میشود. در سوال آگاهی از برند یا Brand Awareness از پاسخدهندگان خواسته میشود تا هر برندی را درباره محصول معرفی شده میشناسند، بنویسند و در مقابل در سوال بازشناسی برند یا Brand Recognition از آنها خواسته میشود تا از بین برندهای نام برده شده، آنهایی را که میشناسند مشخص کنند.
در این پرسشنامه علاوه بر اندازهگیری شاخص آگاهی از برند، سوالاتی در زمینه تحلیل رفتار مصرف کننده مبتنی بر کانال ترجیحی جستجوی خانه نیز پرسیده شد.
در مجموع 2476 نفر به این پرسشنامه پاسخ دادند؛ برای افزایش دقت و پالایش پاسخدهندگان در پرسشنامه طراحی شده، یک سوال سنجش دقت نیز قرار داده شد و افرادی که پاسخ اشتباه دادهاند از تحلیل حذف شدند. پس از حذف پاسخها به روش مذکور، در نهایت 1668 پرسشنامه معتبر برای تحلیل در دسترس قرار گرفت.
در همین رابطه بخوانید: |
آگاهی مردم از برند کسب و کارهای جستجوی آنلاین خانه چه قدر است؟
در پاسخ به سوال وقتی به وبسایتها و اپلیکیشنهای جستجوی آنلاین ملک فکر میکنید چه برندی به ذهنتان میرسد؟ 47% مخاطبان هیچ یک از برندهای کسب و کارهای آنلاین حوزه مسکن را نام نبردند، یعنی شاخص آگاهی از برندهای کل صنعت 53% است.
با وجود متداول بودن رفتار جستجوی آنلاین برای پیدا کردن خانه در بین مخاطبان ایرانی و عمر نزدیک به 6 ساله این صنعت در کشور، همچنان بخش مهمی از بازار حدود یک سوم شهر تهران و نصف کل کشور هیچ برندی را در این زمینه نمیشناسند.
آیا وضعیت تاهل و جنسیت بر رفتار مخاطبان برای خرید یا اجارهی خانه تاثیرگذار است؟
مطابق نمودار زیر، در این جامعه آماری 19% مردان و 20% زنان تاکنون به دنبال خرید یا اجاره خانه نرفتهاند، این تفاوت از لحاظ آماری نیز معنادار نیست؛ از این رو، میتوان گفت مردان و زنان هر دو به یک نسبت و در یک سطح برای خرید یا اجاره خانه اقدام میکنند.
براساس این مطالعه همچنین، حدود 30% مجردها تاکنون به دنبال خرید یا اجاره خانه نرفتهاند ولی در جامعه متاهلها، این عدد 13% است؛ از این رو میتوان گفت متاهلها بیشتر به دنبال خرید یا اجاره خانه هستند.
روش ترجیحی مخاطبان برای جستجوی خانه چیست؟
براساس این مطالعه، مهمترین کانال ترجیحی مخاطبان مراجعه حضوری به آژانس املاک است، اما میزان ترجیح این کانال در مقایسه با شیوه جستجو در فضای آنلاین و اینترنت (سایتها و اپلیکیشنها) تفاوت بسیار کمی دارد.
لازم به ذکر است که بیش از نیمی از مخاطبان در کل کشور، جستجو در اینترنت و وبسایتهای حوزه املاک را به عنوان یکی از روشهای ترجیحی خود برای یافتن خانه برگزیدهاند. این امر نشانگر وجود رفتار و فرهنگ جستجوی آنلاین به عنوان یک رفتار جاافتاده در بین مخاطبان ایرانی است.
در همین رابطه بخوانید: |
در پایان میتوان به این جمعبندی رسید که مطابق این بررسیها، جستجوی آنلاین ملک در وبسایتهای حوزه املاک برای پیدا کردن خانه، در سطح شهر تهران اصلیترین کانال ترجیحی مخاطبان است؛ یعنی در شهر تهران ما در عمل شاهد پیشی گرفتن رفتار آنلاین از رفتار آفلاین برای جستجوی خانه هستیم.
جمع بندی
- نتایج نشان میدهد که در تهران و کل کشور بیش از نیمی از افراد جویای ملک رفتار آنلاین دارند و در فضای آنلاین به جستجوی ملک میپردازند.
- براساس این مطالعه مشخص شد که متاهلها بیشتر از مجردها به دنبال اجاره یا خرید خانه هستند ولی تفاوت معناداری بین جامعه آماری زنان و مردان در این موضوع وجود ندارد.
- جستجوی آنلاین، بیشتر از مراجعهی حضوری به بنگاههای املاک، کانال اصلی و ترجیحی مخاطبان در سطح شهر تهران برای پیدا کردن خانه است.
- بیش از نیمی از مخاطبان در کل کشور، جستجو در فضای آنلاین و اینترنت و وبسایتهای حوزه املاک را به عنوان یکی از روشهای ترجیحی خود برای یافتن خانه برگزیدهاند. این امر نشانگر وجود رفتار و فرهنگ جستجوی آنلاین به عنوان یک رفتار جاافتاده در بین مخاطبان ایرانی است.
- 45% افرادی که مراجعه حضوری به بنگاه را به عنوان روش ترجیحی خود برای جستجوی خانه انتخاب کردهاند، دستکم یکبار جستجوی آنلاین نیز داشتهاند.